SCAMORZA

De oorsprong van scamorza ligt diep geworteld in de rijke zuiveltradities van Zuid-Italië, met name in regio’s zoals Apulië en Campanië. De kaas wordt vaak geproduceerd in kleine kaasmakerijen, waar ambachtslieden hun expertise inzetten om deze heerlijke delicatesse te vervaardigen.

Deze kaas is een koemelkkaas en wordt voornamelijk in het zuiden van Italië (Puglia en Calabrië) geproduceerd, natuur of gerookt.

Net als mozarella wordt scamorza gemaakt door kaaswrongel te verhitten en dan te kneden tot er lange strengen getrokken kunnen worden (techniek: pasta filiata). Door dit trekken krijgt de kaas zijn elasticiteit en structuur (draden) en zal mooi gaan glanzen. De strengen worden tot bolletjes gevormd en met een touwtje opgebonden tot de kenmerkende peervorm. Hierna wordt hij nog weken gedroogd. Het drogen en rijpen zorgt voor een eetbare korst en een sterkere smaak.

Scamorza is het hele jaar door verkrijgbaar, maar het komt vaak in het middelpunt van de belangstelling tijdens de zomermaanden wanneer Italiaanse kaasfestivals plaatsvinden en de vraag naar verse, ambachtelijke kazen toeneemt.

Scamorza affumicata wordt na het rijpen nog licht gerookt op beukenhout en krijgt zo een subtiele rooksmaak en gouden tint.

 

Voedingswaarde

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
 Scamorzza 334 kcal 25g 25.6g 1g    
Affumicata 282 kcal 19g 22g 1.5g 1.5g  
Affumicata deliciosa 286 kcal 21g 22g 0.9g 0.9g  

ZUCSU: scamorza past goed in een gezonde koolhydraatbewuste voeding vanwege het lage koolhydraatgehalte en de rijke voedingsstoffen. Geniet er met mate van als onderdeel van een gebalanceerd dieet.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Koop scamorza bij voorkeur bij gespecialiseerde kaaswinkels, lokale markten of direct bij ambachtelijke kaasmakers. Vers geproduceerde scamorza is het meest smaakvol, dus let op de versheid en vraag naar de productiedatum.

Je kunt het ook online bestellen bij verschillende kaaswebshops.

Een scamorza kaas weegt ca 500gr.

BEWAREN

Bewaar scamorza bij een temperatuur van 6-7° in een bij voorkeur donkere, vochtige ruimte. In de koelkast kan ook.

Als u de hele scamorza niet consumeert en het resterende deel wilt ‘inpakken’ voordat u het in de koelkast bewaart, geef dan de voorkeur aan aluminiumfoliepapier in vergelijking met de transparante film omdat het PVC stoffen bevat die de elasticiteit van de kaas kunnen vergroten.

Om de kaas wat langer te bewaren kan je hem vacuüm verpakken (niet invriezen!)

Bereidingswijze

Scamorza is een veelzijdige kaas die zowel rauw als gesmolten kan worden genoten. Snijd het in plakken voor een kaasplateau of gebruik het in warme gerechten zoals pizza, pasta, of gegrilde sandwiches. Het smelt mooi en voegt een romige textuur toe aan tal van gerechten.

De kaas is vooral geschikt om te bakken. Leg hem bv. op een pizza of rasp hem door een risotto Je kan hem paneren en bakken omhuld met polenta.

Verwarm de kaas in de oven en geef hem bij brood en/of salade.

No waste

Rasp de overgebleven kaas en bewaar in de vriezer voor later gebruik.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!