SNOEKKRUID
De plant komt van nature voor in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en heeft zijn weg gevonden naar andere delen van de wereld. Van nature gevonden langs de oevers van vijvers, meren en beekjes, gedijt Pontederia Cordata in vochtige, moerassige omgevingen. De soort is te beschouwen als een invasieve exoot. In België is de plant nog niet in de vrije natuur aangetroffen.
De moerashyacint wordt veel gebruikt in vijvers. De plant komt voor in sloten en vijvers met voedselrijk water. De stengel van de meerjarige plantensoort komt tevoorschijn uit een ondergrondse wortelstok, die overwintert.
De plant wordt 30-100 cm hoog en heeft een stengel, die bovenaan bezet is met klierharen. De bladeren hebben een lange bladsteel, die aan de voet schedeachtig is. De bladeren zijn glanzend en donkergroen van kleur. Het blad is langwerpig eirond met aan de voet hart- of pijlvormige, afgeronde zijslippen.
De moerashyacint bloeit prachtig van juli tot september met blauwe, violette bloemen. De middelste slip van de bloem heeft een gele vlek. Er komen ook planten voor met witte bloemen. De bloemen zitten in een aarvormige bloeiwijze.
De vrucht is een nootje.
Voedingswaarde
Dit waterkruid levert een scala aan voedingsstoffen, waaronder vitamine C, ijzer en calcium. Boordevol vezels en micronutriënten.
Als een koolhydraatarme, voedzame keuze past het naadloos in een gezonde, koolhydraatbewuste voeding. Licht, voedzaam en verfrissend, dit waterkruid voegt een vleugje elegantie toe aan gezonde maaltijden.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
Het meest kwalitatieve snoekkruid is te vinden bij gespecialiseerde kwekerijen of markten met een focus op waterplanten. Koop in het late voorjaar of vroege zomer voor de meest levendige exemplaren.
Bewaren
Vers snoekkruid kan kort in de koelkast worden bewaard. Voor langere houdbaarheid is vacuümverpakking ideaal, terwijl het invriezen een verrassende mogelijkheid biedt voor unieke ijsblokjes in zomerse drankjes.
Bereidingswijze
De hele plant kan worden gebruikt, van de bladeren tot de zaden, waardoor er weinig tot geen afval is.
De jonge bladstelen van het snoekkruid kunnen rauw of gekookt worden gegeten. De zaden zijn eetbaar rauw, en kunnen worden gemalen tot meel.
Van salades tot decoratieve elementen op desserts, snoekkruid voegt een verfijnde smaak toe aan gerechten, ook aan visgerechten.
De zaden zijn eetbaar en smaken heerlijk naar nootjes. Ze zijn eetbaar rauw, en kunnen worden gemalen tot meel. Ze kunnen worden gedroogd en toegevoegd aan granola of granen.
Gebruik de bladeren om smaakvolle thees te maken.