AARDBEIMELDE-AARDBEISPINAZIE
De planten komen uit het Middellandse Zeegebied en delen van Azië en werden al omstreeks het jaar 1100 ingevoerd naar Europa. Ook in Noord en Zuid-Amerika komt de aardbeispinazie voor. Aardbeimelde gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en is te vinden in gematigde klimaten.
De tot een halve meter hoge groente heeft enkele decoratieve kenmerken. De bladeren zijn bochtig ingesneden met lange afstaande tanden. De kleur ervan is lichtgroen. Eerst vormt de plant een rozet waaruit later verschillende stengels groeien. Kenmerkend voor aardbeispinazie zijn de rode schijnvruchten, die aan aardbeien doen denken. De schijnvruchten bestaan uit rood opgezwollen bloembekleedsels. Kenmerkend voor deze soort is dat de schijnvruchtjes in een schijnaar staan, ze vormen het omhulsel van kleine zwarte zaadjes.
De zaaitijd voor deze planten is van maart tot juli, de zaaidiepte is 2 tot drie centimeter. Vanwege het decoratieve uiterlijk worden deze soorten weer meer toepast. Het is een zeer gemakkelijke teelt die het ook uitstekend doet in een pot.
Het blad is na een maand oogstbaar als spinazie. Hierbij plukt men de bladeren gewoon af tot aan de stengel. Dit plukken dient echter handmatig (tijdrovend en kostbaar) te gebeuren, dat in tegenstelling tot de hedendaagse spinazie die daardoor de aardbeispinazie ook in het vergeethoekje heeft geduwd.
De aardbeimelde is niet verwant met de aardbei.
Voedingswaarde
Met zijn smaragdgroene bladeren en zoete smaak doet het denken aan aardbeien, maar het behoudt de voedingswaarde van bladgroen.
Aardbeispinazie is rijk aan: eiwit, caroteen, calcium, kalium en ijzer. Nutri-Score: meestal A of B.
Energie | Eiwit | Vetten | Koolhydraten | Vezels | |
Vers blad | 34 kcal | 3.3g | 0.6g | 5.7g | 1.5g |
Blad gekookt | 32 kcal | 3.2g | 0.7g | 5g | 1.8g |
ZUCSU: Met zijn lage caloriegehalte en koolhydraatarme profiel past aardbeimelde perfect in een gezonde, koolhydraatbewuste voeding. Geniet van de zoete verleiding zonder schuldgevoelens!
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop (en Oogst)
Aardbeimelde schittert het meest in het late voorjaar en de vroege zomer. Voor de meest kwalitatieve aardbeimelde, bezoek lokale boerenmarkten of speciaalzaken die verse, seizoensgebonden producten aanbieden. Let op heldergroene bladeren en vermijd verwelking voor de beste smaakervaring.
Zeer beperkt verkrijgbaar in de maand augustus tenzij in je eigen moestuin.
Bewaren
Om de frisheid van aardbeimelde te behouden, bewaar je het in de koelkast. Wikkel de stelen in een vochtige papieren handdoek en plaats ze in een luchtdichte zak.
Na de oogst zijn de jonge blaadjes en de schijnvruchtjes bij een temperatuur van ca. 2°C. enkele dagen te bewaren.
Invriezen
Voor langdurige opslag kun je aardbeimelde invriezen na kort blancheren voor het behoud van textuur en smaak.
Bereidingswijze
De bladeren zijn groot, sappig en vol met smaak, waardoor aardbeimelde een culinaire traktatie is.
De bladeren hebben een hazelnotensmaak en kunnen zowel gekookt als rauw geconsumeerd worden. Je bereidt ze zoals spinazie, of je voegt ze rauw toe aan slaatjes. Door ze te koken, wordt het aanwezige oxaalzuur afgebroken.
Ook de vruchtjes zijn eetbaar en hebben een bietachtige eerder wat grondige neutrale smaak. De smaak combineert zeer goed met vis. Gebruik de vruchten als decoratie op een bord, ze ogen zeer mooi. De vruchten kunnen ook dienen als garnering bij een nagerecht ofwel bij koude schotels of warme gerechten.
Het is aangeraden om de zaadjes (wegens het oxalaat) te ziften bij het gebruik van de plant in siroop, confituur of gelei.
Haal er eens een paar voorzichtig door de warme chocolade en laat ze daarna koud worden.
Het is ook zeer decoratief als je ze in een ijsblokje doet. Vul het ijsvormpje met plat water en leg het vruchtje in het midden, laat dit 24 uur of 48 uur opstijven. Je doet dit nadien in een drank die een ijsblokje vraagt (zoals aardbeien) of gebruik de vruchtjes om sappen te kleuren (in de blender)
No waste
- Gebruik overgebleven bladeren en stelen om smaakvolle soepen en sauzen te maken.
- Maak een verfrissende ijsthee met aardbeimelde voor een smaakvolle twist.
Info
Goede op te kweken als kuipplant. Het blad is na 6 – 7 weken als spinazie oogstbaar.
De zaadjes bevatten oxalaat. Het veelvuldig consumeren van de zaadjes kan leiden tot het ontstaan van nierstenen en het wordt daarom aangeraden om de zaadjes te ziften bij het gebruik van de plant in siroop, confituur of gelei.
Chef’s advies
Aardbeimelde voegt een verrukkelijke zoetheid toe aan salades, smoothies en desserts. Probeer het te roerbakken met knoflook en olijfolie voor een smaakvolle bijgerecht. De stelen kunnen rauw worden gegeten of licht gestoomd om hun knapperigheid te behouden.
- Combinaties: Combineer aardbeimelde met andere bladgroenten zoals rucola, veldsla of waterkers voor een smaakvolle salade.
- Kruiden: Voeg verse kruiden toe, zoals basilicum of munt, om de smaak van aardbeimelde te versterken.
- Zaden en Noten: Strooi geroosterde zaden (zoals pompoenpitten) of gehakte noten (zoals walnoten) over je aardbeimelde gerechten voor extra crunch en voedingswaarde.