SCHARRETONG

Scharretong komt voor in een gematigd klimaat, en is te vinden van IJsland tot de oostelijke Middellandse zee. Hij leeft in de Noordoost-Atlantische oceaan in de wateren rond IJsland en de Faroer Eilanden, het gebied ten westen van de Britse Eilanden, de noordelijke Noordzee en het Skagerrak en Kattegat, langs de kustlijn van de Golf van Biskaje en Marokko, in de westelijke Middellandse zee en Egeïsche Zee. Scharretong is geen soort van onze kust. De soort is enkel nu en dan eens als dwaalgastaanwezig in de zuidelijke en centrale Noordzee en het Kanaal.

De scharretong is een zoutwatervis die voorkomt in diep water met een zachte bodem, tussen de 100 en 400 m. Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit dier natuurlijk voedsel zoals macrofauna (kreeftachtigen) en visjes zoals spieringsoorten.

Naargelang ze groter worden, keren ze terug naar ondiepere wateren op het continentaal plat, waar ze jaarlijks paaien (in de Golf van Biskaje van maart tot mei).

Wat onmiddellijk opvalt bij de scharretong is de relatieve grote kop – met grote ogen en een grote mond – en de grote bocht in de zijlijn. Het lijf is slap. Als je bij een schartong op de geelbruine kant van staart naar kop wil wrijven, dan gaat dat wat moeilijk. De scharretong kan uitzonderlijk een lengte bereiken van 60 cm en 15 jaar oud, de meest gangbare maat is 35 tot 45 cm. Het is een vrij slanke soort platvis, met grote, dicht bij elkaar staande ogen die op de linkerzijde staan. De vis heeft één zijlijn, één rugvin met 85-94 vinstralen en één aarsvin met 64-74 vinstralen.

Voedingswaarde

Nutri score A

 100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
Vers 93.4 kcal 19.9g 1.53g 0g  

ZUCSU: Scharretong past uitstekend in een gezond dieet met weinig koolhydraten.

Het bevat geen koolhydraten en heeft een lage glycemische index, waardoor het een goede keuze is voor mensen die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Het kan vers worden gekocht bij lokale vismarkten of supermarkten.

Scharretong is op zijn best van mei tot december. Scharretong is bij ons geen populaire consumptievis en bijgevolg dus geen commerciële soort in België. Nochtans wordt de soort in Spanje, Frankrijk en Italië zeer gegeerd.

De minimum aanlandingsmaat voor scharretong in EU-wateren bedraagt 30 cm, de lengte waarbij scharretong gemiddeld seksueel matuur wordt (25 cm in Skagerak/Kattegat). Scharretong wordt in België traditioneel gebruikt voor droogvis. Het vet, dat na het drogen zeer uitdrukkelijk doorsmaakt, is bij deze vis zeer smakelijk.

Kies voor verse vis met heldere ogen, een vochtige huid en frisse geur.

Bewaren

Bewaar scharretong in de koelkast op 0-4°C. Gebruik het binnen 1-2 dagen na aankoop.

Vacuüm verpakken en invriezen kan ook, maar vers is altijd het lekkerst.

Bereidingswijze

Het is een eerder kleine vissoort met vrij zacht en vetrijk visvlees. Scharretong kan zowel gebakken, gefrituurd, gegrild , gestoomd als gepocheerd worden.

Scharretong is een vis met een losse textuur en een zoete, zuivere smaak.

Scharretong wordt het meest bereid nadat aan beide kanten de huid is verwijderd. Erna wordt hij op de graat goudbruin gebakken in hete boter. Om het volledig af te maken wordt er een beetje citroensap overgegoten.

Je kan hem ook stoven in een rijke visstoofpot met groenten en kruiden, of grillen.

Tip: Marineer scharretong met olijfolie, knoflook en verse kruiden voor extra smaak.

No waste

Gebruik de graten en kop om een smaakvolle visbouillon te maken.

Info

Scharretong, schar en tongschar zijn 3 verschillende vissen!!

De scharretong wordt soms verward met de Viervlekkige scharretong (Lepidorhombus boscii), maar bij deze laatste staan de ogen op dezelfde hoogte ingeplant en zijn er twee zwarte vlekjes aan het einde van de dorsale en anale vin, net voor de staart.

Sommige mensen verwarren de schartong met het witje (Glyptocephalus cynoglossus), maar deze laatste behoort tot de familie van de pladijzen en heeft de ogen op zijn rechterkant staan. Hij heeft wel ook grote ogen, maar slechts een klein mondje.

Schartong wordt in Bretagne Cardine of cardine franche genoemd, in Baskenland en Galicië gallo.

Scharretong wordt vaak gevangen voor de kust van Schotland, daarom noemen onze vissers deze ‘Schotse schullen’.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!