AMCHOOR

Oorspronkelijk afkomstig uit India, wordt amchoor nu ook geproduceerd en gebruikt in andere Zuid-Aziatische landen zoals Pakistan en Bangladesh. Het wordt veel gebruikt in de Zuid-Aziatische keuken vanwege zijn zure, citrusachtige smaakprofiel en wordt vaak gebruikt als alternatief voor verse citroen- of limoensap.

De mango’s die worden gebruikt voor amchoor zijn over het algemeen geoogst tijdens het groeiseizoen, dat meestal in de lente en de vroege zomer valt, afhankelijk van de specifieke variëteit van de mango en de regio waar ze worden verbouwd. De beste kwaliteit amchoor wordt vaak verkregen uit mango’s die geoogst zijn in de piek van hun onrijpheid.

De onrijpe groene mango’s worden in reepjes zongedroogd gedurende enkele dagen waarna zij tot poeder gemalen worden. Soms wordt er een weinig kurkuma over gestrooid om de insecten weg te houden. Het mangopoeder bevat van nature veel citroenzuur.

Amchoor heeft een honingachtig aroma met een citroenachtige smaak. Het wordt gebruikt in samosa’s, stoofschotels, pickels en roerbakschotels, zowel met groenten als met vlees. Het heeft een malsmakend effect in vleesschotels.

Het is te vinden in het Indiase specerijenmengsel garam masala. Het wordt gebruikt in Noord-Indiase vegetarische gerechten en kan ook gevonden worden in kruidenmixen voor Tandoori en gebarbecued vlees.

Voedingswaarde

Amchoor bevat van nature veel citroenzuur. Amchoor bevat vitamine C, antioxidanten en enkele mineralen.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Poeder 90 kcal 0.51g 0.27g 17g 14.8g 1.8g

ZUCSU: Amchoor kan passen in een gezonde koolhydraatbewuste voeding vanwege zijn lage glycemische index en zijn natuurlijke bron van vitamine C en antioxidanten. Het toevoegen van amchoor aan gerechten kan de smaak verrijken zonder extra koolhydraten toe te voegen, waardoor het een geschikt ingrediënt is voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde voeding met een bewuste focus op koolhydraten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Amchoor is beschikbaar in verschillende variëteiten, afhankelijk van de regio waar het wordt geproduceerd en de gebruikte mango’s. De kwaliteit kan variëren op basis van de rijpheid van de mango’s en de verwerkingsmethoden

Amchur is te koop in  winkels die gespecialiseerd zijn in Zuid-Aziatische ingrediënten, evenals online retailers. Kies bij voorkeur voor biologische amchoor die vers en geurig is.

Controleer de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat er geen toegevoegde conserveringsmiddelen of kunstmatige smaakstoffen zijn. Pure amchoor moet alleen gedroogde en gemalen mango bevatten.

De beste kwaliteit amchoor wordt nog steeds gevonden in India. De variëteiten uit Pakistan kunnen qua smaak en aroma verschillen van die uit India, dus het kan de moeite waard zijn om verschillende opties te proberen.

BEWAREN

Amchoor kan het beste worden bewaard op een koele, droge plaats, bij voorkeur in een luchtdichte verpakking om vocht en lucht buiten te houden. Het kan ook worden bewaard in de diepvries om de versheid te behouden.

Bereidingswijze

Amchoor wordt gebruikt in een breed scala aan gerechten, waaronder chutneys, curry’s, stoofschotels, salades en marinades. Het voegt een unieke zure smaak toe aan gerechten en kan worden gebruikt als een alternatief voor citroen- of limoensap.

Het ruikt een beetje naar rode wijn maar geeft een honingachtige, lichtzure smaak. Het poeder wordt gebruikt om een fruitige smaak te verkrijgen zonder vocht toe te voegen, of als zuurmaker. Het wordt op dezelfde manier toegepast als citroensap of tamarinde, alleen is dit een droog ingrediënt, wat in sommige gevallen veel handiger is.

Amchor gaat goed samen met andere specerijen, vooral chili, koriander en gember. Meestal voegt men mangopoeder (1 of 2 tl. is voldoende) gewoon toe tijdens het koken, net als andere specerijen. Maar het is ook heel geschikt om te verwerken in een rub of marinade voor vlees of kip. Het zorgt namelijk niet alleen voor een frisse smaak, maar houdt ook het vlees heerlijk mals!

Citroensap en mangopoeder kunnen elkaar prima vervangen. De sterkte van de smaak is ook vergelijkbaar:

1 tl. Mangopoeder is gelijk aan 1 el. citroensap.

No waste

Maak een no waste amchoor-pasta door de gedroogde mango’s te malen tot een fijn poeder en deze te mengen met water om een pasta te maken die kan worden toegevoegd aan verschillende gerechten.

Info

Chef’s advies

Amchor poeder is gemakkelijk zelf te maken. Reken 3 kleine onrijpe mango’s voor ca 75 gr mango-poeder. Dit poeder blijft maanden goed.

Laat de mango’s op 50° C in de oven drogen gedurende 10 à 24u.

Gebruik amchoor spaarzaam, omdat de smaak zeer geconcentreerd is en te veel kan overheersen in gerechten.

Gebruik amchoor in marinades voor vlees of groenten voor een extra smaakdimensie.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!