MOLOKHIA-JUTE

Molokhia-Jute is een exotische groente die wordt gewaardeerd om zijn zijdezachte textuur en rijke smaak.

Hoewel de meeste geleerden van mening zijn dat de oorsprong van de mulukhiyah in het oude Egypte ligt, is er bewijs dat India de bron is van de verwante soort Corchorus capsularis die ook wordt gebruikt voor voedsel en vezels.

Jute is een lange, zachte, glanzende, plantaardige bastvezel die tot ruwe, sterke draden kan worden gesponnen. Jute is een van de goedkoopste natuurlijke vezels, en na katoen de meest gebruikte. De vezels van jute zijn hoofdzakelijk samengesteld uit cellulose en lignine.

Molokhia-Jute groeit overvloedig in warme en vochtige klimaten, voornamelijk in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en delen van Azië. De plant gedijt goed in vruchtbare bodems en wordt vaak aangetroffen langs rivieroevers en in moerasachtige gebieden. Het ideale seizoen voor het oogsten van Molokhia-Jute strekt zich uit van de late lente tot de vroege herfst. Tijdens deze periode bereiken de donkergroene ovale bladeren hun maximale voedingswaarde en smaakpotentieel.

Hoewel vooral bekend als vezelgewas, is jute al eeuwenlang een essentieel onderdeel van de culinaire tradities in verschillende delen van de wereld.met name in Egypte en Sudan. Het is ook erg populair in Japan.

Het is nogal bitter, en wanneer gekookt, is de resulterende vloeistof een dikke, zeer slijmerige bouillon; Molokhia-jute wordt gebruikt om een dikke en smeuïge stoofpot te maken die geserveerd wordt met rijst, brood of couscous. Mulukhiyah was een bekend gerecht in de middeleeuwse Arabische wereld.

Naargelang de keuken (Egyptisch, Levantijs, Tunesisch, Keniaanse…) wordt Molokhia op verschillende wijze bereid en heeft het verschillende namen. Zo wordt het in Egypte molokhia genoemd, in Libanon mloukhieh, in Turkije kuru moloha, in Griekenland moloha, in India pat saag, in Pakistan patsan, in de Filipijnen saluyot en in Japan tororo ao.

Voedingswaarde

De bladeren zijn rijk aan foliumzuur, bètacaroteen, ijzer, calcium, vitamine C en meer dan 32 vitamines, mineralen en sporenelementen. De plant heeft een krachtige antioxiderende werking met een significante vitamine E – equivalent van α-tocoferol.

De glycemische index = +/- 15   Glycemische lading = 0.5 . Nutri-score = A.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Blad 36 kcal 3.7g 0.2g 7g 0.1g 4.8g
Diepvries 75kcal 7g 14g 2g

ZUCSU: Met zijn lage caloriegehalte en hoge voedingswaarde biedt het een waardevolle aanvulling op een gebalanceerd dieet.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Koop Molokhia-Jute op lokale markten of bij gespecialiseerde groenteboeren. Het oogstseizoen varieert afhankelijk van de regio, dus informeer bij lokale leveranciers voor de beste kwaliteit.

Verse molokhia-jute heeft een heldergroene kleur en een frisse geur. Let erop dat de bladeren geen bruine vlekken, gele randen of gaatjes hebben. Verse molokhia-jute kun je het beste zo snel mogelijk gebruiken, want het bederft snel.

Gedroogde bladeren, die je kunt vinden in sommige supermarkten, natuurwinkels of online. Gedroogde molokhia-jute heeft een donkergroene kleur en een kruidige geur. Let erop dat de bladeren niet beschimmeld, verkleurd of verpulverd zijn.

Bevroren bladeren, die je kunt vinden in sommige diepvrieswinkels, toko’s of online. Bevroren molokhia-jute heeft een groene kleur en een neutrale geur.

