OGENMELOEN

De ogenmeloen is een kruising tussen een cantaloupe- en een netmeloen. Een succesvolle kruising, want de ogenmeloen is sappig en heel aromatisch.

De ogenmeloen groeit aan een snelgroeiende eenjarige klimplant, die houdt van zon. Vaak worden de ogenmeloenen in kassen geteeld. Voor de bestuiving van de bloemen zijn bijen of hommels nodig. De vrucht is bijna bolvormig. De schil is glad, oranjegeel en heeft een lichte segmentverdeling met groene strepen tussen de segmenten.

Het vruchtvlees is crèmekleurig tot lichtgroen, sappig, aromatisch en ruikt bij rijpe exemplaren zeer sterk. Net zoals in andere meloenen, bevatten ogenmeloenen in het hart veel pitten.

De ogenmeloen wordt geteeld in Frankrijk, Israël en Spanje. De aanvoer vindt plaats tussen april en januari. In België en Nederland kan hij in de kas worden geteeld.

Voedingswaarde

Glycemische index = 65 + 9

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten  
Meloen 31kcal 0.63g 0g 6.77g  

ZUCSU: Ogenmeloen kan een goede keuze zijn voor een koolhydraatbewust dieet, omdat het een laag caloriegehalte heeft en rijk is aan water en vezels.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

1 meloen per stuk weegt: s/m/l: 500/750/1000 gram (met schil en pitten), s/m/l: 300/450/600 gram (zonder schil en pitten).

De ogenmeloen is het hele jaar door verkrijgbaar, met een piek in de zomer. De meloen wordt vrijwel altijd geïmporteerd.

Koop een meloen die niet beschadigd is of zachte plekken heeft.

Een rijpe ogenmeloen herken je zo:

  • Ruikt lekker zoet.
  • De onderkant geeft licht mee wanneer je hem indrukt.

De meloen is rijp als het steeltje begint te scheuren en je de schil in kunt drukken.

BEWAREN

Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Op de fruitschaal kan een meloen nog narijpen.

Een rijpe meloen kan beter in de koelkast bewaard worden.

Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plasticfolie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar. Dek een aangesneden meloen goed af, anders gaat alles in de koelkast naar meloen ruiken. Melkproducten kunnen dit makkelijk opnemen.

In de diepvries is meloen bij minimaal -18°C tot 12 maanden houdbaar.

Bereidingswijze

Deze meloen is bijzonder zacht van structuur en zacht-zoet van smaak. Het vruchtvlees van deze meloen is groen. Ze smaakt niet alleen lekker, ze ruikt ook heerlijk.

Was de meloen voor gebruik. Halveer de meloen en snijd er schijven van. Verwijder de pitten en de schil.

Je kunt de meloen verder in parten snijden of in stukjes.

Je kan de meloen ook pureren en bereiden als soep, smoothie of sap.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!