MIRAKELBES

Voedingswaarde

Het mirakelfruit is afkomstig uit het tropische West-Afrika (Ghana). De mirakelbes groeit langzaam, struikvormig met kleine rode eetbare bessen. De struik kan tot vijf meter groot worden in zijn natuurlijke omgeving. In de zomer vormt deze struik kleine witte bloemen waaruit later de bessen worden gevormd. De bloei van de struik duurt van augustus tot december. De vruchten rijpen van oktober tot april.

Deze West-Afrikaanse vruchtjes zijn waarschijnlijk al eeuwen in gebruik door plaatselijke bewoners. In 1725 werd het effect in Europa bekend door de ontdekkersreiziger Chevalier des Marchais. De bessen foppen je smaakpapillen en maken van zuur of bitter voedsel een zoete beleving.

De bessen zien eruit als kleine, ovale, glimmende, rode bessen van twee tot drie centimeter groot. Het vruchtvlees aan de binnenkant is wit.

De bes is neutraal van smaak en bevat een actief smaak modificerend glycoproteïne molecuul, miraculin genoemd. Wanneer het vruchtvlees wordt gegeten, bindt het zich aan de smaakpapillen op de tong en laat zuur en bitter voedsel en drinken zoet smaken. Het effect duurt bij 1 à 2 bessen tussen de 30 en 120 min. (naargelang de hoeveelheid die je eet). Indien een handvol gegeten wordt duurt het effect langer. Wanneer het effect uitgewerkt is, smaakt alles weer normaal.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

De bessen zijn vers niet te verkrijgen in onze contreien, wel de slecht smakende gevriesdroogde bessen in tabletvorm zijn online terug te vinden, bv. Miracle Frooties, mberrytablet. In Engeland, in Japan en in de VS zijn de bessen de afgelopen maanden een hype geworden.

Kies voor de meest kwalitatieve mirakelbessen door ze vers te kopen op lokale markten of gespecialiseerde winkels. Opteer voor exemplaren die dieprood en stevig zijn.

Bewaren

Bewaar mirakelbessen op een koele plaats, maar vermijd koeling of invriezen, aangezien dit de smaakveranderende eigenschappen kan verminderen.

Bereidingswijze

De magie van de mirakelbes komt tot leven wanneer de pulp wordt geconsumeerd.

Eén hap mirakelbes en alles smaakt zoet. De smaken van het product gaan kapot!! Deze bes transformeert zure smaken in zoete sensaties, waardoor citroenen als snoep lijken te smaken. De verse bes zelf is neutraal van smaak (dit in tegenstelling met de slecht smakende tabletten).

Door je mond te spoelen kan het effect sneller verdwijnen.

Info

Mirakelbes kan gebruikt worden bij eventueel metaalsmaak (bv. post chemotherapie). De effecten van deze supplementen zijn evenwel nog te weinig (wetenschappelijk bewijs) bekend om gebruikt te worden bij kanker.

In Engeland, Japan en US zijn deze bessen een hype voor eetfeestjes: “flavour tripping parties”.

Kan als kuipplant opgekweekt worden, hij heeft een trage groei.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!