AMANDELPADDENSTOEL

De amandelpaddenstoel is een eetbare soort uit de vochtige bergstreken van Zuid-Amerika en Japan. Deze Agaricus is inheems in Brazilië als Cogumelo do Sol en in Japan als Himematsutake en Agarikusutake bekend. Hij komt in het wild voor in Californië, Brazilië en Argentinië. Daarnaast komt hij gecultiveerd voor in Hawaï, Groot-Brittannië, Nederland, Israël, Taiwan en Brazilië en op kleine schaal in Nederland.

De hoed is bol en onregelmatig gevormd met een doorsnede van 5 tot 18 cm. Het oppervlak van de hoed is eerst bedekt met zijdeachtige vezels die, als de paddenstoel volgroeid is, vervangen worden door kleine schubben (squamulose). De kleur van de hoed varieert van wit en grijsachtig tot een soort roodbruin. De paddenstoel verspreidt een lichte amandelgeur. De steel is 6 tot 15 cm lang en varieert in dikte van 1 tot 1,5 cm, met een bolvorm aan de grond.

Bij het volgroeid raken van de paddenstoel verschijnen er barsten aan de rand van de hoed en wordt de steel hol.

Ze worden geoogst bij een grootte van 50 mm tot 80 mm.

Amandelpaddenstoelen worden geteeld op een mengsel van paardenmest, stro gemengd met kuikenmest en gips, afgedekt met een laagje dekaarde. De Amandelpaddenstoel is een trage groeier met een beperkte opbrengst. Ze wordt vaak geoogst in diameters van 50 mm tot 80 mm.

Voedingswaarde

De amandelpaddenstoel bevat vitamine A, C, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer.

100g Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Vezels
Poeder (Naturaplaza) 316 kcal 31.2g 2.2g 32.2g 21.2g
Vers 40 kcal 4g 0g 7g  
Gedroogd 294kcal 34g 3g 47g  

 

Amandelpaddenstoelen passen goed in een gezonde koolhydraatbewuste voeding vanwege hun lage koolhydraatgehalte. Ze kunnen een voedzame keuze zijn voor mensen met diabetes. Combineer ze met andere vezelrijke groenten voor een uitgebalanceerde maaltijd.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Gebruik amandelpaddenstoelen het liefst zo vers mogelijk. Koop droge amandelpaddenstoelen zonder verkleurde plekjes. Kies de exemplaren die stevig zijn, met gesloten kappen en een frisse geur.

De amandelpaddenstoel wordt ook in gedroogde vorm of poeder aangeboden (vaak onder de naam paddenstoel des levens).

Bewaren

Bewaren kan in de koelkast. Paddenstoelen behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4°C en 7°C. Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar.

Het beste is om de paddenstoelen in de verpakking te laten waarin ze verpakt zijn of in een papieren zak of een droge theedoek (geen plastic zak). Bewaar ze niet bij sterk ruikende groenten zoals prei en ui. Paddenstoelen nemen namelijk gemakkelijk geurtjes over. En bewaar ze ook niet bij fruit, want dan zullen ze sneller verouderen.

Bereidingswijze

De paddenstoel is eetbaar en heeft een iets zoete smaak met een lichte amandelgeur. De amandelpaddenstoel heeft een ‘hoge droge stof –gehalte’ waardoor deze weinig vocht loslaat tijdens de bereiding. De ‘bite’ is stevig, de amandel smaak niet opdringerig. De nasmaak blijft enige tijd in de mond prettig aanwezig.

Amandelpaddenstoelen kunnen worden gebakken, gegrild, gestoomd of toegevoegd aan roerbakgerechten en soepen.

Maak de amandelpaddenstoelen schoon met een vochtig keukenpapiertje of een champignonborstel. Doe dit pas vlak voor bereiding.

Snijd na het schoonmaken de onderkant van het steeltje en snijd de paddenstoelen daarna in plakjes of in vieren. Kleine exemplaren kun je ook heel laten.

Gedroogde paddenstoelen laat je 8-10u weken in water, waarna jet het mengsel gedurende een 30 tal minuten kookt.

Bereidingstijden

Koken Roerbakken Magnetron Frituren Grillen Smoren Stomen
5-7min 2-4min 2-3min 2-4min 2-4min +/-10min +/-6min

Info

De kanker remmende werking, de antioxiderende werking en de bevordering van het immuunsysteem die als eigenschap aan deze paddenstoel worden toegeschreven berusten op de ruime aanwezigheid van zowel alfa- als bètaglucanen, een vorm van polysachariden die een bewezen kanker remmende werking hebben.

Het is daarnaast het populairste alternatieve antikanker- en kankerpreventiemiddel, vaak in combinatie met andere medicinale paddenstoelen zoals de berkenweerschijnzwam en de Reishi-paddenstoel. De grootste exporteurs van de paddenstoel in gedroogde vorm of als extract zijn China en Brazilië.

Ernstige wetenschappelijke epidemiologische studies ontbreken evenwel!

PaddenstoelRijk – een biologische kwekerij uit Holland levert verse amandelpaddenstoelen.

Hij staat ook bekend als amandelagaricus, paddenstoel van de zon, God’s paddenstoel, paddenstoel van het leven, koninklijke zonagaricus, jisongrong, of himematsutake.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!