MOJO

De oorsprong van MOJO voert terug naar de zonovergoten Canarische Eilanden, waar de rijke vulkanische bodem en het milde klimaat een perfecte omgeving bieden voor de teelt van de benodigde kruiden en specerijen.

Mojo is een product met een lange geschiedenis, die teruggaat tot de tijd van de Guanchen, de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden. Zij maakten al sauzen met olie, knoflook, azijn, zout en kruiden om hun voedsel te conserveren en te verrijken. Later werd Mojo beïnvloed door de keukens van andere culturen, zoals de Portugezen, de Spanjaarden, de Afrikanen en de Latijns-Amerikanen. Zo werden er nieuwe ingrediënten geïntroduceerd, zoals paprika, peper, komijn, peterselie, koriander en amandelen.

Mojo wordt vooral geproduceerd en geconsumeerd op de Canarische Eilanden, waar het een essentieel onderdeel is van de lokale gastronomie. Elke eiland heeft zijn eigen variëteiten en recepten van Mojo, die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven.

Sommige van de meest bekende zijn de Mojo palmero van La Palma, de Mojo herreño van El Hierro, de Mojo conejero van Lanzarote en de Mojo picón van Gran Canaria.

Mojo is een saus op basis van olie, knoflook, azijn, zout, komijn en verschillende kruiden en pepers.  Deze sauzen worden traditioneel gemaakt met lokale ingrediënten zoals koriander, paprika, knoflook en pikante pepers. Het wordt gebruikt om allerlei gerechten te begeleiden, vooral de beroemde papas arrugadas (gerimpelde aardappelen).

MOJO is het hele jaar door verkrijgbaar, maar bereikt zijn hoogtepunt tijdens de late lente en vroege zomer wanneer de verse kruiden en pepers in overvloed zijn. Dit is het ideale moment om de meest verse en smaakvolle MOJO te verkrijgen.

  1. De veelzijdigheid van Mojo verde wordt gemaakt van groene paprika, peterselie of koriander, en soms ook groene peper en plantaardige olie, knoflook, komijn, zout en azijn. Je hebt 3 varianten:
  • mojo verde iedereen heeft zijn eigen recept
  • mojo de perejil (gemaakt van peterselie)
  • mojo de cilantro (gemaakt van koriander).
  1. De pittigheid van Mojo rojo wordt gemaakt van rode paprika, rode peper en soms ook tomaat of paprikapoeder, knoflook, komijn, kruiden en olie.
  2. De intense Mojo picon is een variant van de rode Mojo, die extra pittig wordt gemaakt met meer rode peper, cayennepeper of chilipeper.

Voedingswaarde

Controleer het label: waarden kunnen schommelen naargelang bereiding of manufacture.

Rijk aan antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Mojo heeft meestal een nutri-score van B of C, afhankelijk van het vet- en zoutgehalte.

100g Energie Eiwit Vet Verz.vet Koolhydraten
Mojo verde 387 kcal 0g 38g 6g 13g
Mojo rojo 255 kcal 1g 25G 2g 6G
Mojo picon 285 kcal 1g 28g 2g 5g

ZUCSU: MOJO is een lichte toevoeging aan je maaltijden, met minimale calorieën en gezonde ingrediënten. Het past goed in een gezonde, koolhydraatbewuste voeding als smaakvolle verrijking zonder overtollige calorieën. Kombineer het met andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, vitaminen en mineralen, zoals fruit, groenten, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Koop de meest kwalitatieve MOJO bij lokale markten op de Canarische Eilanden of bij gespecialiseerde importwinkels. Let op de versheid van de ingrediënten en de consistentie van de saus.

Je kunt Mojo kopen in supermarkten, delicatessenwinkels, markten of online. Er zijn verschillende merken en kwaliteitsniveaus, afhankelijk van de ingrediënten, de bereidingswijze en de verpakking. De beste Mojo is diegene die ambachtelijk en natuurlijk wordt gemaakt, zonder conserveringsmiddelen of additieven.

BEWAREN

Zelfgemaakte saus goed afgesloten in een weckpot ongeveer een week goed houden in de koelkast.

Om Mojo te bewaren, moet je vooral zorgen dat het niet in contact komt met lucht of licht, om oxidatie en verlies van smaak te voorkomen. Je kunt het in de koelkast bewaren, maar dan moet je het in een glazen pot doen met een laagje olie erbovenop of vacuüm verpakt.

Invriezen wordt afgeraden vanwege de verandering in textuur.

Bereidingswijze

Mojo is een veelzijdig product, dat je op verschillende manieren kunt bereiden en eten. De eenvoudigste manier is om het kant-en-klaar te kopen en te gebruiken als een saus of een dip voor allerlei gerechten.

De meest traditionele manier is om het zelf te maken met een vijzel of een blender, en het te serveren met papas arrugadas, de typische aardappelen die gekookt worden in zout water met de schil er nog aan.

De basis van Mojo is altijd olie, knoflook, azijn, zout en komijn. Afhankelijk van de kleur en de smaak worden er ook andere ingrediënten toegevoegd, zoals paprika, peterselie, koriander, amandelen of pepers.

MOJO VERDE is een perfecte aanvulling op gegrilde vis, terwijl MOJO ROJO een geweldige partner is voor vleesgerechten. PICON, met zijn intense smaak, is ideaal voor tapas en gegrilde groenten.

Mojo is heerlijk als een saus of een dip, maar je kunt het ook gebruiken als een marinade, een dressing, een spread of een vulling.

Info

Chef’s advies

Meng MOJO met olijfolie voor een heerlijke dressing of voeg het toe aan marinades voor extra smaak. Probeer ook een lepeltje MOJO als dip voor brood.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!