NANCE

De nance komt van nature voor in Mexico en Midden-Amerika op hoogtes tot 1500 m. Nancebomen gedijen in tropische en subtropische klimaten en worden vaak aangetroffen in landen als Mexico, Brazilië, Colombia en Costa Rica.  Ook op de eilanden in het Caribisch gebied en in tropisch Zuid-Amerika wordt de nance gekweekt.

Het is een 10 tot 20 m hoge, groenblijvende (sub)tropische boom of struik met een ronde, compacte kroon en roodbruin behaarde jonge takken. De bladeren zijn tegenoverstaand, gaafrandig en omgekeerd-eirond met een stompe of ingekerfde punt en een wigvormige basis. De bladschijf is tot 17 x 7 cm groot, leerachtig, aan de bovenkant kaal, zwak glanzend en donkergroen en aan de onderkant lichtbruin, viltig behaard. De goudgele tijdens de bloei naar oranjerood verkleurende bloemen groeien in eindstandige, opgerichte of hangende, tot 20 cm lange trossen. De bloemen bestaan uit vijf, 1 cm lange kroonbladeren en vijf kelkbladeren.

De vruchten zijn tot 1,5 cm lang gesteeld, rond en tot 2 cm groot zoals een tropische kers en groeien in trossen. Aan de basis van de vrucht blijft vaak de kelk nog behouden. De schil is dun, glad en glanzend. Afhankelijk van het ras wordt de schil rijp geel, oranje of rood. Het vruchtvlees is wittig, melig-sappig alsook olierijk.

Het smaakt zuur, zoet of zoet-kaasachtig en ruikt vaak onaangenaam. Het vruchtvlees bevat in het midden een tot 1,1 x 0,9 cm grote steenpit die uit een tot drie kernen kan bestaan.

De vruchten worden geoogst als ze verkleurd zijn. Het Nance-seizoen varieert afhankelijk van de regio, maar de vruchten zijn over het algemeen verkrijgbaar van de late lente tot de vroege herfst, met piekrijpheid in de zomermaanden. Ze worden gewaardeerd als kleine zoete sterk geurende vrucht.

De nance is over het algemeen glanzend geel tot oranje wanneer rijp, maar je kunt een rode variëteit (gewoonlijk guajacote genoemd) vinden in Mexico en Costa Rica.

Er zijn verschillende variëteiten van Nance, variërend in grootte, kleur en smaak, afhankelijk van de regio waar ze groeien. Sommige variëteiten hebben een iets zoetere smaak, terwijl andere meer zuur zijn.

Voedingswaarde

Rijk aan vitamine C, alsook de mineralen calcium en fosfor. Vezelrijk. Onrijp fruit bevat oxaalzuur!

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suiker Vezels
Vers 73 kcal 0.66g 1.16g 16.97g 8.31g 7.5g
Op siroop 95 kcal 0.56g 1.28g 22.97g 15.66g 7g

ZUCSU: Nance kan een gezond alternatief zijn voor andere zoete snacks en kan helpen bij het bevredigen van zoetekauwen zonder een overschot aan calorieën.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

De oogst loopt meestal van augustus tot december. Kies bij aankoop voor stevige vruchten met een heldere kleur en vermijd tekenen van beschadiging of bederf.

De nance vrucht kan je op lokale markten vinden in flessen op elke moment van het jaar (lange seizoen). Deze zijn soms in de US diegevroren (met smaakverlies) te vinden onder de naam van yellow cherries.

Chicha is een gefermenteerde alcoholische drank op basis van nance.

BEWAREN

De vruchten kunnen slechts kort worden bewaard op een koele, droge plaats tenzij men ze onder water bewaard, dan zijn ze enige maanden houdbaar.

Nance wordt vaak opgelegd in siroop.

Als alternatief kunnen ze ook worden ingevroren voor langere opslag.

Bereidingswijze

3 vruchten zonder pit = +/- 11gr.

De vruchten hebben een zeer scherpe en uitgesproken smaak en geur. De smaak is beschreven als een combinatie van peer, lychee en banaan.

De voedzame vruchten kunnen vers worden gegeten of in suikerwater worden ingelegd.

Ook kunnen ze gekookt als dessert worden genuttigd of worden toegevoegd aan soepen, vlees- en deegvulling.

Ook worden de vruchten gebruikt voor de vervaardiging van sappen en alcoholische dranken. Je kan ze als aanvullend ingrediënt bij het bereiden van jam en gelei of als vulling voor vlees gebruiken.

No waste

Gebruik overgebleven Nance om jam, gelei of chutney te maken die lang houdbaar is en kan worden gebruikt als smaakmaker bij verschillende gerechten.

Info

De nance wordt bij ons als kuipplant opgekweekt.

Chef’s advies

Pesada de nance (Panama) is een gekookte gladde room, bereid met de vrucht ‘nance’, met water, suiker en maizena. Deze pesada wordt traditioneel gegeven met allerlei kazen. Hij kan zowel warm als koud geserveerd worden.

Dulce de nance is een snoepje dat wordt bereid met het fruit gekookt in suiker en water.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!