RUBIA GALLEGA

Ze hebben een licht- tot kastanjebruine vacht en een zeer robuust gestel waardoor zij opgewassen zijn tegen het wisselende Atlantisch klimaat. De “Morenas del Noroeste” worden ze genoemd: de brunettes van het Noordwesten.

Binnen het ras van Rubia Gallega zijn er verschillende subvariëteiten met subtiele variaties in grootte, kleur en vachtpatroon. Hoewel de traditionele rode variant het meest voorkomt, zijn er ook zwartgevlekte en blonde varianten te vinden.

Door de eeuwen heen heeft het ras zich aangepast aan dit specifiek terroir: de hoger gelegen weidelanden langs de Atlantische kust van Galicië (Noordwest Spanje). De zilte lucht van de oceaan bepaalt welke grassen en kruiden er kunnen groeien. Allemaal stevige resistente soorten met karaktervolle smaak. De Rubia koe heeft er een vrij en stressvrij leven. Enkel zeer extensieve veeteelt is er toegestaan. Zo worden de kalveren ook nooit gescheiden van hun moeder. Jarenlang geniet ze van dit bestaan. Haar lijf is volledig doordrongen van de smaken van dit uniek gebied.

In Galicië is het standaard dat runderen pas na 2 tot 7 jaar wordt geslacht, maar ook vaak na 8-14 jaar.  Dit is veel later dan andere, gangbare runderen. De dieren hebben dus alle tijd gehad om te genieten van al het goede dat de natuur te bieden heeft.

Volwassen stieren wegen gemiddeld 1000 kg, terwijl volwassen koeien ongeveer 700 kg wegen. Mannetjes bereiken een hoogte van 145 cm, terwijl vrouwtjes ongeveer 135 cm meten.

De kalveren met het Ternera Gallega-stempel, hebben zicht uitsluitend met gras, klaver en kruiden gevoed, waardoor hun vlees bijzonder geurig en erg mals is. Bovendien zijn zij nooit gescheiden van hun moeder, de koe van wie zij de melk tot zich nemen.

De Rubia Gallega is vooral een vleesras, maar de melk wordt ook gebruikt voor de productie van Tetilla-kaas. Deze kaas heeft sinds 1993 een Denominación de Origen-certificering en sinds 1996 een Europese DOP-certificering. De melk van de Rubia Gallega is van goede kwaliteit en wordt gewaardeerd in de kaasproductie.

 

Voedingswaarde

Energie Eiwit Vetten Koolhydraten
100g 200-250 kcal 20-25g 10-15g 0g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Koop Rubia Gallega-vlees bij gespecialiseerde slagers of online winkels die hoogwaardig vlees aanbieden. Het vlees is vaak 21 dagen gerijpt.

Voor de beste kwaliteit moet u op zoek gaan naar vlees dat afkomstig is van gecertificeerde Rubia Gallega-veehouderijen die voldoen aan strenge kwaliteitsnormen.

Rubia Gallega is het hele jaar door beschikbaar, maar het vlees bereikt zijn hoogtepunt van smaak en malsheid tijdens de late lente en vroege zomer, wanneer de runderen zich voeden met vers gras en kruiden op de weiden van Galicië.

BEWAREN

Vers Rubia Gallega-vlees moet worden bewaard in de koelkast bij temperaturen onder de 4°C en geconsumeerd worden binnen 2-3 dagen na aankoop. Voor langere opslag kan het vlees worden ingevroren, bij voorkeur vacuüm verpakt om de kwaliteit te behouden.

Bereidingswijze

Het vlees heeft een zeer mooie en verfijnde smaak. Een duidelijk kenmerk van dit rundvlees is de subtiele vet dooradering, ook wel marmering genoemd. Marmering is vet wat tussen het spierweefsel zit, intramusculair vet. Het vlees heeft verder een kruidige en iets ziltige (pré-salé) kaassmaak.

Het vlees is bijzonder geschikt voor het grillen, roosteren, bakken en braden, en levert een sappige en smaakvolle ervaring op. Traditionele gerechten uit Galicië, zoals de “Churrasco Gallego” (Galicische barbecue) en de “Caldo Gallego” (Galicische soep), maken vaak gebruik van Rubia Gallega-vlees als hoofdingrediënt.

Laat het vlees op kamertemperatuur komen voordat u het gaat bereiden om gelijkmatig koken te bevorderen.

No waste

Gebruik restjes Rubia Gallega-vlees om smakelijke stoofschotels, pastasauzen of vleeswaren te maken.

Maak bouillon van vleesresten en groenten voor een smaakvolle basis voor soepen en sauzen.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!