MOERASANEMOON
Moerasanemoon komt van oorsprong ui Oostelijk Azië, van India, Zuid-China en Indochina tot Japan; Inmiddels heeft de soort zich ook gevestigd in delen van Australië en de Verenigde Staten en is het in onze tuinen geen onbekende tuinplant meer.
Moerasanemoon is een doorlevende plant een bodembedekker, als onderbeplanting, maar ook een moerasplant of een plant in de kleine vijver. Het is een meerjarige winterharde oeverplant met ondergrondse uitlopers, een woekerende bladplant met decoratieve 3-kleurige bladeren: groen – rood – witroze.
De plant breidt zich al kruipend uit. Hierdoor is de teelt in kuipen en bakken aangeraden. De plant wordt zo’n 30 tot 40 centimeter hoog en heeft hartvormige bladeren, vandaar de soortnaam ‘cordata’.
Hij bloeit van juni tot augustus met witte bloemen. De stengel is paars, de wortel is wit en cilindrisch, en deze heeft een grote hoeveelheid horizontale uitlopers, waaruit zich nieuwe planten vormen. Moerasanemoon kan erg woekeren.
Naast de gewone groenbladige moerasanemoon zijn er ook nog cultivars met zeer mooie bladeren.
De smaak van het anemoonblad is dus niet eenduidig, en kan zelfs vissig zijn (vandaar de Engelse benaming fishwort), de wortels smaken als koriander.
Er zijn grote meningsverschillen over de geur en smaak van de bladeren. De één vindt ze erg lekker de ander juist niet.
Er zijn drie chemotypes
of identieke planten met verschillende eigenschappen:
- De Chinensis soort (Chinees/Vietnamees) met een aroma van koriander en rauwe vis, smaakt ook naar koriander.
- De Japonica, de Japanse soort die een geurcombinatie kent van citroen en sinaasappel en wel wordt vergeleken met gember.
- De Variegata of bonte houttuynia (kameleon)
Voedingswaarde
Moerasanemoon bevat overvloedige voedingsstoffen en actieve componenten, waaronder vluchtige oliën, flavonoïden en wateroplosbare polysachariden.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
De hoogste kwaliteit moerasanemoon vind je bij lokale markten en Aziatische supermarkten. Kies voor versheid en koop tijdens het voorjaar en de vroege zomer voor de beste smaakervaring.
Omdat het smaakpalet nogal uiteenloopt, zul je de bladeren altijd even moeten kneuzen om vast te kunnen stellen met welke je te maken hebt.
Wanneer je het wenst te gebruiken als vervanging van Vietnamese koriander, wil je er wel zeker van zijn dat je geen vissig smakende bladeren koopt.
Het kan online worden gekocht bij verschillende kwekerijen.
Bewaren
Bewaar moerasanemoon in de koelkast voor korte termijngebruik. Vacuümverpakking behoudt de frisheid, en diepvriezen is een handige optie voor langere houdbaarheid.
Bereidingswijze
Let op: een klein takje van deze plant is even sterk als een handvol koriander.
Vooral in Vietnam, India wordt het als groente gegeten.
De wortels worden gekookt met gedroogde vis, gebruikt in soepen, stoofschotels, roerbakgerechten, currygerechten en bijna elk recept dat je je kunt voorstellen.
De jonge scheuten en bladeren kunnen rauw gegeten worden of als groente worden gekookt. Dit kan het beste in het voorjaar. De wortel kan ook worden gekookt en worden gegeten.
De bladeren worden vooral rauw gegeten of kort voor het einde van de bereiding toegevoegd. De kleinere, onvolgroeide bladeren zijn het lekkerst, mals, de grotere volgroeide bladeren soms wat leerachtig. Snijd ze daarom fijn.
In Cambodja strooien ze hem in stukjes over salade. In Maleisië worden de bladeren toegevoegd aan pittige laksa, in Thailand gaan ze door vele salades, in Vietnam in verse loempia’s en in Laos worden ze meegekookt in vissoep.
Info
Hoe meer groen in de bladeren, hoe heviger de planten zullen woekeren!
De benaming van hagedissenstaart vindt vermoedelijk zijn herkomst in het feit dat als je aan de staart van een hagedis trekt, het stukje staart in de hand hebt dat nadien terug aangroeit. Bij het uittrekken van de Houttuynia heb je ook altijd maar een deeltje van de plant mee en groeit het ondergronds terug aan.
Chef’s advies
Ongeacht welke cultivar je ook kiest zijn het jammerlijk genoeg allemaal sterke woekerplanten. Het kan daarom verstandig zijn om de planten in een ingegraven emmer of speciekuip zonder bodem te zetten zodat ze alleen binnen die ruimte zich verspreiden.