MIRIN-RIJSTWIJN

Mirin is een zoete, goudgele rijstwijn.  Het is vergelijkbaar met sake, maar met een lager alcoholgehalte en een hoger suikergehalte.

Mirin is een Japanse alcoholsoort met een zoete smaak (het zoete zusje van sake), het is geen azijn. Mirin wordt gemaakt door gare en geslepen rijst te mengen met een distillaat van sake. Dit distillaat wordt ook wel ‘koji’ en ‘shochu’ genoemd. Door het alcoholpercentage van sake fermenteert het niet verder en wordt het zetmeel in de rijst omgezet in glucose. Na het aftappen en klaren van de vloeistof ontstaat er mirin. De echte Mirin (Hon Mirin) heeft een alcoholpercentage van rond de 14% en bevat meestal 10 tot 50% suiker.

De beste mirin komt voort uit de rijke culinaire geschiedenis van Japan en wordt vaak geassocieerd met de stad Aichi, waar het productieproces tot in de perfectie is verfijnd.

3 VARIANTEN

  • hon mirin of echte mirin
  • shio mirin of zoute mirin bevat 1.5% zout
  • shin mirin of nieuwe mirin bevat minder dan 1% alcohol, een mirin-achtige smaakmaker.

Hon Mirin maakt gebruik van shochu als gedistilleerde alcohol (vodka like) . De gewone mirin heeft meestal een alcoholpercentage rond de 10%.

Voedingswaarde

Lees de Labels en maak het verschil tussen de Hon mirin (echte) en de Aji mirin (indien er meer ingrediënten vermeld staan dan rijst) .

Koji, Shochu is  vermoedelijk geen echte mirin.  Hon Mirin bevat geen toegevoegde suikers of zout.

Hoewel Mirin een hoog suikergehalte heeft, kan het nog steeds deel uitmaken van een koolhydraatbewust dieet. Het is belangrijk om te onthouden dat Mirin met mate moet worden gebruikt vanwege het hoge suikergehalte. Het kan worden gebruikt om smaak toe te voegen aan gerechten, maar het moet niet de hoofdcomponent van een maaltijd zijn. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de alcohol in Mirin verdampt tijdens het koken, waardoor de zoete smaak overblijft zonder de alcohol.

100g Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Zout
Hon Mirin 241 kcal 0.3g 0g 43.2g    
Mirin-like 226 kcal 0.1g 0g 54.9g    
Saitaku 236 kcal 0g 0g 59g 42g 1.8g
Terrasana 237 kcal 0.4g 0.1f 46.6g 35g 1g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Mirin is te vinden in de meeste supermarkten en speciaalzaken. Om de hoogste kwaliteit mirin te verkrijgen, zoek naar authentieke Japanse merken in gespecialiseerde Aziatische supermarkten of online retailers. Versheid is essentieel, dus controleer de productiedatum en kies voor mirin met de kortste houdbaarheid voor een optimale smaakervaring.

Bewaren

Echte Mirin na openen buiten de koelkast nog maanden te bewaren. Hon Mirin bevat meer alcohol en kan dus gemakkelijk 3 maanden koel bewaard worden, in de koelkast zal de suiker kristalliseren. Het is in feite de ‘echte’ mirin .

Er bestaat ook een Mirin-like (Aji) of Mirin Fu- Shio Mirin variëteit (in de meeste Aziatische supermarkten te koop):

Het alcoholpercentage is teruggeschroefd tot minder dan 1%, waardoor er geen accijns hoeft te worden geheven, terwijl het nog wel gewoon naar mirin smaakt. Gemaakt op basis van zetmeelsiroop, rijst, azijn en zure componenten.

Geschikt om mee te koken, niet bedoeld om op te drinken. Smaakt als witte balsamico azijn met veel suiker. Deze is ook veel goedkoper.

Moet koel bewaard worden eenmaal open! Het is een commercieel gezoet product dat smaakt als mirin maar geen mirin is.

Overweeg ook vacuümverpakking om de houdbaarheid te verlengen, of vries kleine porties in voor langdurige opslag.

Bereidingswijze

Mirin is een veelzijdig ingrediënt dat goed samengaat met zowel hartige als zoete gerechten4. Het wordt vaak gebruikt in sauzen, marinades en soepen. Het werkt goed in combinatie met sojasaus, gember en knoflook.

Het is een veelzijdige smaakmaker die een subtiele zoetheid en complexiteit toevoegt aan een breed scala aan gerechten.

Probeer het ook als een finishing touch bij gegrilde groenten of sushi.

Mirin heeft een gouden tint, dat is heel prettig voor het oog. Bovendien zal de opname van deze zoete kookwijn ook lichte glans geven wanneer gebruikt voor de bereiding van vis en diverse soorten vlees.

Mirin gebruiken als ingrediënt voor bekleding of deklaag met een saus helpt bij het verbeteren van de presentatie van de schotel, waardoor het voedsel zowel visueel aantrekkelijk is als smaakvol.

Vanwege zijn zoete smaak combineert mirin goed met meer zoute sauzen als sojasaus. Samen vormen ze de basis voor een traditionele teriyaki saus.

In de Kansai-stijl van koken wordt mirin kort gekookt voor gebruik (om een deel van de alcohol te laten verdampen) dit wordt nikiri mirin genoemd.

Ideaal voor marinades.

No waste

Overtollige mirin kan worden ingevroren in ijsblokjesbakken voor toekomstig gebruik.

De restjes mirin na het marineren van vlees of vis kunnen worden gebruikt als basis voor sauzen of soepen.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!