PARELCOUSCOUS

Parelcouscous is de basis van veel gerechten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het is een product dat steeds populairder wordt.

Parelcouscous wordt gemaakt van durumtarwe dat eerst gemalen wordt tot meel waar een deeg van wordt gemaakt. Dat deeg wordt gerold en gezeefd tot er kleine balletjes overblijven die vervolgens gestoomd en gedroogd worden. Hierdoor houdt men ronde, stevige dikke korrels over, daardoor krijgt het meer bite en een wat vollere smaak.

In de Jordaans, Libanese en Israëlische keuken is parelcouscous een bron van koolhydraten.

Soorten

Parelcouscous is verkrijgbaar in verschillende varianten, afhankelijk van de gebruikte granen en de productiemethode:

  1. Traditionele parelcouscous: Gemaakt van harde tarwe en meestal wit van kleur.
  2. Volkoren parelcouscous: Gemaakt van volkorenmeel, waardoor het een hogere voedingswaarde heeft.
  3. Gekleurde parelcouscous: Verrijkt met natuurlijke kleurstoffen zoals spinazie (groen), biet (rood) en wortel (oranje) voor een kleurrijk gerecht

Parelcouscous heeft geen specifiek seizoen en is het hele jaar door verkrijgbaar. Dit maakt het een handige voorraadkastbasis voor talloze gerechten, ongeacht de tijd van het jaar.

 

Voedingswaarde

Parelcouscous is een bron van vitaminen (B,E), mineralen (Ijzer, calcium, fosfor en magnesium) en koolhydraten!

De glycemische index = +/- 65, glycemic load -22. (Glycemic load voor 30 gr rauwe parelcouscou = 12  (23gKH)    bron GI Sydney)

De voedingswaarden van parelcouscous kunnen variëren afhankelijk van het merk.

100g ongekookt Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Lassie 335 kcal 8g 1g 77g 2g 3g
AH 370 kcal 13g 1.3g 75g 1.7g 3.2g
Soubry 354 kcal 11.8g 1.5g 72g 3.5g 2.5g

Gebruik de parelcouscous met mate. De volkoren variant heeft een lagere glycemische index en biedt meer vezels, waardoor het een betere keuze is voor mensen die hun bloedsuikerspiegel willen beheren.

 

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Parelcouscous is verkrijgbaar in supermarkten, natuurvoedingswinkels en online winkels. Voor de meest kwalitatieve parelcouscous, zoek naar biologische en volkoren opties. De beste tijd om te kopen is wanneer u de voorraad wilt aanvullen, omdat het een lange houdbaarheid heeft.

Bewaren

Om parelcouscous langdurig te bewaren, kun je het het beste op een koele, donkere en droge plaats bewaren, zoals een voorraadkast of een keukenkastje.

Vacuümverpakking verlengt de houdbaarheid aanzienlijk, ideaal voor langdurige opslag.

Na bereiden kan je het bewaren in de koelkast gedurende een 2-tal dagen. Controleer de houdbaarheidsdatum en of de verpakking intact is.

Bereidingswijze

Portie voor 1 persoon = +/- 75 gram ongekookt.

De parelcouscousballetjes hebben een stevigere bite en een meer pasta-achtige consistentie. Het is veelzijdig en kan worden gebruikt in salades, soepen, stoofschotels en als bijgerecht. Het kan ook dienen als vervanger voor rijst of andere granen.

Parelcouscous koken verloopt iets anders dan couscous maken. Parelcouscous moet je echt koken in een ruime hoeveelheid gezouten water, meestal +/- 10 minuten.

In tegenstelling tot de fijne structuur van gewone couscous, behoudt parelcouscous zijn vorm en textuur tijdens het koken, waardoor het een ideale basis is voor salades, bijgerechten en hoofdgerechten.

Ook lekker om de pareltjes eerst gedurende 1-2 minuten te bakken in wat olijfolie alvorens het te koken.Het kan zowel warm als koud geserveerd worden en past goed bij verschillende ingrediënten en smaakprofielen.

No waste

  • Gebruik restjes parelcouscous als basis voor een lunchsalade.
  • Voeg gekookte parelcouscous toe aan soepen en stoofschotels om ze dikker en vullender te maken.
  • Combineer restjes met groenten en eieren voor een snelle fritatta.

Info

Chef’s advies

  • Kook de parelcouscous in bouillon i.p.v. water, dit zal meer smaak geven aan het gerecht.
  • Rooster de parelcouscous lichtjes in olijfolie voordat u het kookt voor een nootachtige smaak.
  • Voeg verse kruiden en een scheutje citroensap toe aan bereide parelcouscous voor een verfrissende touch.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!