ANTILOPE

Alle antilopen hebben gemeen dat het lichtgebouwde, elegante dieren met kleine gespleten hoeven zijn. Ze kunnen zeer hard rennen, en enkele soorten behoren tot de snelste landdieren.

De meeste soorten (+/- 72) leven op de steppen en savannen van Afrika, Arabië, Centraal-Azië en India. Er zijn echter ook soorten die leven in woestijnen of in dichte regenwouden.

De antilopen zijn heel kieskeurig, ze eten meestal bladeren, knoppen, gras en groene scheuten.

Bekende soorten

  • Springbok (Antidorcas marsupialis) – Zuid-Afrika: Springböcke(D), Antilope Sauteuse (F), Springbok (E).

Springbok de meest voorkomende antilope in Zuidelijk Afrika is een gazelleachtige kleine antilopensoort met een schofthoogte van +/- 75 cm en een gewicht van ongeveer 30-40 kg.

Springbokken gedijen het best in de drogere, semiwoestijnachtige gebieden zoals de Karoo en de Kalahari. Het zijn kuddedieren en eten grassoorten en bladeren. Zij kunnen overleven met zeer weinig drinkwater. De springbok heeft een roodbruine vacht met witte buiklijn afgezet met een donkere streep. De springbok reguleert zijn aantal zelf. In droge jaren kunnen zij het jongen overslaan en in jaren van voldoende voedselaanbod kunnen zij drie worpen in twee jaar geven.

De springbok is de meest voorkomende antilope in zuidelijk Afrika. Zowel de bokken als de geiten van de springbok dragen horens, de grootte daarvan kan echter nogal verschillen.

Springbokken worden niet gefokt, het is dus echt wild. Echt scharrelvlees, puur natuur! Het jachtseizoen is van maart t/m augustus. Springbokken worden bejaagd door professionele jagers, dit gebeurt hoofdzakelijk ’s nachts.

  • Blesbok (Damaliscus pygargus phillipsi) – Zuid-Afrika, Botswana, Mozambique, Zimbabwe: Blesbuck (E), Damalisque à front blanc (F), Buntbock (D). 

Blesbok is de meest voorkomende antilope en is een echte kudde dier. Blesbokken kunnen 80 tot 100 kg wegen en een schofthoogte van 85-110cm.  Blesbokken fokken snel en hebben vrijwel geen natuurlijke vijanden, ze zijn graseters en leven voornamelijk op een open grasland. Blesbokken leven nog als echte wilde dieren in de noordelijke delen van Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana, hier wordt nauwelijks op gejaagd.

  • Impala (Aepyceros melampus) – Zuid-Oost Afrika: Impala (D), (E), (F).

Impala’s komen voor in heel Zuidoost Afrika, vooral in Zimbabwe zijn erg veel impala’s. De impala is een slanke, middelgrote antilope met een lange nek. De vacht is roodbruin of geelbruin van kleur, lichter op de schouders, de nek en de kop en het lichtst op het onderste deel van de flanken. Impala’s wegen 45-80 kg en hebben een schofthoogte van 75-85cm. Impala’s leven graag in de buurt van water, meestal tussen lage bomen en struiken. Zij eten zowel gras als blad.

  • Grote Koedoe (Tragelaphus strepsiceros) – Zuid en Oost-Afrika: Kudu (E), Grand Koudou (F).

Koedoe’s komen zowel voor in het zuiden als in het noordoosten van Afrika. De grote koedoe is een zeer grote antilopesoort met een vrij lange nek. Ze wegen 120-215 kg en hebben een schofthoogte van 122-150 cm. Het aantal koedoe’s neemt in veel landen fors toe, zoals in Zimbabwe, Zambia, Oeganda, Ethiopië en zelfs in Chaad. Koedoe’s zijn echte bladeters. In zeer droge tijden komen zij in de problemen als de bladeren van de bomen verdrogen. Extra afschot is dan noodzakelijk om te voorkomen dat een gehele populatie uitsterft.

 

Voedingswaarde

Antilopevlees bevat slechts de helft aan calorieën en heeft 6 keer minder vet. Het cholesterolgehalte is ongeveer 25% lager.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten
Springbok 105 kcal 22g 3g 0g
Koedoe 225 kcal 46g 2g 0g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Springbok is het hele jaar door leverbaar. De vleesaanvoer is hoofdzakelijk diepvries, maar vers is soms op aanvraag ook verkrijgbaar.

Springbokvlees, Blesbokvlees is in de volgende delen verkrijgbaar: rugfilet, bout 4 delen, bout zonder been, goulash.

Impalavlees wordt verkocht in filets en boutdelen.

Koedoevlees wordt in de filet, boutdelen en goulash aangeboden, alsook gedroogd (biltong)

Bereidingswijze

Springbokvlees is één van de mooiste en beste vleessoorten die er zijn. Het is van buitengewoon hoge kwaliteit vergeleken met bijvoorbeeld rundsvlees.

Het vlees is mooi fris rood van kleur en zeer fijn van draad. De smaak is bijzonder fijn, dit komt omdat de springbok een zeer kruidig mengsel van grassen en bladeren eet.

Als je het vlees wilt gebruiken, moet u het een halfuur op voorhand uit de koelkast halen opdat het vlees zich kan aanpassen aan de kamertemperatuur. Het vlees past perfect in een gerecht met rode wijn en wordt zelfs in soepen gebruikt.

Blesbokkenvlees is erg zacht en heeft een geweldige smaak

Het vlees van de blesbok is donker- tot steenrood. Het vlees is erg zacht en heeft een geweldige smaak. De beenspieren zijn erg zacht en het vlees van de bouten kan daarom goed als biefstuk worden gebruikt. Vanwege de unieke smaak dient blesbok zo natuurlijk mogelijk te worden bereid. Dit maakt het vlees van de blesbok een uniek type wild.

Het vlees van impala is mooi fris rood van kleur en bevat geen zichtbaar vet. Het vlees is bijzonder mals, zelfs de boutdelen zijn erg mals. De delen zitten qua grootte tussen koedoe en springbok in.

Koedoevlees heeft een fijne draad. Het magere malse vlees heeft een mooie donkerrode kleur. In Zuid-Afrika is koedoe vlees zeer gewild voor biltong (gedroogd vlees) dat men in dunne plakjes snijdt voor bij de borrel. Op de beroemde Afrikaanse braai (barbecue) ontbreekt zelden koedoevlees.

Info

Cave bushmeat dat onder de counter clandestien verkocht wordt, vaak is het vlees afkomstig van een ander dier dan wordt aangegeven met risico tot besmetting met bv. het monkeypoxvirus.

De toenemende handel (en ook internationale handel) in bushmeat veroorzaakt tevens een “leegloop” van het regenwoud: steeds meer diersoorten zijn er met uitsterven bedreigd.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!