Bewaren

Bewaar Molokhia-Jute maximaal 2 dagen in de koelkast, gewikkeld in een vochtige doek om uitdroging te voorkomen. Als alternatief kan het worden ingevroren voor langdurige opslag zonder verlies van smaak of voedingswaarde.

Gedroogde molokhia-jute kun je lang bewaren, mits je het op een koele, droge en donkere plaats bewaart, in een luchtdichte verpakking of een blik.

Diepvries molokhia-jute kun je lang bewaren, mits je het in de diepvries bewaart, in een plastic zak of een bakje.

Bereidingswijze

De veelzijdigheid van Molokhia-Jute komt tot uiting in diverse gerechten, zoals soepen, stoofschotels en salades. De bladeren kunnen vers worden toegevoegd aan smoothies of gestoomd als bijgerecht.

Molokhia wordt over het algemeen gekookt gegeten, niet rauw, en wordt meestal omgezet in een soort soep of stoofpot, meestal met dezelfde naam als de groente in de lokale taal. Traditioneel wordt het gekookt met kip of op zijn minst kippenbouillon voor de smaak en wordt geserveerd met witte rijst, vergezeld van citroen of limoen.

Het milde, zachte blad dikt heerlijk uw soep aan of is een lekkere aanvulling in salades. Het overschot aan bladeren kunt u drogen voor een winterstamppot. Maar je kunt ook:

  • Salades: je kunt rauwe of gekookte molokhia-jute toevoegen aan je favoriete salade voor een extra dosis groen en vezels.
  • Smoothies: je kunt molokhia-jute gebruiken om een groene smoothie te maken.
  • Omeletten: je kunt molokhia-jute gebruiken om een smakelijke omelet te maken.

Was de molokhia-jute goed voor gebruik, vooral als je verse of gedroogde molokhia-jute gebruikt. Molokhia-jute kan veel zand, stof of insecten bevatten, die je niet wilt eten. Spoel de molokhia-jute onder stromend water en verwijder eventuele bruine, gele of beschadigde bladeren. Droog de molokhia-jute met een slacentrifuge of een theedoek.

Snijd de molokhia-jute fijn voor gebruik, vooral als je verse of bevroren molokhia-jute gebruikt. Molokhia-jute heeft grote en taaie bladeren, die je niet makkelijk kunt kauwen. Hak de molokhia-jute met een mes, een keukenmachine of een blender. Hoe fijner je de molokhia-jute snijdt, hoe dikker en gladder je stoofpot wordt.

No waste

Gebruik de hele plant, inclusief de stengels en de bloemen, als je verse molokhia-jute gebruikt. De stengels en de bloemen zijn eetbaar en hebben ook voedingswaarde. Je kunt ze fijnhakken en toevoegen aan je stoofpot, soep, salade of omelet. Of je kunt ze apart koken en serveren als een bijgerecht of een snack.

Info

Volgens de legende was molokhia-jute het laatste avondmaal van Cleopatra en Marcus Antonius.

Chef’s advies

Kies voor verse, gedroogde of bevroren molokhia-jute, afhankelijk van de beschikbaarheid en je voorkeur.

  • Verse molokhia-jute heeft de meeste smaak en textuur, maar is ook het meest kwetsbaar.
  • Gedroogde molokhia-jute heeft een langere houdbaarheid, maar moet goed gewassen en geweekt worden.
  • Bevroren molokhia-jute is het meest praktisch, maar kan wat waterig worden.

Kook de molokhia-jute met veel knoflook, citroen en kruiden, vooral als je een stoofpot maakt. Molokhia-jute heeft een milde en aardse smaak, die je wilt versterken met aromatische ingrediënten.

Serveer de molokhia-jute met een eiwitbron, een koolhydraatbron en een salade, vooral als je een stoofpot maakt. Molokhia-jute is een groente die je wilt combineren met andere voedingsstoffen voor een complete en gebalanceerde maaltijd.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!