SNIJBIET

De groente was reeds gekend bij de Assyriërs (2000-600 v. Chr.) De Romeinen hebben de biet in Europa verspreid. Het is inheems in het Middellandse Zeegebied, waar het een belangrijk onderdeel van het dieet was, vooral in landen als Italië en Griekenland. Tegenwoordig wordt snijbiet wereldwijd geteeld, met de grootste productie in gematigde klimaten. Het groeit het beste in goed doorlatende grond en kan zowel in volle zon als halfschaduw groeien.

Snijbiet is een tweejarig bladgewas, waarvan de bladeren of de bladstelen als groente worden gegeten. Het is een oude groente, waarvan de smaak deels overeenkomt met die van spinazie met daarnaast  ook de smaak van rode biet in de stengels ..

Vaak zijn de stengels (ook wel ribben genoemd) rood, maar er zijn ook varianten met witte, gele, oranje, groene, roze en paarse stengels. Er bestaan verschillende rassen, sommige worden voor het blad geteeld (vooral in Nederland), andere voor de bladstelen (vooral België).

Soorten

  • Groene snijbiet: Deze variant heeft groene bladeren en witte of lichtgroene stelen. Het heeft een zachte, milde smaak en is de meest voorkomende soort.
  • Regenboogsnijbiet: Een mix van verschillende soorten snijbiet met kleurrijke stelen in roze, rood, geel en oranje. Deze variant voegt niet alleen smaak toe, maar ook een visueel spektakel aan je gerecht.
  • Rode snijbiet: Rode snijbiet heeft dieprode stelen en donkerroodgroene bladeren. De smaak is wat krachtiger en aardser, vergelijkbaar met rode biet.

Hoewel warmoes en snijbiet als synoniemen worden gebruikt, zijn de twee niet helemaal identiek.

In de biologische vershandel doelt men:

  • met snijbiet op een variant met veel blad,
  • met warmoes de variant met typisch dikke nerven. Vroeger at men van warmoes zelfs alleen de bladstengels op.

Snijbiet is een groente die bijna het hele jaar door verkrijgbaar is, hoewel de piek in het voorjaar en de late zomer ligt. Het is een koudebestendige plant, wat betekent dat je zelfs in de herfst verse snijbiet kunt oogsten. In warmere klimaten kan het bijna jaarrond groeien.

Voedingswaarde

Warmoes heeft een hoger ijzergehalte dan spinazie (4mg per 100gr, ten opzichte van 3mg per 100gr voor spinazie). Rijk aan vitamine C en calcium.

Glycemische index 15-32  Nutri-Score A

100g Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
Rauw 19 kcal 1.8g 0,2g 3.6g 0.4g 2.2g
Gekookt 29kcal 3g 0g 3g 3g 2.5g

Dankzij het lage koolhydraatgehalte en de lage glycemische index is snijbiet ideaal voor mensen die een koolhydraatbewust dieet volgen. Het helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en is een uitstekende bron van vezels.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Je vindt snijbiet bij de beter gesorteerde groenteboer, op de markt en bij biologische of natuurvoedingswinkels.

Snijbiet is een zeer bederfelijke groente, die meestal enkel vers wordt aangeboden. Zodoende is het ook een typische seizoensgroente. Snijbiet is het hele jaar door te vinden vooral tijdens het groeiseizoen (lente en herfst of tot de eerste vorst).

De kleur moet mooi gelijk zijn. De bladeren zijn goed ontwikkeld en hebben een regelmatige vorm zonder tekenen van verwelking. De stelen zijn mooi recht afgesneden. Biologisch geteelde snijbiet heeft vaak een intensere smaak.

Bewaren

In de koelkast blijft snijbiet ongeveer 2 tot 3 dagen goed. Bewaar het in een luchtdichte zak of gewikkeld in een vochtige doek om uitdroging te voorkomen.

Vacuüm verpakte snijbiet kan langer vers blijven, tot ongeveer 10 dagen.

