AQUAVIT

Deze van oorsprong Deense drank wordt net als wodka geproduceerd uit aardappelen of graan en wordt twee keer gedistilleerd. Het meest worden aardappelen gebruikt zoals ook bij wodka.

Eva Ekeblad (geboren in Zweden in 1724) ontdekte een manier om alcohol van aardappels te maken. Het zetmeel in de aardappels wordt met behulp van enzymen omgezet in suikers. En die suiker kun je laten fermenteren en daarna distilleren.

De sterkte varieert van 38 tot 45 % alcohol. Bij de tweede distillatie worden kruiden toegevoegd. Kenmerkend is het gebruik van karwij en dillezaad. In dat kruidenmengsel moet de karwij duidelijk doorsmaken volgens de EU-normen. Andere kruiden zoals dille, venkel, kaneel en koriander mogen slechts beperkt gebruikt worden. Hierna volgt een rustfase van enkele weken of zelfs maanden, soms op houten vaten. De manier waarop dit gebeurd is van grote invloed op het eindproduct en verschilt sterk per land.

Zo is het in Zweden en Denemarken gebruikelijk om de drank slechts kort te laten rijpen, waardoor deze zijn heldere kleur behoudt. In Noorwegen daarentegen slaat men de akvavit gedurende langere tijd op in eikenhouten vaten, soms wel voor een periode van twaalf jaar. De drank krijgt hierdoor een veel donkere kleur en sterkere smaak.

Verscheidene merken akvavit worden na het rijpingsproces bovendien nog extra bijgekleurd met karamel. Door het gebruik van verschillende kruiden mengelingen alsook de opslag en rijping op verschillende houtsoorten en de duurtijd van de rijping varieert dus de kleur van de drank van doorschijnend als water tot het goudbruine van een bejaarde whisky. Ook hier wordt soms Karamel ((karamel E150) gebruikt om er een geel-bruinachtig tintje (suggereert ouderdom…) aan te geven of voor het gewoon “bijwerken”. Het is een populaire drank in Scandinavië.

Buiten Scandinavië (Denemarken, Noorwegen en Zweden) zijn er weinig aquavitproducenten. Een uitzondering hierop is het noorden van Duitsland, vooral in Sleeswijk-Holstein. Deze streek heeft lang deel uitgemaakt van Denemarken en er leeft nu nog een Deense minderheid. De traditie van het destilleren en drinken van aquavit is hier blijven bestaan.

Traditioneel wordt de alcoholische versnapering dan ook vooral genuttigd op feestdagen, waaronder kerstmis in Denemarken en het midzomerfeest in Zweden. Overigens bestaan er ook regionale verschillen in de manier waarop akvavit gedronken worden. Zo geven de Zweden, Denen en Duitsers er de voorkeur aan om de drank ijskoud te serveren, terwijl de Noren hun akvavit op kamertemperatuur drinken. Vaak gebeurt dit in kleine shotglaasjes en wordt de drank genuttigd als schnaps.

Soorten

Aquavit kent verschillende variëteiten, afhankelijk van de gebruikte kruiden en specerijen en de rijpingsprocessen. Enkele populaire soorten zijn:

  • Linie Aquavit: Bekend om zijn rijpingsproces waarbij het vat tweemaal de evenaar oversteekt.
  • P. Anderson: Een Zweedse aquavit met een sterke smaak van karwijzaad, anijs en venkel.
  • Aalborg Taffel Akvavit: Een klassieke Deense aquavit met een uitgesproken karwijzaadsmaak.

Aquavit wordt het hele jaar door gedronken, maar heeft een speciale rol tijdens feestdagen en bij traditionele maaltijden. Vooral tijdens kerst (Jul), Pasen (Påske) en midzomerfeesten (Midsommar) wordt aquavit vaak genuttigd.

Voedingswaarde

100 ml Energie Eiwit Alcohol Koolhydraten
Aquavit 239 kcal 0g 43% 0g

Hoewel aquavit zelf geen koolhydraten bevat, moet het met mate worden geconsumeerd vanwege het hoge alcoholgehalte en de bijbehorende calorieën.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Hoogwaardige aquavit koop je bij goed gesorteerde slijterijen, speciaalzaken en online winkels die gespecialiseerd zijn in sterke dranken. Kies voor gerenommeerde merken zoals Linie, Aalborg en O.P. Anderson om te zorgen voor een authentieke en kwalitatieve ervaring.

Aalborg Aquavit. Deze aquavit wordt al sinds 1846 geproduceerd en bezit een alcoholpercentage van 45%.

 Bommerlunder. Het is de meest gedronken aquavit uit Duitsland met een alcoholpercentage van 40%. Het recept werd door een Franse officier gegeven aan de herbergier van de Herberg van Bommerlund in 1760.

INDERØY aquavit eerste Noorse aquavit gecreëerd door de karwijzaadteler Svein Berfjord met gebruik van alleen Noorse kruiden. (karwij, lokale Noorse honing, dennentoppen, paardenbloemen en engelwortel).

Linie Aquavit: Het verhaal van Linie is dat de aquavit met de Noormannen werd meegenomen in houten vaten op de boot, waardoor deze extra lekker werd. En nog steeds gebeurt dat op deze manier! Linie stuurt zijn drank negentien weken op zee in houten sherryvaten. De gebruikte sherryvaten, de constante golfbewegingen, de temperatuurverschillen en de zoute lucht geven Linie Aquavit zijn eigen smaak. Het reisschema naar Australië en terug naar Noorwegen staat op elke fles vermeld. Nadeel: de kruiden en specerijen in Linie zijn helemaal niet Noors.

Malteserkreuz is genoemd naar het logo van het Duitse bedrijf, het Maltezer kruis en is sinds 1924 op de markt.

BEWAREN

Bewaar aquavit op een koele, donkere plaats. Eenmaal geopend, is het raadzaam om de fles goed afgesloten te houden om de smaak te behouden.

Aquavit kan in de vriezer worden bewaard, wat zorgt voor een zeer koude serveertemperatuur die de smaken kan verzachten.

Bereidingswijze

Aquavit is een goede en smakelijke (sterke) aperitief of te gebruiken tijdens elke maaltijd. Past uitstekende bij vlees en vis.

Aquavit wordt voornamelijk gedronken, maar kan ook culinaire toepassingen hebben:

  • Marinades: Gebruik aquavit om vis of vlees te marineren voor een unieke smaak.
  • Sauzen: Voeg een scheutje aquavit toe aan sauzen om diepte en complexiteit te geven.
  • Desserts: Gebruik het in desserts zoals aquavit-sorbet of in gebak voor een subtiele hint van kruiden.

Serveer aquavit goed gekoeld, vaak direct uit de vriezer, in kleine glaasjes.

Combineer aquavit met traditionele Scandinavische gerechten zoals haring, gerookte zalm of vleesgerechten.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!