MOERASSPIREA
Moerasspirea komt oorspronkelijk voor in Europa, Oost-Afrika en West-Azië. Tegenwoordig is de plant eveneens ingeburgerd in Noord-Amerika. Het voorkomen van moerasspirea is beperkt tot de gematigde klimaatzones van het noordelijk halfrond.
De moerasspirea groeit vooral op vochtige plaatsen, zoals in ruigtes, nat grasland, bossen, slootkanten, elzenbroekbos en rietvelden. Je vindt hem regelmatig langs onze sloten en in rietlanden. Het is een rechtop groeiende, 0,6-2 m hoge plant die het best gedijt lang stromend water..
De stengels zijn dik en stijf, soms rood en de bladeren zijn van verschillende grootte, bovenkant groen onderkant vaak zilverachtig.
Moerasspirea’s hebben talrijke roomkleurige, 0,4-1 cm brede bloemen met vijf kroonblaadjes, die sterk naar amandel geuren. De bloem bevat veel meeldraden, die ongeveer tweemaal zo lang zijn als de kroonblaadjes. De bloemen vormen schermvormige trossen die geurend naar zoete amandelen bloeien van juni tot in augustus en september.
De bloemen bevatten looistoffen, etherische oliën en salicylzuur-verbindingen.
De bladeren zijn afgebroken (oneven)geveerd en hebben een groot topblaadje, dat handvormig gespleten is. Er zijn twee tot vijf paar blaadjes, die dubbel getand en eirond zijn. Aan de onderzijde zijn ze viltig behaard en grijsachtig. De bladeren aan de opvallend rode stengel staan verspreid en hebben aan de voet van de bladsteel twee steunblaadjes.
De vruchtjes zijn spiraalachtig gewonden en ong. 2 mm groot.
Inmiddels bestaan er ook mooie gekweekte variëteiten van Spirea:
- ‘Red umbrella’ heeft prachtige, -eetbare- blaadjes met donkerrode bloemetjes
- ‘Variegata’ juist met goudgele bladnerven.
Er zijn ook veel ‘zachte’ bloem-kleuren: Verschillende mooie witte, licht- en donkerroze tinten.
Voedingswaarde
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
De meest kwalitatieve Moerasspirea vind je bij gespecialiseerde kwekerijen of op lokale markten in Europa en Aziê. Kies voor versheid en koop tijdens het bloeiseizoen in de zomer.
Bloeiperiode vanaf juni t/m augustus.
De bloemen zijn te koop onder gedroogde vorm voor het maken van thee.
Bewaren
Vers gehouden Moerasspirea kan kort in de koelkast worden bewaard. Voor langere houdbaarheid is vacuümverpakking een uitstekende keuze, en voor een verrassende twist kunnen de bloemen zelfs in ijsblokjes worden ingevroren.
Bereidingswijze
Moerasspirea is eetbaar. Van verfijnde desserts tot aromatische drankjes, de Moerasspirea voegt een subtiele bloemige smaak toe aan verschillende gerechten. Probeer het als garnering op fruitsalades of als ingrediënt in zelfgemaakte siropen.
De jonge blaadjes van moerasspirea hebben een komkommerachtige smaak en kunnen in stoofgerechten verwerkt worden, in een gemengde salade gegeten worden of een soep op smaak brengen.
De bloemen kunnen eveneens geconsumeerd worden en hebben een licht bittere smaak met honing- en amandel-componenten. De bloemen worden gebruikt om jam, gelei, compote, siropen en kruidenazijn te maken. Ze worden ook verwerkt in bieren, mede, cider en kruidenwijnen. Ze zijn ook geschikt voor garneringen en afgeritst, mooi als zoete ‘strooi’-bloemetjes te gebruiken.
Het toevoegen van de bloempjes toevoegen aan inmaakazijn, en aan jams geeft er een soort amandelgeur bij.
Van gedroogde bloemen kan thee worden gezet. Ook kan het worden gebruikt om smaak en geur te geven aan koele dranken.
Info
De naam spirea vinden we terug in het woord aspirine. In aspirine zit acetylsalicylzuur, en moerasspirea was één van de eerste planten waaruit deze stof gewonnen werd. Spirea is een natuurlijke aspirine:
Moerasspirea is voornamelijk gekend voor zijn koorts remmende en pijnstillende werking. De plant bevat namelijk salicylzuur, vergelijkbaar met acetylsalicylzuur, de werkzame stof in Aspirine.
Gebruik moerasspirea dus niet bij bekende overgevoeligheid tegen salicylaten. Zelfs thee niet!!