WITTE PENS

Witte pens is een culinaire lekkernij die zijn oorsprong vindt in de Belgische keuken (regio Antwerpen), waar het een traditioneel gerecht is dat vaak wordt geassocieerd met regionale festivals en culinaire tradities. Hoewel witte pens het hele jaar door verkrijgbaar is, bereikt het zijn hoogtepunt tijdens de herfst en winter, wanneer het wordt gevierd als comfortfood en een warme toevoeging aan stevige gerechten.

Witte pensen worden bijna altijd bereid met afsnijdsels van varkensvlees, met toevoeging van wit brood geweekt in  melk en ei, allerhande specerijen of verse kruiden en omhuld door een dunne darm. Uiteraard is het recept afhankelijk van beenhouwer tot beenhouwer, die er allemaal een persoonlijk recept op nahouden.

Voor de bereiding wordt dezelfde methode gebruikt als voor bloedworst, maar er wordt geen bloed gebruikt.

Er zijn meerdere regionale variëteiten zoals bv. de

  • Antwerpse hagelwitte pens met een meer uitgesproken foelie- muskaatnootsmaak.
  • Luikse Pens een witte pens met groene spikkels door toevoeging van groene kruiden (peterselie, bieslook, marjolein).

Voedingswaarde

Het is een goede bron van eiwitten en bevat essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B12 en zink.

Nutri-score = D

100g Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Vezels
 Witte 244 kcal 10g 18g 8.8g 0.5g
Luikse 257 kcal 9.8g 22g 4.7g 0.4g

ZUCSU: Hoewel witte pens een matig vetgehalte heeft, kan het met mate worden genoten als onderdeel van een gezond koolhydraatbewust dieet. Let op de portiegrootte en combineer het met evenwichtige bijgerechten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Koop witte pens bij lokale slagers, ambachtelijke worstenmakers of gespecialiseerde markten. Kies voor vers gemaakte pensen voor de beste smaak. Ganse jaar verkrijgbaar.

BEWAREN

Bewaar verse witte pens in de koelkast en consumeer deze binnen een paar dagen voor optimale versheid. Als je pensen wilt bewaren voor een langere periode, kunnen ze vacuüm verpakt worden en ingevroren.

Bereidingswijze

Witte pensen worden zowel warm als koud gegeten. Haal ze twee uur voor het bakken uit de koelkast.

Witte pens komt tot zijn recht in tal van gerechten. Grill ze voor een knapperige buitenkant, voeg ze toe aan stoofschotels voor extra smaak, of gebruik ze als hoofdingrediënt in een hartige quiche. De milde smaak maakt het ook geschikt voor een breed scala aan culinaire experimenten.

Combineer het met zoete compotes of mosterd voor een harmonieuze smaakbalans.

No waste

Gebruik restjes witte pens in pastasauzen, omeletten of als vulling voor hartige taarten.

 

Info

Chef’s advies

Het wordt vaak geserveerd met spruitjes in kaassaus en gekookte aardappelen2. De combinatie van de smeuïge witte pens, de romige kaassaus en de knapperige spruitjes zorgt voor een heerlijke maaltijd.

Ze kunnen worden geserveerd met appelmoes en gebakken aardappelen, een combinatie die ook wel ‘WAP’ wordt genoemd. Ze kunnen ook worden gebruikt in een hotdog, in stukjes bovenop hete bliksem, of in een Caesar salade.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!