AKKERMUNT

De plant komt van nature voor in Eurazië, het heeft een circumpolaire verspreiding. De soort komt voor in bijna geheel Europa, met uitzondering van het uiterste noorden. In het Middellandse Zeegebied is ze veel zeldzamer. In Vlaanderen is akkermunt een algemene soort met een voorkeur voor de Maasvallei, de lagere gedeelten van de Kempen en de Leemstreek.

Akkermunt is een plant van vochtige tot natte, voedselrijke grond: ze is te vinden op bouwland, aan waterkanten, in moerassige graslanden, langs vennen en in loofbossen.

Akkermunt herken je aan de toppen van de stengels waaraan een paar bladeren kruisgewijs staan zonder dat daar schijnkransen met bloemen zitten, die zitten wat verder naar beneden aan de vierkante stengels. De planten geuren naar munt. De zwak geurende plant wordt 15 tot 45 cm hoog en heeft een vierkante, holle stengel. De plant vormt zowel ondergrondse als bovengrondse uitlopers.

De gesteelde, behaarde bladeren zijn eirond tot elliptisch, donkergroen tot grijsgroen, 2 tot 6.5 cm lang en 1 tot 2 cm breed en hebben een getande bladrand.

Akkermunt bloeit van juli tot de herfst (september) met wit roze tot bleek paarse bloemen. De 2 tot 3 mm lange kelk is van binnen spaarzaam behaard en heeft bijna driehoekige kelktanden, die iets langer dan breed zijn. De bloemen zijn gerangschikt in twee schijnkransen. De vrucht is een vierdelige splitvrucht.

Akkermunt heeft van alle muntsoorten het hoogste gehalte aan menthol.

De Japanse pepermunt (Mentha arvensis var. piperascens) bevat 80% menthol en is een variëteit van de akkermunt die de belangrijkste bron voor menthol is. Deze variëteit wordt in vele Aziatische landen verbouwd. De olie wordt door stoomdestillatie aan de bloeiende planten onttrokken. Na onttrekking van het menthol komen de resterende etherische oliën als Japanse pepermuntolie op de markt. Deze soort is de belangrijkste bron van onze mentholsnoepjes! Deze variëteit wordt vanwege zijn hoge concentratie aan menthol op grote schaal verbouwd.

Hierin waren Brazilië en China lange tijd leidend, maar tegenwoordig is dat India.

Voedingswaarde

Muntblaadjes zijn rijk aan vit C, A en E alsook aan bètacaroteen en foliumzuur.

Glycemische index laag, Nutri-score A

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
Gedroogd 400 kcal 25g 0g 50g  
Vers 44 kcal 3.3g 0.7g 8.4g 8g

Akkermunt past uitstekend in een koolhydraatbewuste voeding

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Oogst

Bladeren of zachte stengels van de akkermunt kunnen in alle seizoenen worden geplukt. Het is het beste de bladeren of zachte stengels in het voorjaar en de zomer te plukken voor een betere kwaliteit. Voer de oogst uit op een zonnige dag.

Akkermunt is soms te vinden op boerenmarkten en in biologische winkels.

Bewaren

Bewaar verse takjes munt zoals andere kruiden aan de steel, gewikkeld in een vochtige doek, verpakt in plastic. Zo houd je de kruiden zeker een week goed.

Controleer steeds op rotte blaadjes en steeltjes. Eenmaal aangetast, bederft al gauw de hele bos.

Invriezen

Munt is niet bijzonder geschikt om in te vriezen. Je kan evt.; de blaadjes fijnhakken en in ijsblokjesvormen met water of olie invriezen.

Bereidingswijze

De akkermunt kan goed als keukenkruid gebruikt worden. Zowel het blad als de bloem zijn eetbaar. Maar pas op: wegens de sterke smaak kan munt al snel overheersen in je gerecht. Spring er dus zuinig mee om. En laat de blaadjes niet te lang koken, want dan vermindert de smaak fel. Voeg munt pas als laatste ingrediënt toe.

De smaak van akkermunt is fris, aromatisch en wat zoet. Het is geschikt voor het maken van thee, zoete en pittige gerechten, nagerechten, alcoholische en niet alcoholische drank, en laat zich goed combineren met lamsvlees. De planten hebben van april tot augustus aromatische bladeren en zachte scheuten.  Die kan je vers of gedroogd gebruiken als thee, kruiderij voor zoete gerechten, groentegerechten, soepen, pasta’s vlees en visgerechten…

De bloemen kan je van augustus tot september gebruiken als geurige decoratie op salades (fruitsalades) en chocoladedesserts.

Info

De kruising van Akkermunt met Watermunt is Kransmunt.

Japanse pepermunt is niet hetzelfde als Japanse munt (Mentha japonica), een muntsoort die wel nauw verwant is aan de Mentha arvensis, maar daar geen variëteit van is.

Het wordt veel gebruikt in de Insdische – Hindu keuken.

Chef’s advies

  • Combineer akkermunt met citrusvruchten voor een verfrissende twist in salades en dranken.
  • Gebruik akkermunt als garnering voor een visgerecht voor een extra smaakdimensie.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!