WILDE KOMKOMMER

Wilde komkommer is inheems in Noord-Amerika en Azië en gedijt in vochtige, schaduwrijke omgevingen zoals loofbossen en bergachtige gebieden. Het groeit meestal langs de bosranden, op vochtige hellingen en onder struikgewas.

Hij werd door indianen in het oosten van Noord-Amerika als voedselplant en als medicijn gebruikt. Deze meerjarige plant kan tot 1 meter hoog worden maar kruipt of klimt niet zoals de echte komkommer. De wilde komkommer is een meerjarige kruidachtige plant die tot 1 meter hoog kan groeien. In tegenstelling tot de gewone komkommer, kruipt of klimt deze niet, maar heeft hij een gedraaide en draadachtige stengel.

De groenwitte bloemen hangen aan dunne, geknikte steeltjes van 1-2 cm en hebben zes witte bloemblaadjes van 9-15 mm lang.

Het staat bekend om zijn vertakte stengels, smalle bladeren en kleine, eivormige vruchten die lijken op mini-komkommers.

De wilde komkommer houdt van vochtige grond en groeit goed zowel in de volle schaduw als in de halfschaduw. Uit elke bladoksel groeien grote, sappige rode bessen. De vruchten kunnen tot 15 mm groot worden.

Het seizoen van wilde komkommer is meestal in de late lente en vroege zomer, wanneer de plant bloeit en vrucht draagt. De vruchten zijn het meest rijp en smaakvol tijdens deze periode, hoewel de plant gedurende de zomermaanden blijft groeien en bloeien.

Het is te vinden in Noord-Amerika (inclusief Alaska en Canada), Europa (van Spanje tot Oekraïne, Duitsland en Polen) en Azië (Japan, Korea, Myanmar en oostelijk Rusland).

Terwijl de vruchten van de wilde komkommer eruit kunnen zien als fruit, wordt de plant zelf beschouwd als een wilde plant.

Voedingswaarde

Wilde komkommer biedt ook enkele voedingsstoffen. Het bevat vitamines, mineralen en antioxidanten, hoewel de exacte voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden en de rijpheid van de vruchten.

De wilde komkommer bevat belangrijke voedingsstoffen, waaronder:

  • Vitaminen: A, B1, B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), C en E.
  • Mineralen: natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, selenium en zink.
  • Voedingsvezels

Wilde komkommer is laag in calorieën en koolhydraten, waardoor het een goede keuze is voor mensen die een gezonde, koolhydraatbewuste

Voordelen / Nadelen

Let op: bij overmatige consumptie kunnen de vruchten een laxerend effect hebben.

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Wilde komkommers zijn meestal niet commercieel verkrijgbaar in supermarkten, maar ze kunnen soms worden gevonden op boerenmarkten of in speciaalzaken voor wilde planten. Als je wilde komkommers wilt kopen, kun je het beste op zoek gaan naar lokale bronnen die duurzaam wildplukken beoefenen.

BEWAREN

Vers geplukte wilde komkommers moeten zo snel mogelijk worden geconsumeerd, omdat ze snel bederven. Als je ze toch wilt bewaren, kun je ze het beste op een koele, donkere plaats bewaren en binnen enkele dagen consumeren.

Bereidingswijze

Wilde komkommers hebben een lichtzure smaak en worden vaak gebruikt voor hun unieke smaak in gerechten of als decoratieve elementen.

Ze kunnen rauw worden gegeten als snack of toegevoegd worden aan salades voor een verfrissende twist.

Ze kunnen ook worden ingelegd, gedroogd of verwerkt tot jams en chutneys voor langduriger gebruik.

 

Jonge scheuten van de plant kunnen rauw worden gegeten of worden gekookt zoals asperges. De scheuten zijn zoet met een komkommerachtige smaak. 

De vruchten kunnen tot 15 mm groot worden en kunnen rauw gegeten worden maar ook worden gebruikt in soepen en stoofpotten. De sappige vruchtjes hebben een komkommersmaak.

No waste

Als je wilde komkommers over hebt, kun je ze verwerken tot een verfrissende drank door ze te pureren met wat water, citroensap en zoetstof naar keuze.

Ze kunnen ook worden gedroogd voor later gebruik in theeën of tincturen.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!