VARKENSKOTELET

Een varkenskotelet is een sappig en smaakvol stuk vlees dat wordt gesneden uit de rug of schouder van een varken. Dit stukje vlees bevat een perfecte balans tussen mals vlees en een randje vet.

Het bestaat uit een bot met daaraan een lapje vlees, dat soms ook een randje vet heeft.

Er zijn verschillende soorten varkenskoteletten, afhankelijk van de plaats waar ze gesneden worden:

  • De filetkotelet wordt gesneden uit de rug van het varken, ter hoogte van de lendenwervels. Het is een mager en sappig stukje vlees, dat ook wel varkenslapje wordt genoemd.
  • De spieringkotelet wordt gesneden uit de nek van het varken, ter hoogte van de halswervels. Het is een vet en smaakvol stukje vlees, dat ook wel karbonade wordt genoemd.
  • De schouderkotelet wordt gesneden uit de schouder van het varken, ter hoogte van de schouderbladen. Het is een mager en stevig stukje vlees, dat ook wel halskarbonade wordt genoemd.

De sappigste koteletten worden uit het lage ribstuk gesneden. Dat bevat weliswaar wat meer vet, maar dat maakt het extra smaakvol.

Voedingswaarde

Rijk aan eiwitten, vit. B1 en ijzer.

Energie Eiwit Vetten Verz. Vet Koolhydraten Vezels
100g (USDA) 230 kcal 24g 14g 4.3g 0g 0g
100g (Nubel) 167 kcal 19.5g 9.87g 3.14g 0g 0g
100g (Bio-DH) 138 kcal 23g 5.2g 2g 0g 0g

ZUCSU: Varkenskotelet past in een gezonde koolhydraatbewuste voeding, als je het met mate eet, en kiest voor magere en kwalitatieve stukken vlees. Kies voor varkenskotelet van goede kwaliteit, die een label of een keurmerk heeft dat garant staat voor de versheid, de smaak en de voedingswaarde van het vlees. Zo vermijd je dat je vlees eet dat te veel is versneden of bewerkt, en dat toegevoegde suikers, zouten, vetten of kleurstoffen bevat.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Hoewel varkenskoteletten het hele jaar door beschikbaar zijn, is het interessant om te weten dat de smaak en kwaliteit tijdens bepaalde seizoenen kunnen variëren. De beste tijd om deze lekkernij aan te schaffen is tijdens de herfst en winter, wanneer varkens op natuurlijke wijze dikker worden.

Wil je de meest kwalitatieve varkenskoteletten kopen? Bezoek lokale boerenmarkten of ambachtelijke slagers, waar je vers vlees van hoge kwaliteit kunt vinden.

Het is een betrekkelijk goedkope vleessoort. Daar staat echter tegenover dat er vaak botstukken in zitten die als vlees moeten worden betaald.

Als je varkenskotelet wilt kopen, let dan op de volgende kenmerken:

  • De varkenskotelet moet een roze kleur hebben, zonder bruine of grijze plekken.
  • De varkenskotelet moet een frisse geur hebben, zonder zurige of bedorven geur.
  • De varkenskotelet moet stevig en veerkrachtig aanvoelen, zonder plakkerig of slijmerig te zijn.
  • De varkenskotelet moet een dun randje vet hebben, dat zorgt voor meer smaak en sappigheid.
  • De varkenskotelet moet een duidelijk zichtbaar bot hebben, dat aangeeft dat het vlees niet te veel is versneden of bewerkt.

Als je varkenskotelet wilt kopen, let dan ook op de herkomst, de kwaliteit en de prijs van het vlees.

Kies ook voor varkenskotelet van goede kwaliteit, die een label of een keurmerk heeft dat garant staat voor de versheid, de smaak en de voedingswaarde van het vlees.

Bewaren

Een kotelet is doorgaans twee dagen houdbaar in de koelkast.

Voor langere houdbaarheid kun je overwegen om ze vacuüm te verpakken of in te vriezen (3-6 maanden goed).

Vries de varkenskotelet zo snel mogelijk in na de aankoop, bij voorkeur onder de -18°C.Hierdoor blijven de smaak en textuur optimaal behouden.

Je kunt varkenskotelet ook pekelen, roken, drogen of inmaken, om het langer te bewaren en meer smaak te geven.

Bereidingswijze

Het heeft een malse structuur en een lichtzoete smaak. Zet de varkenskotelet in het koudste deel van de koelkast, bij voorkeur onder de 4°C.

De veelzijdigheid van varkenskoteletten maakt ze geschikt voor verschillende kookmethoden. Of je nu kiest voor bakken, grillen of braden, combineer ze met kruiden en marinades naar keuze voor een unieke smaakervaring.

Koteletten worden meestal puur natuur gebakken. Je kan ze echter na het bakken ook nog even verder laten sudderen met wat groenten of saus.

De perfecte varkenskotelet bereid je door ze eerst op kamertemperatuur te laten komen en daarna op hoog vuur kort aan te braden. Verlaag het vuur daarna om ze langzaam te garen tot de gewenste gaarheid. De kerntemperatuur moet minstens 63°C zijn, om eventuele bacteriën te doden. Haal de varkenskotelet uit de pan, en laat het even rusten onder aluminiumfolie, om het vlees sappig en mals te houden.

Je kunt de varkenskotelet ook marineren in een mengsel van olie, azijn, honing, sojasaus, knoflook, gember of citroen, om het vlees malser en smaakvoller te maken.

No waste

  • Haal het maximale uit je varkenskoteletten door eventuele restjes te verwerken in heerlijke stoofpotten, soepen of wraps.
  • Gebruik de botten en vetresten om smaakvolle bouillons te maken.
  • Gooi de saus van de varkenskotelet niet weg, maar gebruik het om een soep, een saus, een dip of een spread te maken. Je kunt de saus ook invriezen, in ijsblokjesvormen of diepvrieszakjes, voor later gebruik.

Info

Chef’s advies

Een randje vet bevochtigt het varkensvlees tijdens het bakken en vermijdt dat het uitdroogt. Snijd het vetrandje een paar keer in, dan trekt het niet krom tijdens het bakken.

Dep de varkenskotelet droog met keukenpapier, om het overtollige vocht te verwijderen. Zo krijg je een mooi bruin korstje op het vlees, en voorkom je dat het gaat spetteren in de pan.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!