MIMOLETTE

De Mimolette is een Nederlandse kaas die van oudsher ook wel bekend staat als commissiekaas. Hij is in vorm en smaak erg vergelijkbaar met een Edammer. De Mimolette is echter erg herkenbaar aan zijn oranje kleur. Dat komt door de toevoeging van anatto of caroteen, om zo het verschil te zien tussen de Franse en Nederlandse varianten

De Franse soort is van oorsprong een imitatie van de Nederlandse Edammer kaas, ontstaan in de 17e eeuw, toen buitenlandse waren verboden werden door het mercantilisme van Jean-Baptiste Colbert. Vroeger werd de kaas in Nederland gemaakt als commissiekaas voor landheren, in ruil voor bescherming en onderdak. De sterke kleur is in die tijd aangebracht met anatto, om het onderscheid aan te geven met de licht geel gekleurde Nederlandse edammer.De kaas wordt 6 tot 9 maanden gerijpt. Mimolette, wat half hard betekent, is nu een fier streekproduct van Rijsel en omstreken, een produit de Flandre. De kaas werd er zelfs omgedoopt tot boule de Lille.

De kaas wordt niet geplastificeerd om kaasmijt op de korst de gelegenheid te geven een bepaald karakter aan de kaas te geven. De korst wemelt van de Acarus siro, spinachtige (Arachnide) wezentjes die verwant zijn met de stofmijt reden waarom in 2013 de verboden werd in te voeren in de U.S. Frankrijk was niet onder de indruk, mijten in de kaaskorst zijn juist een meerwaarde. Ze hebben er zelfs een koosnaampje voor: les cirons. De beestjes boren gangetjes in de kaas, waardoor er meer zuurstof naar binnen gaat, wat de smaak en geur ten goede komt. Ze zorgen voor een nootachtig aroma.

Kaasmijten worden aangemoedigd in meerdere artisanale kaasproducten.

De korst is eerst glad, maar wordt later dikker, met putjes erin. In die putjes zitten kaasmijten, die de oude kaas zijn karakteristieke, poederige uiterlijk geven.

Van binnen is de kaas oranje gekleurd, iets donkerder bij de korst. De textuur is stevig en schilferig. De jonge kaas is relatief mild van geur en smaak, maar de oude kaas krijgt een sterke, typerende, haast medicinale geur en een krachtige, kruidige smaak met tonen van citrusfruit en gebrande noten. Velen waarderen hem het juist als het “extra oud” is (extra vieille). Op dat moment kan het nogal moeilijk worden om op te kauwen en krijgt het een hazelnootachtige smaak.

Voedingswaarde

100g

Energie

Eiwit

Vet

Verz. Vet

Koolhydraten

Jong 346 kcal 25g 28g 17g <0.5g
Nubel 324 kcal 26.85g 23.8g 15.29g 0g
Vieille 398 kcal 32g 30g 21.3g 0.5g
1 portie (28g) 120 kcal 9g 8g 6g 0g

Mimolette bevat 0g koolhydraten en 0g netto koolhydraten4, waardoor het een goede keuze is voor een koolhydraatbewust dieet. Het is echter belangrijk op te merken dat, hoewel het past in een koolhydraatbewust dieet, het nog steeds een calorierijk voedsel is en met mate moet worden geconsumeerd.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Te koop in de meeste kaaswinkels,  supermarkten, kaaswinkels en online. Een stuk weegt +/- 2 kg.

Om de beestjes hun nuttig werk te laten doen is het wel belangrijk dat de kaas nooit in de ijskast wordt bewaard, en zeker niet vacuüm verpakt! Daar kunnen ze niet tegen.

Bewaren

Mimolette moet in de koelkast worden bewaard, verpakt in waspapier.

Bereidingswijze

Mimolette kan in verschillende stadia van veroudering worden geconsumeerd. Als hij jonger is, lijkt de smaak op die van Parmezaanse kaas. De kaas is heerlijk vol van smaak en heeft een subtiel pittig tintje op het eind.

Serveer hem op een kaasplank als pikant alternatief naast mildere kazen of eet hem met roggebrood en zoetzure augurkjes of komkommerplakjes. Hij leent zich goed voor gebruik in de keuken.

Mimolette kan worden geraspt,  het smelt goed en kan diepte toevoegen aan gerechten.

Info

In 2013 hield de Food and Drug Administration ongeveer een ton kaas vast, waardoor verdere invoer naar de Verenigde Staten opgeschort werd. Dit kwam doordat de kaasmijten een allergische reactie konden veroorzaken als ze in grote hoeveelheden werden geconsumeerd. De FDA verklaarde dat de kaas boven de norm van zes mijten per kubieke inch zat.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!