AFRIKAANSE MEERVAL

De Afrikaanse meerval is een straalvinnige zoetwatervissoort en behoort tot de familie van de kieuwzakmeervallen (Clariidae).

De Afrikaanse meerval vinden wij terug in Afrika in de Niger en Nijlrivieren tot zuidelijk Afrika. Het is een palingachtige lange slanke vis met een afgeplatte kop en 8 bekdraden. Hij heeft een extra ademhalingsorgaan, waardoor hij kan overleven in slechte (zuurstofarme, droge) condities. overgebleven water- of modderpoelen. Zodra het natte seizoen begint worden de dieren actief en beginnen ze te paaien, bij voorkeur op ondergelopen grasland. Jonge vissen voeden zich met plankton en kleine waterorganismen. Volwassen voeden ze zich met vis, grotere insectenlarven, wormen en amfibieën. Hij eet alles wat in zijn bek past. Meervallen groeien snel, leven lang (tot 80 jaar oud) en planten zich gemakkelijk voort.

Ze hebben scherpe tanden en stekels in hun vinnen. Het is een zeer taaie vis die onder extreme omstandigheden kan overleven. Hij bezit het vermogen zich over land (vochtig gras) te verplaatsen van de ene poel naar de andere. Hij is zo in staat om lange tijd te overleven in ondiepe modder, tussen de regenseizoenen door.

Met zijn Afrikaanse afkomst is de meerval oorspronkelijk een tropische vissoort. De overlevingskans in de winter is nihil. In zijn natuurlijke habitat is het vlees vaak geïnfecteerd met rondwormen die onschadelijk zijn voor de mens.

Net als veel andere invasieve soorten gedijen meervallen heel goed in rivieren waarin de mens ingrepen heeft gedaan en waaruit andere inheemse soorten mogelijk al zijn verdreven door de hoge watertemperatuur en het lage zuurstofpeil.

De kweek van de Afrikaanse scherptandmeerval, geschikt voor aquacultuur, begon in de vroege jaren zeventig in Centraal- en West-Afrika.

Ondertussen heeft hij  zijn weg gevonden naar Europese kwekerijen. Dankzij jarenlange ervaringen in het kweekproces zijn vele kwekers nu in staat continu een kwalitatief hoogwaardig product te leveren.

De hybride Hetero-clarias  (kruising tussen Clarias gariepinus enHeterobranchus longiillis )heeft voordelen ten opzichte van C. gariepinus :

  • Kan niet reproduceren (dus besteedt geen energie aan reproductie)
  • Heeft wit vlees (meestal de voorkeur van klanten)

De Afrikaanse meerval wordt ook in Nederland gekweekt (Amelander Meervalkwekerij). Na zes tot zeven maanden is de meerval geschikt voor consumptie.  De kleur is zeer variabel: zwart, zwart met donker- of olijfgroene vlekken; de buik is altijd wit; de in onze streken gekweekte vorm is gemarmerd bruinachtig van kleur. . Ze kunnen uitgroeien tot 90-170 cm en wegen dan 1 tot 1,5 kilo. De productie van meerval is het gehele jaar constant. 90 procent van de meerval wordt vers in filets verhandeld, 10 procent wordt gerookt.

Maar liefst 80 procent van de in Nederland geproduceerde meerval wordt naar Duitstalige landen geëxporteerd. De rest gaat naar België en Frankrijk.

Voedingswaarde

Meerval is een magere vis (2-4 % vet) met een hoog eiwitgehalte (18-21%), rijk aan omega 3 vetzuren, vitaminen en mineralen.

100g Energie Eiwit Vet Verz. Vet Koolhydraten
Gerookt 152 kcal 18.72g 8;02g 1.79g 0g
Vers 143 kcal 18.1g 7.8g 1.4 0g
Hetero clarias 116 kcal 18.3g 4.7g 1.6g 0g
Gerookt (Schmidt) 190 kcal 22.5g 11.1g 2g 0g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Het vlees van de snelgroeiende Afrikaanse meerval wordt meestal verkocht onder de naam Tilapia, dit verkoopt beter dan onder zijn eigen naam.

Kies bij voorkeur voor filets met een gelijkmatige dikte om een gelijkmatige bereiding te verzekeren.

Dankzij de kweekmethodes is er geen sprake van seizoenen en is de productie van meerval het gehele jaar constant. 90% van de meerval wordt vers in filets verhandeld, 10 % wordt gerookt.

BEWAREN

Bewaar verse meerval in de koelkast en gebruik deze binnen 1-2 dagen. Voor langere houdbaarheid kan de meerval worden ingevroren. Bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer binnen 3-6 maanden.

Bereidingswijze

De smaak neigt een beetje naar vlees.

Meervalfilets zijn graatloos. Het visvlees is stevig, zodat het bij bereiding niet uit elkaar valt. De smaak is zacht.

Culinaire toepassingen van de Afrikaanse meerval zijn divers. Je kunt de vis in de koekenpan bakken of in de oven klaarmaken, maar ook gefrituurd of op de barbecue doet hij het erg goed.

Vanwege zijn structuur is meerval het meest geschikt om te bakken of te grillen.

Info

Tilapia is een verzamelnaam voor een groot aantal tropische zoetwatervissen.

Chef’s advies

Meerval kan soms een modderige smaak hebben, afhankelijk van waar hij is gevangen of gekweekt. Om deze smaak te verminderen, kan het helpen om de vis voor het koken in melk te weken.

 

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!