SHANGAI PAKSOI

De paksoi Shanghai is een tamelijk nieuwe, kleine stevige paksoivariant met korte groene rechtopstaande bladstelen en heeft een donkergroene bladschijf.

Van oorsprong is paksoi, familie van de Chinese kool, afkomstig uit China en Oost-Azië. Door Chinese emigranten is paksoi over de hele wereld verspreid.

Paksoi Shanghai heeft een pittige smaak. De groente komt goed tot zijn recht in Indische en Chinese gerechten, zoals nasi, bami en mihoen. Hij is minder waterig dan de gewone paksoi.

Voedingswaarde

Het bevat een flinke dosis gezonde voedingsstoffen als vitamine C, calcium, kalium en fosfor. De bladgroente bevat vooral veel foliumzuur (vitamine B11) en betacaroteen (provitamine A).

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
100 gram 14 kcal 1g 0.2g 1.4g 1.4g 1.2g

 

ZUCSU: Shanghai Paksoi past perfect in een gezonde, koolhydraatbewuste voeding. Met zijn lage caloriegehalte en voedzame eigenschappen is het een uitstekende keuze voor het toevoegen van knapperige groenten aan maaltijden zonder de koolhydraatinname te verhogen.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Kies voor verse Shanghai Paksoi in Aziatische supermarkten of lokale boerenmarkten.

Paksoi Shanghai hoort bij aankoop frisse bladeren en stelen te hebben. Paksoi is zeer breukgevoelig, dus behandel de groente voorzichtig.

Hoewel het  hele jaar door beschikbaar is, bereikt Shanghai Paksoi zijn hoogtepunt in de late herfst en vroege lente.

Bewaren

Bewaar Shanghai Paksoi in de koelkast, gewikkeld in vochtige doeken, voor maximaal een week.

Shanghai paksoi kan worden bewaard door het te blancheren en vervolgens af te koelen onder koud stromend water.

Hoewel het niet gebruikelijk is om Shanghai Paksoi in te vriezen, kan het worden gedaan voor gebruik in soepen of roerbakgerechten.

Bereidingswijze

Deze veelzijdige groente met kruidige smaak komt goed tot zijn recht in Chinese en Indische gerechten.

Verwijder de minder mooie buitenbladeren en de onderkant van de paksoi Shanghai. Was de groente en snijd hem in fijne (voor salade) of brede (voor koken) reepjes.

Shanghai paksoi kan worden gewokt, gestoomd, gekookt, gebakken, gestoofd, gegrild, gebarbecued, in de oven bereid, gebruikt worden in soep.

Je kunt paksoi ook rauw eten, bijvoorbeeld in een frisse salade met bieslook of in een stamppot met knoflook en ui. Maar ook gekookt eten met een hardgekookt ei erbij. In (wok)soepen met bijvoorbeeld kip of omelet doet paksoi het ook erg goed. Je kunt de paksoibladeren ook eens vullen met gehakt en vervolgens gaar stomen.

Bereidingstijden

Roerbakken Magnetron Smoren Stomen
5-7 minuten 5-8 minuten +/- 10 minuten +/- 10 minuten

No waste

Maak een bouillon van de restjes voor een smaakvolle basis voor soepen.

Info

Mini Shanghai paksoi varieert ten opzichte van bokchoi in kleur. Waar bokchoi witte stelen heeft, heeft mini Shanghai paksoi groene stelen en een ronder, vlakker blad.

Chef’s advies

Wok eerst de stelen zo’n drie minuten en voeg dan pas de groene bladeren toe. Voor een heerlijk bijgerecht, probeer het te roerbakken met knoflook en sojasaus.

Gebruik de bladeren als wraps voor gezonde en lichte hapjes.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!