Snijbiet kan worden ingevroren door het kort te blancheren en vervolgens in luchtdichte zakken in de vriezer te bewaren. Dit helpt je om de smaak en voedingswaarde te behouden voor later gebruik. Blancheer eerst de stengels 3 minuten, dan voeg je de bladeren toe en laat je die nog 1 minuut mee koken.

Een restje gekookte snijbiet kun je 2 dagen in de koelkast in een afgesloten bewaarbakje bewaren.

 

Bereidingswijze

Reken voor rauwe snijbiet op ongeveer 100 gram per persoon, en voor gegaarde snijbiet op ongeveer 250 gram per persoon.

Snijbiet heeft qua smaak het meeste weg van spinazie, met de aardse smaak van biet. Spoel de stengels elk even apart af onder de kraan.

De ribben van snijbiet kennen een heel andere bereidingstijd dan de bladeren. Je moet ze dus altijd van elkaar scheiden. Ze zijn knapperig na bereiding.

Je kan snijbiet bakken, koken, wokken of roerbakken, stoven, stomen, gratineren, grillen in de oven bereiden en frituren. De meest gebruikelijke manier om snijbiet te bereiden is door het kort te roerbakken met olijfolie, knoflook en een snufje zout. Het heeft niet veel tijd nodig om te garen. Er komt veel vocht uit de bladeren wanneer je ze wokt. Giet tijdens het wokken het vocht regelmatig af. Als je wacht tot het verdampt is, is de snijbiet vaak al té gaar.

Voeg snijbiet toe aan stoofpotten, soepen of pasta’s voor extra kleur en voedingsstoffen.

De stelen van snijbiet zijn knapperig en kunnen worden gebakken of geroosterd als bijgerecht.

Snijbiet geeft een mooie smaak en kleur aan eiergerechten zoals frittata of quiche.

Gekleurde snijbiet zal, zoals rode snijbiet, bij het bereiden bruinachtig verkleuren tenzij bij het stomen. De bladeren slinken bij het blancheren of koken.

Snijbiet gaat prachtig samen met de frisse smaak van citrus. Voeg wat citroensap of -rasp toe aan je gerecht voor extra frisheid.

Laat knoflook en olijfolie de sterren zijn: Deze eenvoudige combinatie is de perfecte manier om snijbiet op smaak te brengen zonder de natuurlijke smaak te overheersen.

Ook rauw is warmoes erg lekker in bijvoorbeeld salades. De jongere bladeren zijn heerlijk in salades. Hun smaak is mild en een beetje bitter, vergelijkbaar met spinazie. Rauw kan het salades een ietwat scherpe smaak geven. Daarom combineer je hem best met bijvoorbeeld een zure dressing of met een vetter ingrediënt zoals spek.

Zelfs als microgroente is snijbiet een lekkernij.

Bereidingstijden van de bladstengels

Voeg de bladeren in de de laatste 2-3 minuten toe.

Roerbakken Koken Smoren Stomen Stoven
5-7 min 8 min 10 min 13-17 min  10 min

Door het nitraatgehalte in snijbiet, is het ten zeerste afgeraden de groente opnieuw op te warmen.

No waste

Snijbietstelen kunnen worden gepickled voor een knapperige traktatie.

Gebruik eventuele verwelkte bladeren in soepen of smoothies.

Heb je te veel snijbiet? Maak er een pesto van! Pureer de bladeren met wat knoflook, olijfolie, noten en Parmezaanse kaas voor een heerlijke groene saus.

Info

Snijbiet doet zijn naam eer aan! De ribben met blad kun je van de plant snijden, er ontstaan gewoon weer nieuwe ribben. Hierdoor kan er enkele maandenlang geoogst worden van één plant

In het Nederlands wordt snijbiet ook wel met warmoes aangeduid. Dat is eigenlijk onjuist. Warmoes is de oude verzamelnaam voor allerlei (war) bladgroenten (moes).

Snijbiet kan je als microgroenten (kiemblad en stengel) of babyleafs (scheuten en jonge blad) opkweken.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!