ABACHA

Net zoals de naam al aangeeft, is het een puur Afrikaanse Salade. Hoewel de meeste mensen het nog steeds als een complete maaltijd beschouwen, is het goed om als tussentijdse maaltijd te worden ingenomen.

Het heeft een kenmerkende textuur en een licht zure smaak, waardoor het een essentieel onderdeel is van de Igbo-cultuur en de bredere Afrikaanse keuken.

Abacha wordt bereid uit cassave, een knolgewas dat gedijt in tropische klimaten. Het wordt veel geteeld in West-Afrika, met name in Nigeria. Het oogsten van cassave (maniokwortel) is een essentieel onderdeel van de agrarische activiteiten in de regio, en de bewerking ervan tot abacha weerspiegelt de diepgewortelde culinaire tradities. De abacha wordt speciaal gesneden, geweekt en gedroogd voordat hij aan de salade wordt toegevoegd, samen met vis, rivierkreeft, ugba (olieboon), tuin eieren, groenten en uien. Geraspte gedroogde cassave moet eerst zacht worden gemaakt door ze in gekookt water te weken en enkele minuten afgedekt te bewaren.

Abacha is gewoon gedroogde en versnipperde cassave, terwijl Ugba daarentegen gefermenteerd Afrikaans olieboonzaad is. Abacha was en is nog steeds een absolute favoriet, vooral omdat het zo gemakkelijk te bereiden is en de ingrediënten gemakkelijk te vinden zijn. De sleutel tot het maken van een goede Afrikaanse salade is ervoor te zorgen dat alle ingrediënten goed zijn opgenomen.

De maaltijd gaat vaak het beste samen met palmwijn of een ander koud drankje dat verkrijgbaar is.

Voedingswaarde

Cassave knol bevat +/- 80% koolhydraten. Rijk aan mineralen zoals kalium, natrium, calcium, magnesium, vitamine A, vitamine C, ijzer, fosfor en zink.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
100g +/- 367kcal 2g

ZUCSU: Acha past goed in een gezonde koolhydraatbewuste voeding. Het is rijk aan energie en voedingsstoffen, maar let op toevoegingen zoals palmolie en pinda’s voor een gebalanceerde inname.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Abacha is het hele jaar door verkrijgbaar, maar het bereiden ervan kan seizoensgebonden zijn. De beste kwaliteit abacha vind je op lokale markten in Nigeria, waar versheid gegarandeerd is. Als je buiten Nigeria bent, zijn gespecialiseerde Afrikaanse supermarkten de beste plek om authentieke abacha te vinden.

Bewaren

Abacha kan het beste bewaard worden in een koele, droge plaats. Als je het langer wilt bewaren, is vacuümverpakking een effectieve methode om de versheid te behouden. Diepvriezen is ook mogelijk, maar let op dat de textuur iets kan veranderen.

Bereidingswijze

Abacha wordt vaak gebruikt als basis voor de populaire Afrikaanse salade. Het kan worden bereid met diverse ingrediënten zoals uien, palmolie, utazi-bladeren en pinda’s. Probeer ook eens abacha in stoofschotels of als bijgerecht bij gegrilde vis of vlees.

Meng abacha met ugba (gefermenteerde oliezaden) en gekruide palmolie voor een smaakvolle salade.

No waste

  • Gebruik overgebleven abacha als vulling voor hartige pasteitjes.
  • Het kookwater van abacha kan worden hergebruikt als basis voor soepen.

Info

Chef’s advies

Combineer abacha met andere Nigeriaanse ingrediënten zoals ogiri (gefermenteerde saus) en utazi (bittere bladeren).

Voeg ehu (nootmuskaat) toe voor extra smaak.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!