ACHIRAS BISCUIT

De Achiras Biscuit is een traditioneel Zuid-Amerikaans koekje, oorspronkelijk afkomstig uit de regio Huila in Colombia. Het wordt gemaakt van zetmeelrijke wortels, vaak afkomstig van de Achira-plant, die een natuurlijke bron van zetmeel levert.

Het Achira- meel is inheems in deze regio en wordt gebruikt in plaats van tarwemeel.

De vorm is langwerpig en cilindrisch met een goudgele kleur, typisch voor goed koken. Het smelt lichtjes in je mond met een knapperige, zachte en korrelige textuur, met een smaak van melk.

De achira is ook bekend als Saga of Chisgua in Colombia. Ze worden als voedsel geconsumeerd door de Chibchas in Colombia, men denkt dat het gebruik ervan zich heeft uitgebreid over de hele Andes als gevolg van commerciële uitwisselingen met andere inheemse gemeenschappen.

Huila is de grootste producent van achirameel ter wereld. De Achira Biscuits worden er nog steeds volgens het traditionele recept gemaakt en afgewerkt in de kleioven. Achirameel, het belangrijkste ingrediënt afkomstig van de achira-incapijlwortel (zie aldaar).

Het Achira-koekje is een fundamenteel onderdeel van de traditionele cultuur van de regio. Dankzij zijn grote erkenning als een typisch product van het departement Huila en zijn hoge lokale consumptie, is het erin geslaagd om nationaal en internationaal te diversifiëren. Het achira-cakerecept wordt van generatie op generatie onderhouden en is verre van vergeten, in de loop der jaren is het populairder en erkend geworden, waardoor het een van de meest gewilde delicatessen is geworden bij een bezoek aan Colombia.

Het is zó’n uniek ‘koekje’ dat het in de Ark van de Smaak van Slowfood Foundation is opgenomen.

Voedingswaarde

Rijk aan mineralen zoals calcium, ijzer, fosfor, natrium en een hoog eiwitgehalte.

Ze zijn glutenvrij. Het is een volledige biologische snack: er worden geen kleurstoffen of conserveermiddelen toegevoegd

Energie Eiwit Vet Verz. Vet Koolhydraten Suikers
25g 125 kcal 5g 6.6g 11.3g
100g (Prod.Latinos) 840 kcal 20g 20g 4g 52g 4g

 

Mensen met diabetes moeten rekening houden met de koolhydraatinname bij het consumeren van Achiras Biscuits. Het is altijd raadzaam voedseletiketten te lezen

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Deze bizcochos , de Achiras del huila zijn lokaaal en mogelijk in Zuid-Amerikaanse markten, bakkerijen of online winkels die gespecialiseerd zijn in internationale producten te koop.

Kleine, middelgrote en grote producenten produceren en verkopen achiras in Colombia en exporteren naar andere landen.

Bij aankoop, zoek naar vers verpakte koekjes voor de beste kwaliteit. . Ze zijn weliswaar niet goedkoop omdat sagomeel duur is.

Bewaren

Bewaar Achiras Biscuits in een luchtdichte container op een koele, droge plaats om hun knapperigheid te behouden. Vermijd blootstelling aan vocht om de textuur te behouden.

Bereidingswijze

Het gewicht van een biscuit is ca 25 gram volgens de portie deeg op de bakplaat. Ze hebben een ovale vorm variërend tussen de 3 en de 8 cm met een diameter tussen 1-2cm.

Om de bizcochos de Achira te bereiden, wordt zetmeel gewonnen uit de achira of sagù en vervolgens gemengd met cuajada (een verse kaas) in de volgende verhoudingen: drie kopjes verse cuajada, anderhalve kopje achirazetmeel, vijf eidooiers, van boter afgeleid van gedehydrateerde cuajada en zout. Deze ingrediënten worden gemengd tot een zachte en uniforme pasta die vervolgens in reepjes wordt gemaakt en in kleine stukjes wordt gesneden. Deze worden in een aarden pot geplaatst en in een vuur geplaatst dat wordt aangestoken met caguanejo-hout dat bijzonder aromatisch is en zo de achira een karakteristiek aroma geeft. Daarna worden de koekjes verwijderd voordat ze weer 3 of 4 uur in het vuur worden geplaatst, nu op een veel lagere temperatuur.

Daarnaast kunnen er verschillende ingrediënten worden toegevoegd om het dessert origineler te maken, zoals onder andere aardbeien, guave. Dit alles resulteert in een cake die heerlijk van smaak is, zeer aantrekkelijk voor het oog en rijk aan voedingsstoffen.

Ze zijn perfect te combineren met koffie of, zoals de traditie aangeeft, met een goede kop panela-water dat de authentieke smaak versterkt. Lekker bij een kaasplank of een hartige dip.

Info

Dit deeg maakt deel uit van de Colombiaanse gastronomische traditie en vinden we vooral in het departement Huila, maar ook in Cundinamarca en Tolima.

De boerenvrouwen die generaties lang de achiras hebben voorbereid, staan ​​bekend als bizcocheras.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!