SERRANO PEPER
De peper komt oorspronkelijk uit de bergen in het noorden van Mexico (Puebla en Hidlago).Het is een kleine, langwerpige chili peper met een pittige smaak en een heldergroene kleur als het rijp is. Het behoort tot de Capsicum annuum familie en wordt vaak vers gebruikt in gerechten voor extra smaak en pit.
Er zijn verschillende variëteiten van serranopeper, variërend in scherpte en grootte. Sommige zijn milder, terwijl andere extreem pittig kunnen zijn. Ze worden verbouwd in verschillende delen van de wereld, maar zijn vooral populair in Mexico en andere delen van Latijns-Amerika.
Ze gedijen goed in warme klimaten en worden meestal geteeld in tuinen, velden en zelfs in potten als ze thuis worden gekweekt.
De planten variëren in lengte van ongeveer een halve meter tot anderhalve meter en hebben harige bladeren. Eén plant kan een oogst van vijftig pepers opleveren. De pepers hebben een kogelachtige vorm en kunnen 6 cm. lang worden. Rijpe serranopepers kunnen allerlei kleuren hebben: groen, rood, bruin, oranje of geel. Ze zijn knapperig en scherp van smaak, aanmerkelijk heter dan de vergelijkbare jalapeño. Een Mexicaans gerecht dat serranopeper bevat, is pico de gallo.
De pittigheid op de bekende Schaal van Scoville wordt geraamd op 10,000 tot 25,000.
Serranopepers zijn over het algemeen het hele jaar door verkrijgbaar, afhankelijk van de locatie en het klimaat. In gebieden met warme temperaturen kunnen ze gedurende het hele jaar worden geoogst, terwijl in koudere klimaten de oogst meestal plaatsvindt in de late zomer tot de vroege herfst.
Voedingswaarde
Rijk aan vitaminen B1,B2, A en C, alsook aan antioxidanten.
Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Vezels | |
100g | 32 kcal | 1.74g | 0.44g | 6.7g | 3.7g |
ZUCSU: Serranopepers zijn laag in calorieën en koolhydraten, waardoor ze een gezonde keuze zijn voor mensen die een koolhydraatbewust dieet volgen. Ze kunnen worden gebruikt als smaakvolle toevoeging aan verschillende gerechten zonder veel extra calorieën toe te voegen.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
AANKOOP
Verse serranopepers zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten en lokale markten, vooral in gebieden met een grote Latijns-Amerikaanse bevolking. Kies peper die stevig aanvoelt en een heldergroene kleur heeft zonder tekenen van bederf.
BEWAREN
Bewaar de verse pepers in de koelkast of een koele donkere plek in een bijkeuken, kelderkast. Ideale temperatuur is tussen de 10°C en 13°C, dan blijven de pepers het langste goed, 7 tot 14 dagen.
INVRIEZEN
Het is mogelijk om hele pepers in te vriezen. Was de pepers en droog ze goed af voor je ze in de vriezer doet. Belangrijk is om de pepers los van elkaar in de diepvries te doen, zodat ze niet aan elkaar plakken en beschadigen zodra je ze uit de vriezer haalt. Als de pepers helemaal bevroren zijn kun je ze in een luchtdichte diepvrieszak bewaren met een datum sticker erop. Als je een peper nodig hebt kan je die er makkelijk uithalen en afspoelen onder lauw water. Hierna is de pepers weer te gebruiken als een verse peper.
Bereidingswijze
Serranopepers zijn knapperig en scherp van smaak, beduidend heter dan de vergelijkbare jalapeño.
Serranopepers worden vaak gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, waaronder salsa’s, sauzen, stoofschotels, soepen en marinades. Ze kunnen worden toegevoegd aan gerechten voor extra warmte en smaak, of ze kunnen worden ingelegd of gedroogd voor langdurig gebruik.
No waste
- Als je serranopepers over hebt, kun je ze drogen of inleggen in azijn om ze langer houdbaar te maken.
- Je kunt ze ook verwerken tot een pittige salsa of saus die je kunt bewaren voor latere maaltijden.
- Het is mogelijk om de zaden van de Serranopeper te bewaren en te gebruiken om nieuwe planten te kweken. Dit is een geweldige manier om geen enkel deel van de peper te verspillen.
Info
Chef’s advies
Bij het werken met serranopepers is het belangrijk om handschoenen te dragen om irritatie van de huid en de slijmvliezen te voorkomen.
Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten om de hitte van de peper te verminderen, of laat ze intact voor een krachtigere smaak.