AALSUPPE

De oorsprong van aalsuppe ligt in de middeleeuwse kooktradities van Noord-Duitsland. De ingrediënten weerspiegelen de overvloed aan lokale producten zoals paling uit de rivieren, seizoensgebonden groenten, en gedroogde vruchten. Het gebruik van deze lokale ingrediënten maakte de soep voedzaam en veelzijdig. Het is een geliefd gerecht tijdens feestelijke gelegenheden en wordt vaak geserveerd in traditionele Duitse restaurants.

De aalsuppe is gemaakt van paling, groenten, kruiden en dumplings. Deze bijzonder rijke Hamburgse palingsoep, die gebakken fruit bevat en daardoor een zoetzure toon heeft, is landelijk bekend. Het is al sinds de 18e eeuw een typisch gerecht uit de regio.

Aalsuppe kan het hele jaar door gegeten worden, maar is vooral populair in de koudere maanden vanwege de verwarmende eigenschappen. De beschikbaarheid van verse paling kan echter seizoensgebonden zijn, met een piek in de late zomer en vroege herfst.

Er is geen vast recept voor de soep, maar de basis wordt altijd bereid met een heldere hambouillon die op smaak is gebracht met azijn en suiker, waardoor het contrasterende smaken krijgt. De gebruikelijke ingrediënten zijn wortelen, prei, gedroogde pruimen, appels en peren, knödel dumplings en kruiden zoals tijm, koriander, marjolein en salie.

Er zijn verschillende varianten van aalsuppe, afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeuren.

Soorten Aalsuppe

  • Traditionele Aalsuppe: Bevat gerookte paling, diverse groenten, gedroogde vruchten, en kruiden.
  • Vegetarische Aalsuppe: Bevat geen paling maar heeft een rijke basis van groenten en gedroogde vruchten.
  • Moderne Aalsuppe: Kan variaties bevatten zoals de toevoeging van wijn of azijn voor extra smaakdimensies.
  • Verloren Aalsuppe:  Soep zonder paling.

De paling wordt in dunne plakjes gesneden en op het laatste moment in de pot gedaan. Om de zoetheid van deze soep in evenwicht te brengen, is het aan te raden om deze te combineren met een droge witte wijn zoals Rheingau of een flesje bier.

Het wordt traditioneel gegeten in de wintermaanden, wanneer de paling op zijn best is.

Voedingswaarde

Glycemische index = 50,  glycemic load = 20    Nurti-score B-C afhankelijk van de samenstelling.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers
100g 77 kcal 4.69g 4.54g 4.11g 3.68g
1 portie 200-300 kcal        

Aalsuppe past goed in een koolhydraatbewust dieet, vooral de varianten met veel groenten en weinig gedroogde vruchten. De lage GI en GL maken het een geschikte keuze voor mensen die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen.

 

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Voor de beste kwaliteit aalsuppe-ingrediënten:

  • Koop paling bij een vertrouwde visboer, bij voorkeur in het seizoen (late zomer tot vroege herfst) voor de meest verse vangst.
  • Kies seizoensgebonden en lokale groenten voor de beste smaak en voedingswaarde.
  • Gedroogde Vruchten: Zorg voor onbewerkte en ongezoete vruchten.

Bewaren

Bewaar aalsuppe in de koelkast en consumeer binnen 2-3 dagen.

Aalsuppe kan tot 3 maanden worden ingevroren. Laat het langzaam ontdooien in de koelkast voor het beste resultaat.

 

Bereidingswijze

De basis is een sterke vleesbouillon gemaakt van gerookte hambotten en, afhankelijk van het recept, ook met gezouten rundvlees. Daarin worden enerzijds gesneden soepgroenten en erwten met gebakken fruit (pruimen, appels en peren) in aparte potten gekookt en anderzijds de gevilde paling in hapklare stukjes gesneden met toevoeging van een beetje azijn toegevoegd. De bouillon wordt eventueel gebonden met een beetje roux.

Tot slot wordt de soep verrijkt met gehakt palingkruid (palingkruid is een mengsel van verse kruiden zoals tijm, marjolein, peterselie, salie, bonenkruid, ook basilicum, dragon, postelein, selderijblad, kervel, munt, dille, citroenmelisse, zuring en tripmadam), kort doorgekookt. De soep wordt vaak geserveerd met dumplings en indien gebruikt voor de bouillon, het gehakte rundvlees. Het is ook gebruikelijk om wat gerookte paling toe te voegen.

Aalsuppe kan worden geserveerd met brood of aardappelen als een hoofdgerecht. Het kan ook worden gebruikt als basis voor andere gerechten, zoals stoofschotels of sauzen.

Info

In het verleden, enkele honderden jaren geleden, bevatte het geen paling en heette het in het Noord-Duitse dialect eigenlijk aol suppe , wat alle soep betekent , verwijzend naar de overgebleven ingrediënten zoals hambotten en oude groenten en fruit.

 

Chef’s advies

Voor een extra smaakdimensie, probeer de paling te roken voordat je hem aan de soep toevoegt.

 

 

© ZUCSU 2024

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!