PERESKIA

Ora-pro-nobis is een traditioneel en gevierd voedsel dat sinds de 17e eeuw als groene bladgroente wordt geconsumeerd. Pereskia zijn meerjarige cactussen afkomstig uit het Caribisch gebied, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Ze hebben brede bladeren. Er bestaan verschillende (17) soorten. Ze hebben een robuust wortelstelsel dat tot 5 meter diep kan reiken. Pereskia-bladeren zijn heel, glanzend groen en soms paars getint.  Pereskia wordt geteeld als sierplant (heg) en voor zijn oranje vruchten, bladeren.

Pereskia Grandifolia

Pereskia grandifolia of roze cactus, wasroos is een cactus afkomstig uit Brazilië met normale bladeren. . Het is een struik of soms een boom die tot 5-7 meter hoog kan worden met een stam tot 10 cm dik. De langwerpige bladeren zijn frisgroen, dik en vlezig met in de bladoksel lange scherpe stekels. De bloemen zijn roze tot paarsroze met gele meeldraden. Na de bloei verschijnen eetbare aromatische peervormige vruchten, deze zijn pas rijp wanneer ze geel tot rood verkleuren. Het zijn 5-6 cm grote bessen met op het oppervlak enkele verdikte bloemdekbladen.

Pereskia aculeata

Pereskia aculeata of barbados kruisbes is een tropische klimmende bladhoudende cactus die tot 10 meter hoog, lang  wordt  en  die  bloeit  met  witte  of  gele  bloemen  gevolgd  door  groene  vruchten  die  rijpen  naar geel of oranje of rood. Het is een cactussoort die wijdverspreid is in bijna heel Latijns-Amerika, van Florida tot Paraguay, tot 1.000 m hoogte6. Het wordt gebruikt als voedsel in Braziliaanse plattelandsgemeenschappen vanwege het hoge voedingsgehalte van de bladeren. De vruchten worden geoogst wanneer ze zijn verkleurd.

 

Voedingswaarde

Pereskia-eiwit bevat veel essentiële aminozuren bevat, waardoor het een eiwit van hoge kwaliteit is. Ook een rijke bron van mineralen, die ijzer en calcium bevatten, evenals vit. C.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten
Droog Blad   28.4g 4.1g 11.2g
Vers blad 173 kcal 18.95g 4.01g 15.28g
Vrucht 30 kcal 2.78g 0.23g 2.05g

ZUCSU: Pereskia grandifolia en aculeata zijn gezonde keuzes binnen een koolhydraatbewust dieet vanwege hun lage calorie- en koolhydraatgehalte, samen met voedzame eigenschappen.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Pereskia grandifolia en aculeata zijn het hele jaar door beschikbaar, maar ze kunnen hun beste groei- en oogstresultaten behalen in warmere seizoenen.

Koop deze cactussen bij gespecialiseerde kwekerijen, tuincentra of markten die zich richten op exotische planten. Kies planten met gezonde, stevige bladeren en vermijd tekenen van ziekte of stress.

BEWAREN

Houd de planten in potten op een zonnige vensterbank voor reguliere consumptie. Als je bladeren oogst, bewaar ze dan in de koelkast voor maximaal een week. Invriezen is niet aan te raden omdat het de textuur kan beïnvloeden.

Bereidingswijze

De vrucht is sappig en smaakt licht zuur wanneer rijp.

Ze worden ingemaakt, verwerkt tot jam en gebruikt in stoofschotels en dessert.

Pereskia is  een zeer voedzame groene bladgroente die als rauw slablad kan worden gegeten of worden toegevoegd aan salades, sauzen of groene smoothies.

Ze kunnen ook worden gestoomd, gekookt of gebakken en als een gezonde vervanging voor bladgroenten worden gebruikt.

Info

Pereskia kan opgekweekt worden als kuipplant, ze houden van droge omstandigheden. De voordelen voor het milieu, samen met de hoge opbrengst, maken Pereskia een aantrekkelijk gewas voor boeren die hun boerderijen willen diversifiëren met veerkrachtigere en duurzamere gewassen. De Pereskia-gewassen zijn zeer productief en kunnen tot 2,5 ton pure eiwitten per hectare opleveren. Dit is twee keer zoveel als de standaard sojateelt, die momenteel het meest productieve reguliere plantaardige eiwitgewas is.

Chef’s advies

Gebruik Pereskia-bladeren als omhulsel voor vis of vlees bij het stomen, wat een unieke smaak en presentatie aan het gerecht toevoegt.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!