MIZUNA- Japans Mosterdblad

Mizuna komt oorspronkelijk uit China waar het bekend staat als Xiu Cai en wordt al eeuwenlang gekweekt in Japan. Het is een bladgroente met een zachte mosterdsmaak (wordt ook Japanse mosterdsla genoemd). Het is een Japans raapsteelras met een mild peperige smaak.

In Japan wordt mizuna in de winter gekweekt op velden die half onder water staan.

In tegenstelling tot de meeste koolsoorten maakt Mizuna geen kroppen aan. Daarom wordt deze groente ook wel bladkool genoemd. Mizuna groeit als een grote rozet van fijne, ingesneden donkergroene blaadjes met gerafelde randen. De bladgroente kan tot 23-30 cm hoog groeien en 45 cm breed.

Er bestaan zowel rode als groene varianten. Bij de rode rassen wordt de rode of paarse kleur meestal wel sterker en opvallender onder invloed van kou en vorst.

SOORTEN

  • Golden Frills is een licht geelgroene soort met zeer scherp ingesneden, haast kantachtig blad. Het heeft een iets pittigere, scherpere smaak dan de gewone groene Mizuna.
  • Groene Mizuna of ook vaak gewoon Mizuna of Japanse mosterd genoemd. Dit is een lichtgroene-limoengroene soort met ingesneden blad met franjes aan de uiteinden. Het heeft een milde smaak met een subtiel beetje scherpte en pit.
  • Purple Frills is een donkerrode-paarse soort met diep ingesneden, groot, zeer dun en slank blad. De kleur van het blad wordt donkerder onder invloed van kou en vorst. Het heeft een pittige en scherpe smaak.
  • Purple Pop is een soort met groen-paars blad en lichtpaarse stelen. De paarse kleur wordt intenser onder invloed van koude. De brede bladeren zijn licht getand.
  • Red Giant is een soort met breed enigszins getand blad. De bladeren zijn roodbruin gekleurd met hier en daar wat donkergroen. De smaak van het blad wordt sterker als de plant groter wordt. Deze opvallende en aantrekkelijke plant kan ook als sierplant in de tuin worden gebruikt.
  • Rode Mizuna is een donkerrode-bruinrode soort met zeer diep ingesneden, dun en slank, haast kantachtig blad. De kleur van het blad wordt intenser onder invloed van kou. Deze soort heeft een pittige, scherpe smaak die veel lijkt op de smaak van wilde rucola.

De smaak van jonge planten is milder dan die van volgroeide.

Mizuna wordt alhier ook in tunnelserres gekweekt.

Voedingswaarde

Mizuna is zeer voedzaam en bevat veel vitamine C alsook A, B6, B11 en mineralen.

100g Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
Vers 23 kcal 2.2g 0.1g 4.8g   3g
Gekookt 22 kcal 2g 0.1g 4.7g   3.6g
Gezouten (pickles) 27 kcal 2g 0.1g 5.9g   3.5g

Eurofir Japan

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Te koop bij de groothandel en de betere gesorteerde groenteboeren. De bladeren van de mizuna moeten frisgroen zijn en knapperig vers. Mizuna wordt vaak ingevoerd vanuit Italië.

Mizuna kan je oogsten in het najaar, vaak zelfs de hele winter lang.

BEWAREN

Verse mizuna bladeren zijn hooguit een 2 tot 3-tal dagen te bewaren in een vochtige doek in de koelkast.

Om de verse groenten te bewaren, trim je de basis, was je het vuil af en laat je het goed uitlekken. Wikkel ze in papieren handdoeken of een schone doek en dan in een plastic zak of bakje.

Je kunt mizuna niet invriezen.

Bereidingswijze

Mizuna heeft een zachte mosterdsmaak is pittig en vrij opvallend (een beetje als rucola).

Was de mizuna goed. Droog de tere blaadjes voorzichtig. Dep de blaadjes voorzichtig met een keukenpapiertje of gebruik een slacentrifuge. Het kan eventueel nodig zijn om de uiteinden van de stengels af te snijden, omdat ze soms bitter smaken. Mizuna wordt het meest in koude bereidingen verwerkt.

De snelgroeiende microleaves geven je na ca 7 dagen mooie blaadjes met milde mosterdsmaak. Zowel de blaadjes als de stengels zijn oogstbaar.

Het knapperig blad met witte stelen is zeer geschikt in een gemengd slaatje of gestoomd zoals andere bladgroenten.

Mizuna kan gekookt worden en is ook bruikbaar in de wok. Wanneer het warm wordt klaargemaakt, slinkt het tot ongeveer de helft van het beginvolume. Tevens is het belangrijk om de stengels iets langer te bereiden dan het blad. Verder wordt mizuna nog in pasta’s, stamppot verwerkt en in soepen.

Wanneer je het sauteert, smoort zal het het vocht waarin je dat doet (bouillon of soja) opnemen.

BEREIDINGSTIJDEN

Koken Roerbakken Magnetron Smoren Stomen
5-7 min. 3-5 min. 5.-7 min. +/- 10 min +/- 10 min.

 

Ook kunnen de bloemknoppen en bloemetjes van deze bladkool worden gegeten. Deze laatste zijn bijvoorbeeld heel goed te gebruiken als een verrassende, heerlijk smakende en eetbare versiering van salades en als garnering van gerechten.

 

Info

Mizuna is heel makkelijk in potten te kweken: “het groeit als kool”,  het groeit goed terug wanneer het wordt geoogst als een snij-en-kom-weer-groen.

Je kan het ook gemakkelijk opkweken als kiemgroente uit de zaden.

Mizuna wordt soms verward met Mibuna (zie aldaar). Ook een Japanse groente die ook tot de familie van de kruisbloemigen behoort en een vergelijkbare Latijnse naam heeft. Het verschil tussen Mizuna en Mibuna is het blad van laatstgenoemde dat gladder, breder en niet gekarteld is.

Chef’s advies

Mizuna kun je gerust vervangen door raapsteeltjes, niet door rucola.

Citrus is complementair aan de bittere tonen van mizuna, reden waarom vaak in de Japanse keuken het gecombineerd wordt met ponzu of limoen.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!