MOKKA
Mokka is een zoete en sterke koffiesmaak die je in veel lekkernijen kunt terugvinden, zoals ijs, koekjes, chocolade en taarten.
Mokka is een koffiebonensoort afkomstig uit Yemen. Het is een sterke, aromatische koffie. Deze bonen staan bekend om hun rijke, bittere maar toch zoete smaak met een chocoladeachtige aroma en worden wereldwijd gewaardeerd. Je drinkt ‘m in een klein kopje, heel sterk en heel bitter.
De mokkaboon kwam naar Nederland in de 17e eeuw, toen de koffiesoort opdook tijdens een veiling in Amsterdam. Maar het zou Marco Polo zijn die deze bonen voor het eerst ontdekte. Onderweg naar China stopte hij in de stad Sur en kwam hij op een markt een handelaar in de bonen tegen. Hij nam ze vervolgens mee naar Venetië.
De mokkaboon gedijt in regio’s met een tropisch klimaat, waar de vruchtbare bodem en optimale hoogte bijdragen aan de ontwikkeling van zijn unieke smaakprofiel. Hoewel oorspronkelijk afkomstig uit Jemen, worden mokkabonen tegenwoordig ook verbouwd in Ethiopië, Brazilië, Colombia en andere koffieproducerende landen.
Mokkabonen worden doorgaans geoogst tussen oktober en februari, afhankelijk van het specifieke groeigebied. Dit seizoen biedt de ideale omgeving voor de bonen om volledig te rijpen en hun kenmerkende smaak te ontwikkelen.
Mokka is ook de naam van een koffiedrank die gemaakt wordt met espresso, melk en chocolade. Deze drank is populair in Italië en andere landen. De naam mokka verwijst naar de combinatie van koffie en chocolade, die doet denken aan de smaak van de mokkaboon.
Voedingswaarde
Mokkabonen bevatten antioxidanten, mineralen, waaronder magnesium en kalium.
De voedingswaarde van mokka kan variëren afhankelijk van de soort en de kwaliteit van de koffiebonen, de bereidingswijze en de toevoeging van melk, suiker of andere ingrediënten.
100g | Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Cafeine |
1 kopje (240ml) | 2 kcal | 0g | 0g | 0g | 95mg |
ZUCSU: mokkakoffie kan zeker deel uitmaken van een gezonde koolhydraatbewuste voeding, vooral wanneer het wordt genoten zonder toegevoegde suikers of melkproducten. Het bevat minimale calorieën en kan een smakelijk alternatief zijn voor suikerhoudende dranken.
Mokka extract is een fantastische smaakmaker: koffie wordt met gebrande suiker gemengd om de smaak van originele mokkabonen na te bootsen.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
Om de hoogste kwaliteit mokkabonen te bemachtigen, is het aan te raden ze te kopen bij gespecialiseerde koffiewinkels of online koffieboeren. Versheid is van het grootste belang, dus let op de oogstdatum en de verpakking.
- Je kunt mokkabonen kopen, die je zelf kunt malen en zetten met een koffiemachine of een percolator.
- Je kunt ook gemalen mokka kopen, die je kunt gebruiken met een filterkoffiezetapparaat of een cafetière.
- Of je kunt kiezen voor mokkapads of -capsules, die je kunt gebruiken met een pad- of capsulemachine. Het voordeel van deze opties is dat ze snel en gemakkelijk zijn, maar het nadeel is dat ze minder vers en smaakvol zijn dan de bonen of de gemalen mokka.
Mokka extract is een fantastische smaakmaker: koffie wordt met gebrande suiker gemengd om de smaak van originele mokkabonen na te bootsen.
Bewaren
Mokkabonen behouden hun versheid het best wanneer ze worden bewaard op een koele, donkere plaats, bij voorkeur in een luchtdichte container. Hoewel sommigen de voorkeur geven aan vacuümverpakking, moet worden opgemerkt dat dit niet noodzakelijk is voor de meeste koffieliefhebbers. Je kunt mokka ook invriezen, maar dit kan de kwaliteit en de textuur aantasten.
Bereidingswijze
De mokkaboon wordt vaak gemengd met andere soorten koffiebonen om een rijke en complexe smaak te creëren.
Naast het zetten van heerlijke kopjes koffie kunnen mokkabonen worden gebruikt als een heerlijke smaakmaker voor al je baksels, desserts, zoals ijs, gebak en chocolade maar ook in hartige gerechten. Je kunt mokka gebruiken om marinades, sauzen, dressings, rubs, soepen, stoofschotels, chili, curry’s en andere gerechten te maken. Je kunt mokka combineren met ingrediënten zoals vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, kaas, groenten, peulvruchten, granen en kruiden.
Je kunt mokka ook gebruiken om cocktails, mocktails, limonades, theeën en andere dranken te maken.
De diepe, aardse tonen voegen een verrukkelijke dimensie toe aan zoete lekkernijen.
Voor een perfecte kop mokkakoffie, maal de bonen vlak voor gebruik en experimenteer met verschillende zetmethoden, zoals French press of pour-over, om de smaak naar wens aan te passen.
Zet je mokka met zuiver en gefilterd water om de smaak niet te beïnvloeden. Gebruik ongeveer 7 gram mokka per kopje water. Verhit het water tot net onder het kookpunt, ongeveer 90-95°C. Giet het water langzaam en gelijkmatig over de mokka en laat het ongeveer 4 minuten trekken. Roer de mokka voorzichtig om de smaak te verdelen.
No waste
Gebruik overgebleven mokkakoffie als smaakmaker voor sauzen, marinades of zelfs als ingrediënt in een verfrissende mokka-cocktail.
Info
Chef’s advies
Mokkaextract als smaakmaker kan je zelf maken. Het is in feite een donkere karamel, afgeblust met koffie.