MODDERKRAB

De modderkrab gedijt in de mangrovebossen en modderige kustgebieden van tropische en subtropische wateren wereldwijd. Deze krabbensoort is meesterlijk aangepast aan het brakke water van mangroven, waar ze geduldig wachten op het juiste moment om hun prooi te vangen.

Modderkrabben zijn wijdverspreid over de wereld en hun habitat varieert. Ze zijn populair bij sportvissers en worden zeer gewaardeerd om hun smaak.

Scylla serrata en Scylla tranquebarica zijn eetbare soorten krabben. De algemene naam voor modderkrab of groene krab is “Scylla serrata”. Vanwege de kwaliteit en grootte van het vlees, hoge prijs en exportvraag, is er veel interesse om deze soort te kweken.

Gebruikelijk, modderkrabben groeien tot een zeer grote afmeting van ongeveer 22 tot 24 cm in schaallengte en ongeveer 2 tot 2,5 kg in gewicht. De vrouwelijke krabben worden geslachtsrijp met een grootte van ongeveer 12 tot 13 cm bij Scylla tranquebarica en 9 cm bij Scylla serrata-soorten.

Modderkrab is een economisch belangrijke krabsoort die in de meeste regio’s van de wereld voorkomt. De schelpkleur van modderkrab varieert van een diepe, gevlekt groen tot donkerbruin.

De twee soorten voor commerciële krabproductie:

Groene modderkrab: Dit type krab valt onder de grote soorten en wordt maximaal 21 tot 22 cm schaalbreedte en 2 tot 2,5 kg zwaar. Deze soorten onderscheiden zich door de veelhoekige markeringen.

Rode klauw: Dit type krab valt onder kleinere soorten en wordt maximaal 12,8 cm breed en 1,3 in gewicht. Dit soort krabben zijn zonder veelhoekige markeringen en hebben een gravende gewoonte.

Levensduur

De levensduur van een krab is afhankelijk van de soort.

  • Levensduur blauwe krab:1 tot 8 jaar.
  • Levensduur heremietkreeft:30 tot 70 jaar.
  • Levensduur Dungeness-krab:tot 10 jaar.
  • Levensduur degenkrab:tot 20 jaar.

Voedingswaarde

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
100g 85 kcal 17g 1.4g 1g

 

ZUCSU: Modderkrab past uitstekend in een gezonde koolhydraatbewuste voeding. Rijk aan eiwitten en arm aan koolhydraten, is het een voedzame toevoeging aan maaltijden. Combineer het krabvlees met verse groenten en kruiden voor een lichte en voedzame maaltijd.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Gespecialiseerde vismarkten en lokale leveranciers bieden vaak de beste kwaliteit. Modderkrabben kunnen online worden gekocht op websites zoals Etsy.

Bewaren

Bewaar modderkrabben in een koele omgeving en vermijd direct zonlicht. Voor langdurige opslag is vacuümverpakking een effectieve methode om de versheid te behouden. Modderkrab kan ook worden ingevroren voor toekomstig gebruik.

Bereidingswijze

Modderkrabben worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken, met name in Singaporese gerechten zoals Chili Krab. Ze kunnen ook worden gebruikt in andere gerechten, zoals krabcakes.

Met zijn robuuste schaal en delicaat wit vlees heeft de modderkrab een onmiskenbare plaats veroverd in de culinaire wereld. De veelzijdigheid van modderkrab komt tot uiting in verschillende culinaire creaties:

  • Gegrilde modderkrab met knoflookboter.
  • Krabsoepen en stoofschotels.
  • Krabvlees verwerkt in sushi of salades.

Stoom modderkrab voor een subtiele, natuurlijke smaak. Combineer het vlees met exotische specerijen voor een kruidige twist.

No waste

Gebruik de schaal voor het maken van visbouillon of sauzen. Bevries overtollig krabvlees in porties voor later gebruik.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!