MOESLOOK

Deze bijzondere groente is inheems in Europa en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Moeslook kan worden gevonden in weiden, bossen en langs de oevers van rivieren, en het staat bekend om zijn vermogen om te groeien in schaduwrijke gebieden.  De plant komt tussen het gras voor op droge, kalk- en stikstofrijke grond.Het is een wilde plant die in de zomer bloeit en zich kenmerkt door zijn langwerpige, groene bladeren en delicate witte bloemen. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. De plant vermeerdert zich door zaad en vegetatief door broedbolletjes in de bloeiwijze.

De plant wordt 30-80 cm hoog, vormt een 1-2 cm grote bol en heeft 2-5 mm brede bladeren waarbij de onderste een met merg gevulde, verdikte bladschijf hebben en de bovenste bladeren vlak of gootvormig zijn. De stengel is rond. Moeslook is een seizoensgebonden lekkernij die typisch van mei tot augustus beschikbaar is. Het is tijdens deze maanden dat de groente op zijn hoogtepunt van versheid en smaak is, waardoor het de ideale periode is om te genieten van de rijke aroma’s en subtiele nuances die het te bieden heeft. Hij bloeit met bruinig roze tot wit- of groenachtige bloemen.

De meeldraden zijn aan de voet ringvormig vergroeid en de helmdraden hebben aan de voet geen tanden. De bloeiwijze is een bolvormig scherm met aan de voet twee schutbladen, die langer zijn dan de bloeiwijze. Een bloeiwijze met eindelingse kluwe van broedbolletjes en lang gesteelde hangende bloemen.

De vrucht is een doosvrucht die zaadloos is of twee zaden bevat. Enkele (eetbare) crème-kleurige bloemetjes steken eigenwijs-ver rondom de purper-rode ‘mini’-bolletjes uit !

Moeslook kan ook als keukenkruid gekweekt worden, maar dat gebeurt eerder zelden.

Voedingswaarde

Moeslook is  rijk aan vitamine C, K, foliumzuur, ijzer, calcium, kalium en antioxidanten.

Glycemische index = +/- 15  Glycemische lading = +/- 1.   Nutriscore = A.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten
100g 30 kcal     6g

 

Moeslook is een uitstekende keuze voor diegenen die een gezonde koolhydraatbewuste voeding nastreven. Met zijn lage caloriegehalte en gunstige voedingswaarde past het perfect in een gebalanceerd dieet. Moeslook kan ook de smaak van andere voedingsmiddelen versterken, waardoor je minder zout of suiker hoeft toe te voegen.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

De plant kan geoogst worden van april tot september, afhankelijk van de groeiomstandigheden. Moeslook is meestal niet goed verkrijgbaar in de winkels, maar kan wel zelf gekweekt of in het wild geplukt worden, mits met respect voor de natuur en de wetgeving. Ja kan het eventueel online bestellen bij gespecialiseerde kwekerijen of webshops. Koop moeslook bij voorkeur indien verkrijgbaar op lokale markten tijdens het zomerseizoen voor optimale versheid en smaak. Kies exemplaren met stevige stelen en heldergroene bladeren. Vermijd Moeslook met verwelkte of vergeelde delen.

Moeslook kan ook in het wild geplukt worden, maar alleen als je zeker weet dat het om moeslook gaat en niet om een giftige looksoort, zoals daslook of kraailook. Bovendien moet je rekening houden met de beschermde status van moeslook in Nederland en de regels voor het plukken van wilde planten.

Bewaren

Moeslook kan het beste vers gegeten worden, maar kan ook bewaard worden voor later gebruik. De bladeren kunnen gewassen en gedroogd worden, en dan in een luchtdichte pot of zak bewaard worden op een koele en donkere plek. De bladeren kunnen ook ingevroren worden, nadat ze gewassen en fijngehakt zijn. De bloemen en de broedbolletjes kunnen ingemaakt worden in azijn, olie of zout, en dan in een gesteriliseerde pot bewaard worden in de koelkast. De broedbolletjes kunnen ook gedroogd of ingevroren worden, net als de bladeren.

Bereidingswijze

Moeslook heeft een pittige uiensmaak. Alles is eetbaar: het blad, de bloem, de broedbolletjes. De bloemen en de broedbolletjes hebben een sterkere smaak dan de bladeren.

Moeslook voegt een verfijnde smaak toe aan salades, soepen, en roerbakgerechten. Het kan rauw worden gegeten of licht worden gekookt om de smaak te behouden. Snijd de stelen fijn en voeg ze toe aan sauzen, stoofschotels, of pasta’s. Probeer het als smaakmaker in dressings of als topping op een zelfgemaakte pizza voor een verrassende twist.

De bladeren kunnen ook gebruikt worden om vis, vlees, groenten of kaas te omwikkelen en te bakken of te grillen.

De broedbolletjes kunnen gebruikt worden als vervanging van knoflook of sjalot, of als snack of borrelhapje .Deze mini-uitjes (broedbolletjes)  kunnen kort en hete olie gebakken worden.

No waste

De bladeren kunnen worden gebruikt in bouillons of worden gedroogd voor thee, terwijl de bloemen een prachtige en smakelijke toevoeging zijn aan salades.

De wortel kan gewassen en geraspt worden, en gebruikt worden als smaakmaker of als ingrediënt in salades of soepen.

Moeslook kan ook gebruikt worden om andere voedingsmiddelen te conserveren of te fermenteren, zoals groenten, fruit, kaas of zuurkool. Door moeslook toe te voegen aan het inmaak- of fermentatieproces, wordt de smaak versterkt en de houdbaarheid verlengd.

Info

Chef’s advies

Moeslook kan het beste aan het einde van de bereiding toegevoegd worden, om te voorkomen dat de smaak verloren gaat door verhitting.

Moeslook kan ook gebruikt worden om een heerlijke thee te maken, door de bladeren of de bloemen te overgieten met heet water en te laten trekken. De thee heeft een verfrissende en geneeskrachtige werking.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!