ACACIABLOESEM

Robinia komt van oorsprong uit Noord-Amerika. De boom is in 1601 voor het eerst in Frankrijk in de hortus van Parijs uitgezaaid en ruim dertig jaar later in Nederland geïmporteerd. Tegenwoordig is deze soort overal te vinden: in parken, bossen en als straatboom.

De Robinia is een boom met een zeer onregelmatig gegroefde bast. Hij kan tot wel 25 meter hoog worden. Het winterse silhouet vertoont een hoekige takstructuur waardoor dit goed te onderscheiden is van de andere boomsoorten. Acaciabomen gedijen in verschillende klimaten, van tropische regio’s tot meer gematigde zones. Ze zijn te vinden in Zuid-Europa, Australië, Afrika en delen van Azië.

De boom kan 200 jaar oud of meer worden.

In juni en juli hangen de witte bloemen geurend in 10 tot 20 cm lange lichtcrème trossen ver boven ons hoofd. Na de bloei verschijnen er peulen die bij het rijpen donkergrijsbruin worden. Ze blijven vaak tot laat in de winter aan de boom hangen. Ze bevatten kleine, harde zaden. De bladeren zijn oneven geveerd en samengesteld uit 9 tot 25 eironde deelblaadjes. De steunblaadjes zijn als gemene doorns uitgegroeid; vooral aan jonge bomen en pasgevormde takken en twijgen. De knoppen staan tussen twee doorns in. Na de bloei verschijnen de platte donkerbruine peulen waarin de donkere zaden zijn opgesloten. Het wortelstelsel is groot en maakt veel wortelopslag. Dit is voor de boom ook een manier om zich te verbreiden.

Van de boom zijn vrijwel alle delen giftig behalve de bloemen.

De nectar van deze heerlijk geurende bloesem kan 35% tot 59% suiker bevatten, wat veel bijen lokt die de nectar tot honing verwerken. De van de acacia robinia afkomstige honing komt grotendeels uit Noord-Amerika, waar de boom oorspronkelijk vandaan komt.

Het seizoen van acacia bloesem valt meestal samen met de lente en vroege zomer. Dit is het moment waarop de bomen in volle pracht staan, bedekt met clusters van geurige bloemen.

De bloemen worden ook gebruikt voor het maken van parfum.

Voedingswaarde

Acaciahoning bevat 43.5g fructose – 29.2 g glucose

Glycemische index 53

100g Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
Honing (damhert-meli) 320 0.5g 0.1g 79.3g 79.3g 0.7g

 

Acacia bloesems passen perfect in een gezonde, koolhydraatbewuste voeding. Met hun lage caloriegehalte en toevoeging van natuurlijke smaak, bieden ze een subtiele en verfijnde touch aan diverse gerechten zonder extra koolhydraten toe te voegen.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Oogst

Bloemen zijn te plukken van april tot juni, maar pluk niet meer dan je zelf nodig hebt. Pluk alleen mooie, verse en flink geurende bloemen, zonder beestjes of vogelpoep van bomen die niet langs de weg staan.

In de handel kan je gedroogde acacia bloemblaadjes vinden.

Bewaren

Bewaar verse acacia bloesems in de koelkast, bij voorkeur in een vochtige doek om uitdroging te voorkomen. Gedroogde bloesems kunnen goed bewaard worden op een koele, donkere plaats.

Bereidingswijze

De bloemen zijn erg aromatisch en lekker.

Acacia bloesems worden vaak gebruikt om een milde, bloemige thee te maken.

Ze worden gebruikt voor de bereiding van jam of om ze door meel te halen en dan licht te bakken. Heerlijk in pannenkoeken.

Accacia beignet: doop de bloemen in een beslag en frituur dit. Met poedersuiker zijn ze als snack te eten.

Robinia-honing onderscheidt zich door een pittig aroma van kruiden en bloemen, evenals een milde smaak. In vloeibare toestand is honing transparant. Gedurende vele jaren kan het zijn oorspronkelijke staat behouden en niet kristalliseren.

 

Info

Het hout is erg duurzaam, hard en vochtbestendig.

De eerste acaciaboom zou in Europa in Doorwert zijn geplant en is daarmede de oudste. Over de datum is men het niet eens.

Acacia is gevaarlijk voor honden en paarden want zeer giftig (70 tot 150 gram schors kan al dodelijk zijn).

Chef’s advies

Bij het bereiden van gerechten met acacia bloesem, zorg ervoor dat alleen de bloesems worden gegeten en niet de peultjes of andere delen van de boom, die giftig kunnen zijn.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!