APFELSTRUDEL

Apfelstrudel stamt af van de Turkse baklava. Deze baklava vond in de tijd van het Ottomaanse Rijk zijn weg naar het toenmalige Oostenrijk-Hongarije (het Habsburgse Rijk). Daar werd het recept wat aangepast en zo ontstond apfelstrudel, bekend om zijn dunne lagen deeg gevuld met appels en rozijnen.

Apfelstrudel bestaat uit deeg, plakjes appel en rozijnen. Het was oorspronkelijk voedsel voor arme mensen, maar gold later als een culinair hoogstaand gerecht. Apfelstrudel wordt in Oostenrijk vaak gegeten met warme vanillesaus.

Strudel wordt gemaakt van een elastisch, zeer dun uitgetrokken deeg. Hoewel er geen specifieke soorten apfelstrudel zijn, varieert het recept per regio. In sommige gebieden wordt het gemaakt met filodeeg, terwijl in andere bladerdeeg wordt gebruikt.

De appelplakjes worden niet verdeeld over het gehele deeg, maar slechts over een kleine strook. Door het deeg op te rollen ontstaan verschillende dunne laagjes, die na het bakken doen denken aan bladerdeeg.

Wanneer de appel over het gehele oppervlak verdeeld wordt zullen ook laagjes deeg tussen de vulling terechtkomen na het oprollen, deze laagjes worden niet gaar.

Hieraan herkent men de traditionele apfelstrudel. In Oostenrijk wordt dit Ziehteig, gezogen Strudel, oftewel ‘getrokken strudel’ genoemd. Het is echter eenvoudiger om een strudel te maken van bladerdeeg.

Apfelstrudel kan het hele jaar door worden genoten, maar is vooral populair tijdens de herfst en winter, wanneer appels op hun best zijn. Het warme, kruidige karakter maakt het ook een favoriet tijdens feestdagen zoals Kerstmis.

Soorten

  • Traditionele Apfelstrudel: met een vulling van appels, rozijnen, suiker, kaneel en soms walnoten.
  • Moderne Variaties: kunnen ingrediënten zoals amandelen, verschillende soorten appels of een vleugje citroen bevatten.
  • Veganistische Apfelstrudel: gemaakt zonder dierlijke producten, vaak met plantaardige boter en zonder eieren.

Voedingswaarde

Rijk aan koolhydraten en suiker, bevat vezels, vitamine C (uit appels), en kleine hoeveelheden ijzer en calcium.

Glycemische index 59  Glycemic load 10-15   Nutri-Score = C

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
1 stuk (64g) 175 kcal 2.11g 7.18g 26.35g 16.5g 1.4g
100g 274 kcal 3.3g 11.2g 41.1g   2.2g

Geniet van een kleinere portie om de suiker- en calorie-inname te beperken. Gebruik minder suiker of vervang het door natuurlijke zoetstoffen. Voeg extra vezels toe door volkoren meel te gebruiken voor het deeg. Combineer het met een eiwitrijk voedingsmiddel zoals Griekse yoghurt om de glycemische impact te verminderen.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Kwalitatieve apfelstrudel is te vinden bij gespecialiseerde bakkerijen of supermarkten, vooral in gebieden met een sterke Oostenrijkse of Duitse invloed. Probeer het te kopen in de ochtend wanneer het net gebakken is.

Het is ook mogelijk om diepvriesvarianten te kopen die je thuis kunt afbakken

Bewaren

Apfelstrudel bewaar je ongeveer drie dagen in de koelkast, zolang je het goed afdekt. Wil je de apfelstrudel langer bewaren dan kan je hem invriezen in een luchtdichte verpakking. In de vriezer kun je het ongeveer drie maanden bewaren.

Bereidingswijze

Dit heerlijk appeltaartje kan je koud of warm eten. Serveer de apfelstrudel als dessert met een bolletje ijs, slagroom of warme vanillesaus erbij, of als smakelijke fruitige hap voor bij de koffieklets.

Het is erg lekker om de apfelstrudel voor het serveren nog 10 minuten te verwarmen in een oven van 180 °C.

No waste

Gebruik overgebleven Apfelstrudel als topping voor yoghurt of ijs, of maak er een bread pudding van.

 

Info

Chef’s advies

  • Het geheim van een perfecte Apfelstrudel zit in het deeg. Rol het deeg zo dun mogelijk uit, zodat het bijna doorzichtig is.
  • Gebruik een mix van zoete en zure appels voor een gebalanceerde smaak.
  • Laat de rozijnen weken in rum of appelsap voor extra smaak.
  • Rooster het paneermeel in boter voordat je het toevoegt aan de vulling; dit voorkomt dat het deeg zompig wordt.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!