AALSUPPE

De aalsuppe is gemaakt van paling, groenten, kruiden en dumplings. Deze bijzonder rijke Hamburgse palingsoep, die gebakken fruit bevat en daardoor een zoetzure toon heeft, is landelijk bekend. Het is al sinds de 18e eeuw een typisch gerecht uit de regio.

Er is geen vast recept voor de soep, maar de basis wordt altijd bereid met een heldere hambouillon die op smaak is gebracht met azijn en suiker, waardoor het contrasterende smaken krijgt. De gebruikelijke ingrediënten zijn wortelen, prei, gedroogde pruimen, appels en peren, knödel dumplings en kruiden zoals tijm, koriander, marjolein en salie.

De paling wordt in dunne plakjes gesneden en op het laatste moment in de pot gedaan. Om de zoetheid van deze soep in evenwicht te brengen, is het aan te raden om deze te combineren met een droge witte wijn zoals Rheingau of een flesje bier.

Het wordt traditioneel gegeten in de wintermaanden, wanneer de paling op zijn best is.

Voedingswaarde

Glycemische index = 50,  glycemic load = 20

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers
100g 77 kcal 4.69g 4.54g 4.11g 3.68g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Bereidingswijze

De basis is een sterke vleesbouillon gemaakt van gerookte hambotten en, afhankelijk van het recept, ook met gezouten rundvlees. Daarin worden enerzijds gesneden soepgroenten en erwten met gebakken fruit (pruimen, appels en peren) in aparte potten gekookt en anderzijds de gevilde paling in hapklare stukjes gesneden met toevoeging van een beetje azijn toegevoegd. De bouillon wordt eventueel gebonden met een beetje roux.

Tot slot wordt de soep verrijkt met gehakt palingkruid (palingkruid is een mengsel van verse kruiden zoals tijm, marjolein, peterselie, salie, bonenkruid, ook basilicum, dragon, postelein, selderijblad, kervel, munt, dille, citroenmelisse, zuring en tripmadam), kort doorgekookt. De soep wordt vaak geserveerd met dumplings en indien gebruikt voor de bouillon, het gehakte rundvlees. Het is ook gebruikelijk om wat gerookte paling toe te voegen.

Aalsuppe kan worden geserveerd met brood of aardappelen als een hoofdgerecht. Het kan ook worden gebruikt als basis voor andere gerechten, zoals stoofschotels of sauzen.

Info

In het verleden, enkele honderden jaren geleden, bevatte het geen paling en heette het in het Noord-Duitse dialect eigenlijk aol suppe , wat alle soep betekent , verwijzend naar de overgebleven ingrediënten zoals hambotten en oude groenten en fruit.

Interessant is dat als de soep tegenwoordig wordt bereid zonder de paling, deze Verlorene Aalsuppe (verloren palingsoep) wordt genoemd.

Chef’s advies

Voor een extra smaakdimensie, probeer de paling te roken voordat je hem aan de soep toevoegt.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!