MILKSHAKE

Hoewel de exacte oorsprong van de milkshake onbekend is, wordt aangenomen dat het in de vroege 20e eeuw in de Verenigde Staten is ontstaan. Het is nu een populair drankje over de hele wereld.

Veel snackbars hebben een machine om van softijs milkshakes te maken. Er zijn ook gespecialiseerde winkels, die met roomijs en fruit milkshakes maken. Met een blender of staafmixer is het op deze manier ook mogelijk om zelf milkshakes te maken. Ook in ijssalons worden op deze manier milkshakes gemaakt. Zij gebruiken hiervoor hun schepijs.

Voedingswaarde

Glycemische index 27

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suiker
USDA 111 kcal 3.9g 3g 18g 18g

 

Hoewel milkshakes niet bekend staan als gezondheidsdranken, kun je ze aanpassen aan een bewust dieet door gebruik te maken van magere melk, suikervervangers en natuurlijke smaakstoffen. Beperk de grootte van de porties om te genieten zonder schuldgevoel.

Een milkshake kan behoorlijk calorierijk zijn, vooral als hij is gemaakt met roomijs en zoete siropen. Het heeft ook een hoge glycemische index en belasting, wat betekent dat het snel wordt verteerd en de bloedsuikerspiegel kan verhogen.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Milkshakes zijn verkrijgbaar in veel restaurants en fastfoodketens. Ze kunnen ook thuis worden gemaakt met een blender of milkshake machine.

Bereidingswijze

Milkshakes kunnen op zichzelf worden genoten, of worden geserveerd met een maaltijd. Ze kunnen ook worden aangepast met verschillende smaken en toppings, zoals slagroom, hagelslag, of een kers op de top.

De basis ingrediënten van een milkshake zijn roomijs, melk en eventueel fruit. Gebruik nooit te veel fruit, want dan zal je eerder een smoothie krijgen.

Wat betreft de verhouding melk – ijs kan je zelf uitproberen wat je het beste vindt. Met 1 deel melk tegenover 1,5 delen ijs zit je in ieder geval sowieso goed. Let wel op met het fruit, want dit kan je shake verdunnen.

Is je milkshake te dik? Voeg dan wat extra melk toe. Gebruik in geen geval ijsblokjes, want deze maken je milkshake waterig.

No waste

Als je restjes milkshake hebt, kun je ze invriezen in een ijsblokjesbakje om later te gebruiken in smoothies.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!