NONNENSCHEETJES

Nonnenscheetjes is een charmante naam die een even charmant erfgoed omhult. Het zijn gefrituurde soesjes of kleine smoutebollen die hun oorsprong vinden in de Franse culinaire geschiedenis vooral uit de regio Franche-Comté.  Volgens de legende ontstond de Franse lekkernij in de middeleeuwse abdij van Marmoutier. De zusters waren in de keuken bezig met het voorbereiden van een feestmaal voor Sint-Maarten toen plots de jonge novice Agnès een luide scheet liet. De andere zusters lachten zo hard dat een van hen een lepel soezendeeg in een pot kokende olie liet vallen. Het nonnenscheetje was geboren.

Het zijn kleine, luchtige beignets gemaakt van soezendeeg, die gefrituurd worden en bestrooid met suiker. Het deeg wordt traditioneel bereid met bloem, boter, eieren en suiker, waardoor het een verrukkelijke delicatesse wordt.

Pets de Nonne zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar ze vinden vaak hun weg naar de Franse huizen tijdens speciale gelegenheden en feestdagen. Ze worden meestal gegeten tijdens carnaval, maar je kunt ze ook het hele jaar door maken als je zin hebt in iets zoets.

Voedingswaarde

Nonnenscheetjes zijn rijk aan koolhydraten en bevatten ook een redelijke hoeveelheid vet en eiwitten.

Glycemische index = +/- 70   Glycemische lading = 28  Nutri score=D

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
100g +/- 350 kcal 8g 18g 40g   2g

ZUCSU:  Ze zijn niet erg geschikt voor een gezonde, koolhydraatbewuste voeding. Het is beter om ze met mate te eten, als een occasionele traktatie.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Je kunt pets de nonne kant-en-klaar kopen in sommige bakkerijen of supermarkten, maar ze zijn het lekkerst als je ze zelf maakt

Bewaren

Je kunt ze ook bewaren in een luchtdichte doos, in de koelkast of in de diepvries, maar dan verliezen ze wel wat van hun textuur en smaak. Je kunt ze opnieuw opwarmen in de oven of in de magnetron, maar niet opnieuw frituren.

Bereidingswijze

Het soezendeeg is niet moeilijk om te maken, je hebt alleen water, boter, bloem, eieren, zout en suiker nodig. Je kunt het deeg ook op smaak brengen met vanille, citroen, sinaasappel of rum. Om de beignets te frituren op 190°C, heb je een frituurpan of een grote pan met olie nodig. Je kunt de beignets het beste meteen opeten, als ze nog warm en knapperig zijn.

Bestrooi de Pets de Nonne met poedersuiker of dip ze in gesmolten chocolade voor een extra verfijnde touch. Je kunt ze ook serveren met jam, chocoladesaus, honing, slagroom, fruit of ijs. Je kunt ze ook vullen met banketbakkersroom, chocoladecrème, confituur of Nutella. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten en verschillende combinaties proberen.

No waste

Als je pets de nonne over hebt, kun je ze gebruiken om een pudding te maken. Snijd ze in stukjes en leg ze in een ovenschaal. Meng melk, eieren, suiker en vanille in een kom en giet het mengsel over de beignets. Bak het geheel in de oven tot het stevig en goudbruin is. Je kunt ook nog wat fruit, noten of chocolade toevoegen voor extra smaak.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!