YUZU KOSHO

Yuzu kosho is een product dat van origine uit de Kyushu regio komt, het op twee na grootste eiland in Japan. Hier is het al jaren een belangrijk onderdeel in de keuken.

Het is een pittige pasta gemaakt van drie hoofdingrediënten: yuzu (een Japanse citrusvrucht), groene chili pepers en zout.

Yuzu, de primaire component van Yuzu Kosho, gedijt voornamelijk in Japan, Korea en China. De groene chili pepers worden vaak lokaal geteeld, en het recept voor Yuzu Kosho varieert enigszins per regio.

Yuzu kosho wordt meestal gemaakt van verse groene chili pepers maar soms worden ook rode pepers gebruikt, vervolgens worden de pepers gefermenteerd met wat zout en flink wat schillen van de yuzu. Deze combinatie van chili, citrus en zout vormt zich tot een smaak die elk gerecht leven in kan blazen, een harmonieuze mix van citrusfrisheid en een prikkelende pittigheid.

Yuzu Kosho is het meest overvloedig beschikbaar in de late herfst en winter wanneer yuzu vruchten oogstrijp zijn. Het is echter het hele jaar door verkrijgbaar dankzij moderne productiemethoden.

 

Voedingswaarde

Rijk aan vitamine C en antioxidanten dankzij de yuzu, maar de hoeveelheden zijn meestal te klein om significante voedingsstoffen te leveren.

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
100g 36 kcal 1g 0g 6g 2.5g 4g
100g waitrose 31 kcal 1.1g 0g 5.2g    

Yuzu Kosho kan met mate worden gebruikt in een gezonde koolhydraatbewuste voeding vanwege de lage calorie- en koolhydraatgehalten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat Yuzu Kosho ook zout bevat, dus het moet met mate worden gebruikt.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Yuzu Kosho is verkrijgbaar in Japanse supermarkten, speciaalzaken en online. Koop van gerenommeerde merken of bij lokale producenten voor de beste kwaliteit. Kies tussen de rode (rijpe chilipepers) en groene (jonge chilipepers) varianten, afhankelijk van je voorkeur voor pittigheid. Er bestaan 2 varianten:

  • Yuzu kosho green
  • Yuzu kosho red.

BEWAREN

Yuzu Kosho kan goed worden bewaard in een luchtdichte container  in de koelkast voor langere houdbaarheid. Het invriezen van kleine porties Yuzu Kosho kan handig zijn als je het niet regelmatig gebruikt.

Bereidingswijze

Smaak: Gefermenteerde groene peperpasta met yuzu. Een krachtige mix van pittig, zout en het frisse van citrus. De rode peperpasta is milder van smaak. De smaak van yuzu kosho is heel krachtig zodat je  er maar een heel klein beetje van nodig heb. Vaak is een mespuntje al genoeg, dus een klein potje kan lang meegaan.

Gebruik het als een smaakmaker voor soepen, sauzen, marinades, visgerechten en zelfs op pizza voor een unieke twist. Door de zure en pittige smaak van de yuzu kosho is het bij vele chefs een favoriet om te gebruiken bij rijke en vette vleessoorten. De perfecte balans, ook de perfecte mix om gerechten direct extra smaak mee te geven. Bijvoorbeeld als smaakmaker op vis, zowel rauw als gekookt.

Info

Chef’s advies

  • Voeg een vleugje Yuzu Kosho toe aan ceviche voor een verfrissende kick.
  • Meng het met mayonaise voor een pittige dipsaus.
  • Je kunt er zelfs een dressing van maken, als je ‘m aanlengt met water, olie, een beetje azijn en een beetje vers limoen- of citroensap.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!