MIHOEN

De rijst noedels zijn oorspronkelijk afkomstig uit China, maar tegenwoordig worden ze over heel Zuidoost-Azië gegeten en gemaakt. Deze dunne, doorschijnende noedels hebben een zachte textuur en zijn geliefd om hun veelzijdigheid en snelle bereiding.

Veelal wordt mihoen verward met glasmie, glasnoedel. Het is hiervan echter eenvoudig te onderscheiden, omdat glasmie doorzichtiger is dan mihoen, dat praktisch ondoorzichtig is, en omdat glasmie van bonen gemaakt is. Mihoen is gemakkelijk te onderscheiden van een andere populaire noedelsoort bami, dat van tarwemeel gemaakt wordt, omdat bami geel van kleur is en ook veel dikker is. Bij de bereiding wordt echter veelal gebruikgemaakt van soortgelijke ingrediënten, zoals groenten, vlees, eieren en bouillon.

Het productieproces van deze noedels komt grotendeels overeen met de productie van ‘gewone’ pastasoorten.

Soms wordt er ook tapiocameel of maïzena aan toegevoegd. Dit wordt gedaan om de noedels mooi glanzend en doorschijnend te maken. Ze krijgen hierdoor ook een wat taaie structuur.

Voedingswaarde

Glutenvrij product, laag vetgehalte.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten 100g Suikers Vezels
Gekookt 165 kcal 5g 3g 28g Gekookt 1g 1g
Gedroogd 370 kcal 7.1g 1g 83g Gedroogd 0.1g

Mihoen is een koolhydraatbron. Daarom is het misschien niet de beste keuze voor mensen die een koolhydraatbewust dieet volgen. Gebruik het met mate als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, en combineer het met veel groenten en eiwitten voor een gezonde maaltijd.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Je kan ze vinden in de oosterse toko en op de Aziatische afdeling in de supermarkt te koop. Ze zijn in allerlei diktes en breedtes te koop, zowel gedroogd, vers of uit de diepvries.

Bij het kopen van mihoen, zoek naar pakketten waar de noedels droog en stevig zijn. Vermijd pakketten waar de noedels gebroken of vochtig zijn.

Bewaren

Bewaar mihoen op een koele, droge plaats. Eenmaal gekookt, bewaar restjes in de koelkast voor later gebruik. Gedroogde mihoen kan tot wel 2 jaar bewaard worden, mits luchtdicht bewaard op een koele en droge plek.

Overweeg vacuümverpakking voor langere houdbaarheid.Mihoen is ook geschikt om ingevroren te worden, ideaal voor last-minute maaltijden.

Bereidingswijze

Je hebt ongeveer 75 gram gedroogde mihoen per persoon nodig, of 20 gram per persoon in een soep.

Mihoen kun je op verschillende manieren bereiden: kort wokken met groenten, serveren als (lauwwarme) salade, verwerken in een soep of frituren.

Mihoen wordt ook veel verwerkt in soepen en salades, en het wordt vaak gebruikt als ingrediënt in loempia’s.

Laat de mihoen 15 minuten wellen in water en ontwar de blokjes. Breng water aan de kook. Doe de mihoen in de pan en kook volgens gebruiksaanwijzing gaar (ca 2-4 minuten). Giet af en spoel onder koud water (anders gaat het plakken). Maak los met je handen.

De witte rijstnoedels hebben van zichzelf weinig smaak, dus het is belangrijk lekker royaal kruiden en specerijen te gebruiken.

Als ze gefrituurd moeten worden, mogen ze niet worden geweekt, maar moeten ze meteen in matig hete olie worden gebakken tot hun volume is verdrievoudigd en ze wit en knapperig zijn geworden. Daarna worden ze verkruimeld en over het gerecht gestrooid.

Bekende gerechten met mihoen zijn onder andere mee siam uit Singapore, licht gebakken mihoen in een saus van taotjo (gefermenteerde sojabonen) en tamarinde, en bee hoon goreng uit Maleisië, gebakken mihoen met onder andere groenten, ui, ei en vaak kip.

Info

Chef’s advies

Experimenteer met mihoen in koude salades of rol het in rijstpapier voor heerlijke loempia’s. Voeg het toe aan wokgerechten in het laatste stadium van koken voor een lichte en bevredigende maaltijd.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!