ANWAR RATOL

Anwar Ratol werd voor het eerst verbouwd in de buurt van Rataul , een dorp in Uttar Pradesh, India . Sheikh Mohd Afaq Faridi, een moslimboer die in 1905 terugkeerde naar het dorp, zag een jonge mangoboom bij een van de boerderijen. Hij vroeg een tuinman om de plant te enten en in een jaar tijd groeiden er vier mangobomen uit.

Hij noemde deze mangovariëteit Anwar Rataul, nu in de volksmond simpelweg bekend als de Rataul-mango.  In 1947 nam iemand proefplanten mee naar Pakistan en plantte dit mangoras in de Multanregio.

Anwar Ratol wordt geteeld in de Punjab- en Sindh-regio’s van Pakistan en in de buurt van het dorp Rataul in Uttar Pradesh, India.

Het is een kleine, gele mangosoort die bekend staat om zijn zoetheid en vezelvrijheid.

De variëteit werd beroemd en symbool van trots voor Pakistan.

Twee varianten

  • De vroege seizoensvariëteit (First flush) is kwetsbaar en gevoelig voor de klimaatelementen. Een groot deel van de oogst wordt vernietigd door harde wind en zware regenval, maar het is ook de meest populaire en zoetere van de twee variëteiten. Het groeiseizoen is erg kort – slechts een paar weken in mei en juni.
  • Het late seizoensras (Second flush) is stabieler, heeft een dikkere schil en is minder zoet. Het groeit in juli en augustus.

Voedingswaarde

Anwar Ratol-mango’s zijn rijk aan vitamine C, vitamine A en antioxidanten. Nutri score = A

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g 108 kcal 0g 0g 27g 27g
Rijp 74 kcal 0.6g 0.4g 2.6g
Onrijp 44 kcal 0.7g 0.1g 5.5g

Hoewel mango’s natuurlijke suikers bevatten, zijn ze een gezonde keuze als je ze met mate consumeert. Geniet van deze zoete schat zonder schuldgevoel.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Het mangoseizoen loopt in Pakistan van juni tot september. Soms kan je ze vinden in de toko’s. Mango’s met rimpels en/of enkele bruine vlekken verliezen niets aan smaak.

Kies rijpe Anwar Ratol-mango’s met een zoete geur. Koop ze bij betrouwbare bronnen of lokale markten.

Bewaren

Als de mango’s eenmaal zacht en rijp zijn bewaar je ze ‘t beste in de koelkast zodat ze niet te snel overrijp worden. En, mocht je mango overhouden: vries het vruchtvlees dan in en gebruik het later om een verfrissende mango lassi mee te maken!

Bereidingswijze

De Mango is zeer zoet van smaak en bevat minder vezels. Deze mango smelt in je mond.

Mango Lassi: Mix Anwar Ratol-mango met yoghurt en ijs voor een verfrissende lassi.

Chutney: Maak een pittige mangochutney met gember, knoflook en specerijen.

No waste

Gebruik de schillen en pitten om een smakelijke mango-chutney te maken of voeg ze toe aan compost voor een milieuvriendelijke benadering.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!