PANGASIUS-MEKONG KATVIS

Het verspreidingsgebied van de pangasius beperkt zich tot de tropische gebieden in Azië, zoals de grote rivieren in India en Myanmar en de Mekongdelta in Vietnam waar de temperatuur van het water tussen de 23 en 28°C is.

Pangasius is een zoetwatervis die gekweekt wordt in Vietnam in de Mekong-rivierdelta., één van de meest vervuilde rivieren ter wereld met grote hoeveelheden arseen (8 keer hoger dan wat de WGO als veilig acht) en vele kankerverwekkende stoffen.

Vandaag produceert ook Thailand al 300.000 ton pangasius per jaar.

Pangasius wordt vandaag, op enkele uitzonderingen na, enkel nog in diepe vijvers (4m diep) opgekweekt.

2 soorten katvissen

  • De tra (Pangasianodon hypopthalmus) is de voornaamste die uit Vietnam uitgevoerd wordt

  • De basa (Pangasius bocourti) deze wordt gekweekt in de drijvende kooien van de Mekongdelta en is historisch gezien de belangrijkste soort. Pangasius pangasius komt voor in zoet en brak water.

Deze vis wordt bij een lengte van minimaal 63 centimeter geslachtsrijp en kan maximaal een lengte van 3 meter bereiken. De rugvin heeft 2 harde stekels en 7 vinstralen, de aarsvin heeft alleen 29 tot 32 zachte vinstralen.  De pangasius ziet eruit als een kleine haai met 4 snorharen. Hij is blauwgrijs van kleur, met zilverkleurige dwarsstrepen.

De Pangasius kan door zijn zwemblaas direct zuurstof halen uit de lucht, reden waarom waterkwaliteit niet echt een punt is. Men kan zeer veel vis kweken in heel weinig water (150 stuks in een kooi van een kubieke meter). De Pangasius is een omnivoor en eet zowat alles. Hij wordt gevoed met vismeel eiwitten van plantaardige (soja) maar ook van dierlijke en gevogelte oorsprong. De filets worden ingespoten met pentanatriumfosfaat wat het gewicht met 10-20% doet toenemen. Pangasius bestaat vaak uit ca 30% water. De toevoeging van water is puur gedaan om meer geld te verdienen, het is water als vis verkopen.

Gezien de vele vragen over deze Vietnamese bedrijven heeft de Vietnamese overheid nieuwe praktijken gestimuleerd met striktere sanitaire regels.  Een aantal kwekerijen hebben zich zelfs aangepast aan de normen van ASC. (Aquaculture Stewardship Council).  Verbetering is altijd mogelijk. De weg die de laatste 15 jaar werd afgelegd, is alvast indrukwekkend. De voedselveiligheid van deze vis wordt nauwkeurig opgevolgd door DG Sanco.

Om het label te verkrijgen, moeten kwekerijen aan een aantal voorwaarden voldoen,die het impact op mens, natuur en milieu moeten beperken. Voor pangasius werden zelfs specifieke voorwaarden opgesteld.

 

Voedingswaarde

Afhankelijk van de soort pangasius is er een verschil in voedingswaarden, zo bevat de Pangasius hypophthalmus minder vet dan zijn soortgenoot, de Pangasius bocourti.

Met een gunstige nutri-score biedt deze vis een goede bron van eiwitten, omega-3 vetzuren en vitamines zoals B12.

100 gram Energie Eiwit Vet Koolhydraten
Vers 74 kcal 14.9g 1.6g 0
AH hypophtalmus 78kcal 16g 1.5g 0
P Bocourti gekookt 79 kcal 17.5g 1g 0g
P Magnetron 89kcal 18.6g 1.6g 0g

Voordelen / Nadelen

Ook in diepvries wordt het water van de mekongrivier gebruikt (+ toevoeging van het pesticide triflurain)!

De Pangasius is een vissoort die je dus best vermijdt tenzij deze voorzien is van het asc-keurmerk: dit staat garant voor ecologisch en sociaal verantwoorde viskweekmethode.

Een duurzaam gekweekte pangasius kan dan ook een interessante keuze zijn, aangezien het een alternatief is voor overbeviste witvissoorten.

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council en is een onafhankelijk label voor verantwoord gekweekte vis, opgericht door WWF en IDH (Sustainable Trade Initiative).

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Ganse jaar verkrijgbaar ins supermarkten als diepvries en soms vers. De beste kwaliteit wordt verkregen tijdens het regenseizoen.

Pangasius is beschikbaar in België en Frankrijk in de vorm van diepgevroren en ontdooide filets zonder vel, maar ook verse, ingevlogen filets zijn beschikbaar. Daarnaast zijn er al veel verwerkte producten met pangasius op de markt (gepaneerde filets, visbeignets).

Pangasius met ASC-label is volgens het WWF de beste keuze die je kan maken.

Biologische pangasius is de tweede beste keuze. Alle andere pangasius is ‘te vermijden’. 40 Vietnamese kweekbedrijven zijn gecertifieerd.

Behalve tussen al dan niet ASC-gecertificeerd, kan je kiezen tussen vers of diepvries. Verse pangasius wordt per vliegtuig geïmporteerd, diepgevroren pangasius per boot.

BEWAREN

Bewaar verse Mekong Katvis in de koelkast en consumeer het binnen 1-2 dagen voor optimale versheid. Vacuümverpakking is een handige manier om de vis langer te bewaren in de koelkast, terwijl diepvriezen een uitstekende optie is voor langere houdbaarheid.

Bereidingswijze

Pangasius heeft een zachte en neutrale smaak.

Het stevige, witte visvlees zorgt ervoor dat de vis op verschillende manieren bereid kan worden: pocheren, grillen, bakken in de oven, in een papillot, …

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!