SAUTERNES

Sauternes ligt in het zuiden van de Franse wijnstreek Bordeaux. De naam komt van de gelijknamige gemeente Sauternes. Het omvat zowel de appellation Sauternes als de appellation Barsac.. Het is een grote appellatie met meer dan 2000 ha wijngaarden. De bodemstructuur binnen de appellatie loopt sterk uiteen : van kalksteen op de hoger gelegen hellingen (waar de Crus Classés vandaan komen) tot zand, klei, kiezel en alluviale afzettingen. De koning van de appellatie is ongetwijfeld Château d’Yquem gelegen op 80 meter, het hoogste punt van de appellatie.

De wijn Sauternes wordt gemaakt van Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle druiven die zijn aangetast door Botrytis cinerea, ook wel bekend als edele rot. Dit zorgt ervoor dat de druiven gedeeltelijk rozijnen worden, wat resulteert in geconcentreerde en kenmerkend smaakvolle wijnen. De druiven voor Sauternes worden geoogst in de herfst, wanneer de nobele rotting optreedt en de zoetheid van de wijn wordt geperfectioneerd.

Sauternes is een zeer zoete wijn met een restsuiker ergens tussen 120-220 g/l. Het is een Franse zoete witte wijn, beroemd om zijn gouden kleur en complexe smaken die variëren van honing tot abrikoos.

Voedingswaarde

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
150ml +/- 135 kcal 0g 0g 20g    

 

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Sauternes kan je kopen bij wijnhandelaars, supermarkt, online en natuurlijk au chateau. De kwaliteit van Sauternes kan variëren, dus het is raadzaam om te kopen bij gerenommeerde bronnen.

Bewaren

Bewaar Sauternes liggend in een koele, donkere plaats om de kwaliteit te behouden. Deze wijnen kunnen onwaarschijnlijk goed verouderen. Naarmate de tijd ontwikkelen ze smaken van getoaste brioche, boterbabbelaar en lichte karamel.

Bereidingswijze

Sauternes heeft intense smaken met impressies toetsen van gedroogde abrikoos en perzik, vanille, karamel en acacia

Geniet van Sauternes op verschillende manieren:

  • Als aperitief met foie gras of blauwe kaas.
  • Gekoeld als verfrissende afsluiting van een gastronomisch diner.
  • Gebruikt in sauzen voor desserts zoals crème brûlée.

Het kan worden gebruikt om luxe sauzen en glazuren te creëren. Het kan ook worden gecombineerd met gerechten die tropisch fruit bevatten, zoals eend en mango.

Serveer Sauternes op een temperatuur tussen 6 en 11°C.

No waste

Maak een sauternes sorbet van een rest sauternes.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!