MOJAMA

Mojama is een product dat al eeuwenlang bestaat in de mediterrane cultuur. De oorsprong gaat terug tot de Feniciërs, die de kunst van het zouten en drogen van vis introduceerden in het Iberisch schiereiland rond de 6e eeuw voor Christus. Later werd deze techniek overgenomen door de Romeinen, de Moren en de christenen, die mojama waardeerden als een voedzaam en lang houdbaar voedsel. Het is hierna in de vergetelheid geraakt totdat de Moren dit heerlijke product weer werd herontdekt. Zij waren het die de huidige naam eraan gaven.

Tegenwoordig heet deze specialiteit mojama en wordt deze vooral aan de Andalusische kust in de omgeving van Huelva, Cádiz en Almeria en ook in Murcia en Valencia vervaardigd.  De stad Barbate, aan de Costa de la Luz, staat bekend als het centrum van de mojama productie, en heeft zelfs een museum gewijd aan deze delicatesse.

Men maakt mojama van de beste lende stukken van de rode en yellowfish tonijn  die twee dagen onder zout hebben gelegen. Daarna wordt het zout weg gewassen waarna de tonijn in de zon en de zeewind voor 15 tot 20 dagen te drogen wordt gelegd afhankelijk van de weersomstandigheden en de grootte van de stukken. . Dit vereist uiteraard het juiste klimaat hebben, zodat de filets door en door droog worden.

Hierna worden de stukken met de hand in kleinere blokken gesneden en nog eens mooi gereinigd van eventuele vervuiling tijdens het verblijf in de buitenlucht en zon.

Men gebruikt nu ook wel de makreel of de bonito om Mojama mee te maken echter de beste kwaliteit is toch die afkomstig van de eerste twee genoemde vissen.

Deze ambachtelijke lekkernij staat bekend om zijn intense smaak, stevige textuur en rijke aroma’s. Er zijn dus geen andere ingrediënten dan zout, tijd en koele Atlantische briesjes die nodig zijn voor het maken van dit product.

Hoewel MOJAMA het hele jaar door verkrijgbaar is, bereikt het zijn hoogtepunt tijdens de lente en vroege zomer, wanneer de tonijnvangst het overvloedigst is. Versheid en kwaliteit zijn op hun best tijdens deze periode.

 

Voedingswaarde

Rijk aan omega-3 vetzuren, vitamine B12 en mineralen zoals selenium.

Nutri score A of B naargelang het zoutgehalte

Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
100g 180 kcal 44.9g 0.5g 0.5g 0.5g
100g 219 kcal 41.4g 5.3g 1g 0g

 

ZUCSU: MOJAMA is een uitstekende keuze voor een koolhydraatbewust dieet vanwege het lage koolhydraatgehalte en de hoge eiwitwaarde. Het voegt niet alleen smaak toe, maar levert ook waardevolle voedingsstoffen zonder overtollige calorieën.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Voor de meest kwalitatieve MOJAMA is het aan te raden deze te kopen bij gespecialiseerde viswinkels of delicatessezaken. Kies voor plakjes met een diepe, roodbruine kleur en een stevige textuur.

Mojama kan je kopen vacuüm verpakt in de diepvries

Bewaren

Het bevat geen conserveringsmiddelen of additieven, en het heeft een lange houdbaarheid.

Bewaar MOJAMA op een koele, donkere plaats of bewaar het vacuüm verpakt om de versheid te behouden. Invriezen wordt niet aanbevolen, omdat dit de textuur kan beïnvloeden.

Eenmaal geopend binnen 5 dagen consumeren.

Bereidingswijze

Geniet ervan als tapas: in zeer dunne plakjes geserveerd met een beetje olijfolie en wat amandel en tomaat. Het heeft een intense smaak.

Voeg het toe aan salades voor een umami-explosie of gebruik het als smaakmaker in pasta- en rijstgerechten.

  • Snijd de Mojama altijd met een scherp mes, in de richting van de vezels, en zo dun mogelijk.
  • Laat de Mojama op kamertemperatuur komen voordat je het serveert, om de smaak en de textuur te verbeteren.

Info

Chef’s advies

Combineer MOJAMA met zoete vruchten zoals vijgen voor een verrassende smaakcombinatie. Of maak een hartige MOJAMA-broodpudding voor een uniek gerecht.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!