MOERASSNEEUWHOEN

Moerassneeuwhoenders komen het hele jaar voor in de noordelijke bergachtige gebieden van Scandinavië, Rusland, Noord-Amerika en Azië. Ze leven vooral in toendra’s, taiga’s, heidevelden en moerassen. Ze zijn niet migrerend, maar kunnen wel grote afstanden afleggen op zoek naar voedsel. Ze zijn voornamelijk overdag actief en eten zaden, jonge blaadjes, knoppen en soms insecten. Moerassneeuwhoenders zijn perfect uitgerust om in een koud klimaat te overleven. Daarom blijven de meeste vogels met het naderen van de herfst liever in het arctische en alpiene toendragebied dan naar warme streken te migreren.

Het is een middelgrote, hoenderachtige vogel met een gewicht van 500 tot 700 gram en een spanwijdte van 60 tot 65 centimeter. Het verenkleed is ’s zomers roodbruin en ’s winters sneeuwwit, waardoor de vogel zich goed kan aanpassen aan zijn omgeving. De poten en de neusgaten zijn bevederd om warmte vast te houden. Het verenkleed van het mannetje en het vrouwtje is verschillend.

Het geluid dat sneeuwhoenders maken is een kakelend ‘kwok ok okok’. Mannetjes maken bovendien nog een kraaiend geluid, dat klinkt als ‘go back go back’.

Moerassneeuwhoen is het hele jaar door verkrijgbaar, maar de beste periode om hem te eten is van november tot maart, wanneer de vogel het meest vet is.

Voedingswaarde

Moerassneeuwhoen is een magere vogel, die rijk is aan eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. Nutriscore = A

Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
100g 120 kcal 25g 2g 0g

 

ZUCSU: Moerassneeuwhoen past goed in een koolhydraatbewuste voeding, omdat hij geen koolhydraten bevat en veel magere eiwitten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Moerassneeuwhoen is niet zo gemakkelijk te vinden in de winkel, maar je kunt hem wel bestellen bij een gespecialiseerde poelier of online. Let er bij de aankoop op dat de moerassneeuwhoen een frisse geur heeft, een stevige huid en heldere ogen.

Bereidingswijze

Moerassneeuwhoen is een winterse lekkernij, die je op verschillende manieren kunt bereiden. Je kunt de moerassneeuwhoen braden, stoven, grillen of roken. Het is belangrijk om de moerassneeuwhoen goed schoon te maken, want hij heeft een dikke huid en veel veren. Verwijder ook de ingewanden en de kop, want die kunnen bitter smaken. Snijd de moerassneeuwhoen in stukken van ongeveer 10 centimeter en kruid ze naar smaak.

Je kunt de moerassneeuwhoen ook marineren in rode wijn, azijn, knoflook, zout en peper, en hem dan braden in de oven of in een braadpan.

Info

Het Schotse sneeuwhoen (Lagopus lagopus scotica) is een ondersoort van de moerassneeuwhoen (gekend als beeldmerk van het whiskymerk The famous Grouse.). Het dier komt alleen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland voor.

Hij onderscheidt er zich van doordat het ’s winters zijn bruine kleed behoudt en niet, zoals het moerassneeuwhoen, een wit kleed krijgt.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!