ARAZÁ

De arazá komt van nature voor in het westelijke deel van het Amazoneregenwoud (Brazilië, Ecuador), vooral in het lagere stroomgebied van de Ucayali-rivier, in het Peruaanse Amazonegebied, de provincie Requena en de samenvloeiing van de rivieren Ucayali en Marañon die uitmonden in de Amazone-rivier. De soort wordt gekweekt voor zijn vruchten in Midden-Amerika (Californië) en op de Caraïben. Hij is nog vrij onbekend.

De araza is een struik of kleine boom van 2,5-15 m, met een dicht vertakte groeiwijze. De afbladderende bast heeft een bruine tot roodachtige kleur. De bladeren zijn enkelvoudig, tegenoverstaand, gaafrandig, donkergroen, elliptisch tot ovaal, toegespitst en 6-18 × 3,5-9,5 cm groot. De bloeiwijzen zijn bladokselstandige trossen die gewoonlijk uit twee tot vijf bloemen bestaan. De crème witte bloemen zijn tot 1,5 cm breed en bestaan uit vier kelkbladeren en vijf kroonbladeren. In het midden van de bloem ontspringen een stijl en talloze meeldraden.

De vrucht is een afgeronde of ovale bes, die afhankelijk van het ras, rijp 2- 12 cm groot is en 50- 750 g kan wegen. De wilde variant (Peru) is de kleinste. De schil rijpt van een lichtgroene tot heldergele dunne (ca 1mm) fluweelachtige schil.

Het vruchtvlees is geel. De vrucht bevat een aantal (ca 12-16) langwerpige, tot 2,5 cm lange zaden. De vrucht is aromatisch sappig, zeer zuur met een ph van 2.4 (zoals een limoen).

Met 2-4 oogsten per jaar zonder invloed van de seizoenen, heeft men een jaarlijkse oogst per boom van 20-35 kg fruit of 20-30 ton per hectare.

De vrucht is zeer bederfelijk en wordt groengerijpt geoogst om te voorkomen dat de vruchten zacht worden en kneuzingen krijgen. Vers fruit wordt naar de verwerkingseenheid vervoerd in plastic bakjes met maximaal drie fruitlagen. Deze eenheden liggen zo dicht mogelijk bij het productie areaal.

Het fruit bevat een grote hoeveelheid fenolzuren die toeneemt met de rijpheid en verminderen bij beginnende rotting. Deze concentratie kan verschillen volgens het productiegebied.

Er zijn enkele variaties van araza, voornamelijk gebaseerd op de grootte en de smaak van de vrucht. In het algemeen worden de verschillen beïnvloed door de regio’s waar ze worden geteeld en de specifieke teeltomstandigheden.

Araza heeft een specifiek groeiseizoen dat samenvalt met de regenperiodes in het Amazonegebied. De vrucht is meestal beschikbaar van december tot april, afhankelijk van de exacte geografische locatie en de lokale klimaatomstandigheden.

Voedingswaarde

Rijk aan vitamine C en A, minerale (calcium, ijzer en kalium) en antioxidanten (flavonoïden, polyfenolen) De vrucht bevat 49,2% suikers (glucose 3,1% fructose 33,9% sacharose    17,2%) en 75% water.

Globaal is de nutritionele waarde vergelijkbaar aan een appelsien behoudens de vitamine C dat meer dan het dubbel is in de arazá.

Glycemische index 30-40     GL   3-4    Nutri-Score = A

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
Vers 32 kcal 0.51g 0.2g 8.7g 0.92g
Pulpa 69 kcal 0 0 17g

Colombia : frutas de la Amazonia

Araza heeft een laag calorie- en suikergehalte, wat het een geschikte keuze maakt voor een koolhydraatbewust dieet.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Arazá is buiten het oerwoud moeilijk te vinden, omdat de vrucht erg kwetsbaar is tijdens het transport en snel bederft. Arazá is het ganse jaar vers en verwerkt op de plaatselijke markt terug te vinden vooral in Colombia.

De export naar de UK zou begonnen zijn.

De VS is bezig met het registreren van arazá voor verse verkoop.  Het is beter om de verwerkte vorm te gebruiken, meestal als sappen, nectars, ijs, alsook gelei, marmelade, jam en desserts.

Online retailers kunnen ook araza aanbieden, vooral gedroogd of in puree-vorm.

Arazo succo is de drank die in Brazilië verkocht.

Bewaren

Bewaar verse araza in de koelkast, waar het enkele dagen tot een week goed blijft.

Araza kan worden ingevroren voor langdurige opslag, tot 6 maanden. Snijd de vrucht in stukjes voordat je deze invriest.

Bereidingswijze

Het vruchtvlees is sappig en zuur, met een complexe smaak die doet denken aan een mix van citrusvruchten en exotische bessen.

De vruchten zijn vrij zuur waardoor zij niet zo geschikt zijn voor verse consumptie en worden ze meestal als vruchtensap uit bevroren pulp op de markt gebracht. De zure smaak van araza maakt het ook een uitstekende basis voor hartige sauzen en chutneys.

De vruchten kunnen worden gebruikt voor de productie van vruchtensappen, frisdranken, ijs, jam en in nagerecht. Vanwege de zure smaak worden de vruchten over het algemeen niet uit de hand gegeten maar bereid met suikers.

De vrucht verliest snel zijn smaak en aroma in warme bereidingen.

No waste

Gebruik schillen en zaden in smoothies of als toevoeging aan compost.

Verwerk restjes araza in sauzen of chutneys

Info

Chef’s advies

Combineer araza met zoetere vruchten of ingrediënten om de zure smaak in balans te brengen.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!