AKARA
Akara heeft zijn oorsprong in West-Afrika en is een belangrijk onderdeel van de Nigeriaanse en Ghanese keuken. Het gerecht wordt vaak verkocht door straatverkopers en is een geliefd comfort food. Akara is ontstaan als een manier om bonen te gebruiken, een voedzaam en gemakkelijk verkrijgbaar ingrediënt in de regio.
In Brazilië is akara vooral bekend als acarajé en wordt het vaak opengesneden geserveerd en gevuld met verschillende vullingen, van garnalen tot avocado. Het wordt traditioneel aangetroffen in de noordoostelijke staat Bahia van Brazilië, vooral in de stad Salvador. Acarajé dient zowel als een offerande aan de goden in de Candomblé-religie en als straatvoedsel. Het gerecht werd meegebracht door als slaven ingevoerde volkeren uit West-Afrika, en behoort daar in verschillende vormen tot de keuken van Nigeria, Ghana, Togo, Benin, Mali, Gambia en Sierra Leone.
Akara speelt een belangrijke rol in de Yoruba-cultuur, omdat het speciaal werd voorbereid wanneer een persoon die meerderjarig is (70 jaar en ouder) overlijdt.
Het werd meestal in grote hoeveelheden gebakken en verdeelt over elk huishouden in de buurt van de overledene.
Akara werd vroeger ook bereid als krijgers als overwinnaar uit de oorlog terugkwamen. De vrouwen, vooral de vrouwen van de Warriors, moesten Akara bakken en uitdelen aan de dorpelingen.
Acarajé is gemaakt met gekookte en gepureerde black-eyed erwten gekruid met zout en gesnipperde uien gegoten in de vorm van een grote scone en gefrituurd in palmolie in een wok-achtige pan in het zicht van de klanten. Het wordt geserveerd na doormidden gesneden te zijn en gevuld met vatapá en caruru – pittige pasta’s gemaakt van garnalen, gemalen cashewnoten, palmolie en andere ingrediënten. Een vegetarische versie wordt meestal geserveerd met chilipepers en groene tomaten.
Acarajé op een alternatieve wijze bereid wordt aangeduid als abara, waar de ingrediënten worden gekookt in plaats van gefrituurd.
Acarajé die op straat in Brazilië wordt verkocht, wordt op verschillende manieren gemaakt met gebakken rundvlees, schapenvlees, gedroogde garnalen, varkenskruid, fufu osun-saus en kokosnoot. Tegenwoordig zijn in Bahia, Brazilië, de meeste straatverkopers die acarajé serveren, vrouwen (bajanas genoemd), gemakkelijk herkenbaar aan hun geheel witte katoenen jurken en hoofddoeken en petten.
Akara, in combinatie met akasan of pap, een gefermenteerde graanpap, is een ontbijtgerecht. Het is vullend en bevredigend, wat past bij de levensstijl van veel stedelingen die kampen met lang woon-werkverkeer, wat vaak betekent dat er veel uren tussen de maaltijden zitten. Buiten het ontbijt kan akara op elk moment van de dag worden geserveerd als bijgerecht bij de maaltijd. Vooral voor veganisten en vegetariërs zorgen deze de go-to voor een voedzame maaltijd.
Akara is het hele jaar door beschikbaar, aangezien de basisingrediënten zoals black-eyed bonen, uien en kruiden het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Het wordt vaak gegeten tijdens feestelijke gelegenheden, markten en als een dagelijkse snack.
Soorten
Er zijn verschillende variaties van Akara, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en regionale verschillen:
- Klassieke Akara: Gemaakt van gepureerde black-eyed bonen, ui, en kruiden.
- Spicy Akara: Met extra pepers en kruiden voor een pittige kick.
- Vegetarische Akara: Met toevoeging van groenten zoals wortel en paprika’s.
- Akara Met Garnalen: Een luxueuze variant met stukjes garnalen in het beslag.
Voedingswaarde
Akara is voedzaam en rijk aan plantaardige eiwitten en vezels, maar het frituren voegt ook vet en calorieën toe. Akara bevat vitamine A, C, foliumzuur, calcium, ijzer en kalium.
Glycemische index 40-50 GL = 10-12 per portie Nutri score C (vawege het frituren)
100gr | Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten |
100 gram | 89 kcal | 1.6g | 4.9g | 10.6g |
Gefrituurd in olie | 219 kcal | 12.09g | 8.47g | 23.75g |
ZUCSU: Akara kan goed passen in een koolhydraatbewuste voeding vanwege de lage glycemische index en de hoge eiwit- en vezelinhoud. Het frituren voegt echter extra vet en calorieën toe, dus het is belangrijk om met mate te genieten. Voor een gezondere variant kun je Akara in de oven bakken of een airfryer gebruiken.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
Voor de beste kwaliteit Akara kun je letten op de versheid van de ingrediënten en de bereidingstechniek. Thuisgemaakt is vaak het lekkerst, maar het kan ook gekocht worden bij Afrikaanse markten en speciaalzaken.
Bewaren
Akara kan tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard. Opnieuw opwarmen in de oven of airfryer zorgt voor behoud van de krokante textuur.
Akara kan tot 1 maand worden ingevroren. Ontdooi en verwarm in de oven voor het beste resultaat.
Bereidingswijze
Zodra je versgebakken akara openscheurt, vind je een crème-naar-wit centrum met rode of gele vlekjes chili.
Akara kan variëren van goudbruin tot oranjebruin, afhankelijk van de olie die wordt gebruikt om te frituren. De Braziliaanse versie van akara geeft de voorkeur aan het gebruik van rode palm- of dende-olie, waardoor het die oranje tint krijgt.
Akara is hartig en pittig van smaak.
De smaak kan variëren afhankelijk van het type boon dat wordt gebruikt. In Nigeria is het gemakkelijk om verschillende soorten cowpeas te vinden, van lichtbruine oloyin (of honingbonen) tot een donkere versie die simpelweg bruine bonen wordt genoemd. Buiten West-Afrika komen black-eyed peas veel voor. Aan de naam van de bonen kun je al zien dat honingbonen een lichtzoete en aangename smaak hebben. Erwten met zwarte ogen hebben een sterkere “bonenachtige” smaak en geur, maar als ze goed gekruid zijn, smelten de smaken samen, wat resulteert in een prachtig gerecht.
No waste
- Gebruik restjes Akara-beslag in soepen of stoofschotels als verdikkingsmiddel.
- Voeg restjes Akara toe aan salades of gebruik als topping voor rijstschotels.
Info
Chef’s advies
- Gebruik altijd verse black-eyed bonen voor de beste smaak en textuur.
- Kruidig Beslag: Voeg extra kruiden en specerijen zoals cayennepeper en knoflook toe voor meer smaak.
- Frituur de Akara op een gemiddelde temperatuur (175-180°C) om een knapperige buitenkant te krijgen zonder dat de binnenkant te vet wordt.
- Vochtbalans: Zorg ervoor dat het bonenbeslag niet te nat is om een stevige en knapperige Akara te krijgen.