PAPALO

Een Mexicaans kruid, dat bij ons als eenjarige groeit en het beste in volle zon staat. Een volgroeide plant kan manshoog (150cm) worden, maar is in de regel een centimeter of 50-80cm hoog. Het ronde, gelobde blad van 2 tot 7 cm lang, heeft een uniek scherp aroma (gaat richting koriander en citroen, maar dan veel voller) en wordt vers gebruikt. De Azteken gebruikten dit kruid al voordat de Chinese keuken in Amerika dit aromatische kruid populair maakte.

De bladeren zijn blauwgroen tot donkergroen, iets vlezig en bevatten duidelijk zichtbare olieklieren die ervoor zorgen dat de plant minder aantrekkelijk wordt voor insecten. Het is juist deze olie die de plant zijn karakteristieke smaak en geur geeft. In de zomer kunnen er bloemen aan de top van de stengels ontstaan, maar ze blijven zeldzaam in ons Europese klimaat, behalve rond de Middellandse Zee. Ze produceren vervolgens dopvruchten die kleine en lange zwarte zaden bevatten.

Er zijn twee soorten pápalo, die beide een vergelijkbaar aroma hebben. De ene heeft soepele breedbladige bladeren en de andere is opgebouwd uit smalbladige bladeren. De smalbladige bladeren worden minder gebruikt omdat ze een zeepachtige, onaangename smaak zouden hebben.

Papalo schittert het helderst tijdens de zomermaanden. Zijn bladeren bevatten dan de maximale hoeveelheid oliën en aroma’s die bijdragen aan de intense smaak.

Voedingswaarde

Rijk aan vitmaine C en antioxydanten. Het bevat verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, vitamine C, calcium, magnesium, kalium en ijzer. 5 kcal/100g

Papalo past perfect in een gezonde, koolhydraatbewuste voeding. Het voegt smaak toe zonder extra calorieën en brengt een welkome variatie aan voedingsstoffen.

Voordelen / Nadelen

Voordeel

Papalo kan een uitstekend alternatief zijn voor mensen met een genetische aanleg voor het ervaren van een zeepsmaak bij het consumeren van koriander. Papalo heeft een vergelijkbare kruidige smaak, maar met een uniek karakter dat niet geassocieerd wordt met de zeepsmaak die sommige mensen bij koriander ervaren.

Door Papalo te gebruiken in plaats van koriander, kunnen mensen die gevoelig zijn voor de zeepsmaak toch genieten van de verfrissende kruidigheid zonder dat het onaangename bijeffect optreedt.

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Om de hoogste kwaliteit Papalo te verkrijgen, is het ideaal om te winkelen bij lokale markten of gespecialiseerde kruidenwinkels. Kies voor heldergroene, stevige bladeren en vermijd verkleurde of verlepte exemplaren. Het beste seizoen om Papalo te kopen is in de zomer, wanneer het overvloedig beschikbaar is. Kies bij voorkeur voor Papalo tussen juni en september om de volle smaak en voedingsstoffen te ervaren.

De plant is thuis te kweken, het zaad is bij diverse zaadhandelaren – ook in ons land – verkrijgbaar. Voor zo ver bekend wordt het kruid zelf niet in Europa aangeboden.

Papalo is beschikbaar (oogstbaar) in de late lente tot de herfst, met een hoogseizoen in de zomer.

BEWAREN

De papalo is een paar dagen houdbaar als het in een vochtige papieren handdoek in een  luchtdichte container of zak wordt gewikkeld en ongewassen in de koelkast wordt bewaard. Je kan het ook in de koelkast bearen met de stelen in een glas water.

Papalo droogt niet goed, maar kan worden ingevroren als het wordt gepureerd met water of olie en in ijsblokjesbakjes wordt gedaan. Gedroogd verliest het zijn smaak.

Bereidingswijze

Papalo heeft een complexe smaak die bestaat uit kruidige, scherpe, plantaardige en pikante smaken. De smaak wordt vaak vergeleken met de kruidigheid van Oost-Indische kers, de bitterheid van rucola en de pittige, groene smaak van koriander vermengd met citrus, munt en komkommer. Het lijkt ook sterker te worden naarmate het seizoen vordert en de plant ouder wordt.

Papalo wordt voornamelijk vers gebruikt als garnering en smaakversterker, toegevoegd aan het einde van bereidingen om de unieke smaak van het kruid te behouden.

Papalo voegt een verfrissende kick toe aan salades, soepen, en zelfs guacamole. Zijn kruidige aroma maakt het een uitstekende vervanger voor koriander in verschillende gerechten.

  • In Bolivia worden met deze koriander vooral koude en warme salsa’s gekruid.
  • In Mexico worden hiermee taco’s en tomatengerechten, guacamole op smaak gebracht.
  • In de Aziatische keuken worden de bladeren in salades, soepen en sauzen gebruikt.

Papalo past goed bij gegrilde eiwitten zoals biefstuk, kip, taco’s en salades.

De bladeren kunnen als thee bereid worden.

Recepten waar koriander in gebruikt wordt kunnen goed gecombineerd worden met het kruid papalo. Gebruik er minder van dan koriander. Een derde van de hoeveelheid volstaat in de regel. Begin met een paar gehakte blaadjes en voeg meer toe als dat nodig is.

De intense smaak van papalo kun je dan weer in toom houden door er een salsa van te maken (limoen olijfolie en paarse ui).

Het blad komt het best tot zijn recht wanneer het pas laat in de bereiding wordt toegevoegd, liefst zo rauw mogelijk wordt gegeten, daarom vind je in restaurants in Puebla vaak verse pápalo in een vaasje op tafel, naast het zout en de peper.

No Waste

Gebruik ook de stelen van Papalo! Voeg ze toe aan bouillons voor extra smaak of maak er een verfrissende thee van. Laat geen enkel deel van deze groene schat verloren gaan.

Info

Ondanks de naam “Boliviaanse koriander” is deze plant botanisch niet verwant aan Coriandrum sativum .

In Puebla wordt het gebruikt als smaakmaker in cemitas (gefrituurde of vette stukken rundvlees, varkensvlees of gevogelte, gelaagd met avocado, chilipepers en kaas) , een broodje dat in deze staat erg populair is. Je kunt deze sandwich vinden in de straten van Los Angeles en New York, en andere Amerikaanse steden met Mexicaanse voedselverkopers.

Chef’s advies

Takjes in een vaasje blijven lang goed, dus zeer origineel. De klanten bepalen zelf hoeveel ze op hun gerecht wensen.

In West-Europa is de plant makkelijk in de moestuin te telen (na de IJsheiligen uitplanten). Vanwege hun grote formaat heb je maar 1 of 2 planten nodig om een ​​volledig seizoen een smaakvol blad te krijgen.

Een plant die houdt van warmte en zon en gezien de opwarming van de aarde de moeite om uit te proberen in je moestuin.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!