MOINKBALLS

Moink Balls vinden hun oorsprong in de pitmastersgemeenschap van Amerika in 2008 op het BBQ-Brethren Forum, een online community van barbecue-liefhebbers. Ze zijn ontstaan als een feestelijke combinatie van gehaktballen (meatballs) en spek (bacon). Het is een gerecht dat gedijt in de rokerige atmosfeer van barbecues en grillfeesten, waar hun onweerstaanbare geur een onmiskenbare sfeer van genot creëert.

Hoewel Moink Balls het hele jaar door genoten kunnen worden, bereiken ze hun culinaire hoogtepunt tijdens het barbecueseizoen. De warmere maanden, van lente tot vroege herfst, zijn ideaal voor het bereiden en delen van deze smaakvolle lekkernijen in de buitenlucht.

Deze kleine smaakbommetjes zijn een heerlijke samensmelting van rundvlees en bacon.

De balletjes zijn niet groter dan een golfbal omdat je ze eet als een hapje.

Voedingswaarde

MOINKBALLS zijn een calorierijke snack, die vooral bestaan uit vet en eiwit. De voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de ingrediënten die gebruikt worden, zoals het soort gehakt, spek, rub, saus, kaas, en kruiden.

Hoge glycemische index (+/- 70) met een lage glycemische load (+/-2), Nutriscore D.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers
1 balletje 148 kcal 6g 9g 7g
100g 203 kcal 20.8g 11.1g 5.1g 0.3g
100g 260 kcal 14g 19g 7.3g 5.7g

 

Naargelang bereiding en saus wisselende waarden. Het is belangrijk om rekening te houden met het vetgehalte en de totale calorie-inname.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Kies voor de meest kwalitatieve Moink Balls door vers rundvlees te selecteren, bij voorkeur afkomstig van grasgevoerde koeien. Aarzel niet om lokale slagers te raadplegen voor ambachtelijk bereide Moink Balls met hoogwaardige ingrediënten. Verschillende smaakvarianten, zoals met kruiden gekruid of met kaas gevuld, kunnen een extra dimensie toevoegen aan uw culinaire ervaring.

Bewaren

Bewaar Moink Balls in de koelkast als ze binnen een dag worden geconsumeerd. Voor langere opslag kunt u ze invriezen of vacuüm verpakken om de versheid en smaak te behouden.

Bereidingswijze

Deze verrukkelijke creaties, bekend om hun sappigheid en rokerige aroma, zijn een must-try voor liefhebbers van hartige lekkernijen.

Moinkballs zijn eenvoudig te maken en bestaan uit slechts een paar ingrediënten: rundergehakt, ontbijtspek, BBQ-rub, BBQ-saus en eventueel kaas, kruiden, paneermeel, ei en melk. Het rundergehakt wordt gemengd met de kaas, kruiden, paneermeel, ei en melk en vervolgens tot balletjes gedraaid. De balletjes worden door de BBQ-rub gerold, een kruidenmengsel dat zorgt voor extra smaak en een krokant korstje. Daarna wordt elk balletje omwikkeld met een plakje ontbijtspek en vastgezet met een cocktailprikker. De moinkballs worden dan op de barbecue gelegd, waar ze indirect garen en roken bij een temperatuur van ongeveer 120 graden Celsius. Na ongeveer een uur worden de moinkballs ingesmeerd met BBQ-saus, die karamelliseert en een glanzende laag vormt. Na nog een kwartier zijn de moinkballs klaar om te serveren.

Serveer ze als aperitiefhapje, als bijgerecht bij de barbecue, of als hoofdgerecht met een verrukkelijke saus. De mogelijkheden zijn eindeloos!

No waste

  • Gebruik restjes Moink Balls in sandwiches, wraps of salades voor een smakelijke lunch de volgende dag. Het rokerige aroma zal uw maaltijd naar nieuwe hoogten tillen.
  • Moinkballs kun je ook maken met restjes gehakt, spek, kaas, of groenten, die je nog in de koelkast hebt liggen. Zo kun je voedselverspilling voorkomen en geld besparen.

Info

Het ontstaan van de Moinkballs:

Op 2 augustus 2008 plaatste Larry “BBQ-Grail” Gaian een berichtje over zijn creatie: Moinkballs. Hij had een zak kant-en-klare Italiaanse diepvries gehaktballetjes gekocht, die hij had gekruid met BBQ-rub, omwikkeld met spek, en gerookt op zijn smoker. Hij had er ook BBQ-saus overheen gedaan. Hij noemde zijn snack Moinkballs, een woord dat hij twee maanden eerder had bedacht tijdens een lunch met twee andere forumleden, Ron “Ron_L” Lewen en Neil “Nthole” Thole. Ze hadden in een restaurant babyback ribs besteld, die volgens de serveerster van rundvlees waren. De mannen wisten wel beter, maar lieten haar in de waan. Ze verzonnen toen het woord MOINK, een combinatie van de geluiden van een koe en een varken. De moinkballs van Larry werden al snel een hit op het forum, en er ontstond een ware cultus rond deze snack. Er werd een comité opgericht, dat certificaten uitreikte aan mensen die moinkballs hadden gemaakt volgens de officiële regels. De belangrijkste regel was dat de gehaktballetjes uit de diepvries moesten komen, en niet zelfgemaakt mochten worden. Dit was een knipoog naar de Amerikaanse gewoonte om alles kant-en-klaar te kopen.

Er was echter één uitzondering: de “noskos rule”. Deze regel was vernoemd naar Dennis “noskos” van Koutrik, een Nederlands forumlid, die geen diepvries gehaktballetjes kon vinden in de winkels. Hij mocht daarom zelf zijn gehaktballetjes maken, en werd zo de eerste gecertificeerde MOINKBALLER buiten de VS.

Sindsdien zijn moinkballsover de hele wereld verspreid, en zijn ze een vast onderdeel geworden van elke barbecue. Er zijn ook variaties en experimenten ontstaan, zoals moinballsmet kaas, kruiden, groenten, fruit, noten, chocolade, of zelfs ijs. Er zijn ook MOINKBALL-dagen georganiseerd, waarop mensen over de hele wereld tegelijk moinkballs maakten en deelden. Er zijn zelfs slagers die moinkballs verkopen voor op de barbecue.moinkballs zijn dus een echte BBQ-klassieker geworden, die iedereen kan maken en waarderen.

 

Chef’s advies

  • Experimenteer met verschillende kruiden en vullingen om uw Moink Balls een unieke twist te geven. Combineer ze met een zelfgemaakte barbecuesaus of een pittige dip voor een onvergetelijke smaakervaring.
  • Moinkballs zijn het lekkerst als ze warm en sappig zijn, dus eet ze zo snel mogelijk na het bereiden.
  • Moinkballs zijn veelzijdig en kunnen worden bereid op de grill, in de oven of zelfs in de slowcooker.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!